Uhhh, det er godt det her. Ikke rigtigt en kage men bestemt heller ikke rigtigt et brød. Nærmest en fantastisk mellemting. Lidt ligesom når man spiser kanelknækbrød og føler sig ret sund kan man vel, med lidt god vilje, sige at man bare har spist en skive brød, når man har spist et stykke af denne her kreation.
Opskriften er et mix af opskrifterne fra rigtig rigtig mange amerikanske madblogs, som jeg passerede i jagten på det perfekte kanelbrød. Jeg fandt ikke OPSKRIFTEN, men jeg fandt mange gode, som jeg til sidst stykkede sammen til min egen opskrift. Perfekt kage – ja, jeg må jo nok bryde sammen og tilstå, at det er mere kage end brød, men det er perfekt til brunch, til varm the eller kold mælk, til eftermiddagshygge eller bare i stedet for almindelige kanelsnegle. Og så er det genialt, at skære brødet i skiver og komme en lille smule smør på – altså ikke når det er helt nybagt, men allerede på anden dagen vil jeg påstå, at man godt kan tillade sig at finde en lille klat Lurpak frem.
Det er absolut ikke sidste gang, jeg har bagt sådan en basse. Bag gerne brødet til nogen som virkelig elsker kanel og glæd Jer så over den fine kanelspiral der åbenbarer sig, når det lune brød skæres i tykke skiver. Overvejer allerede nu at tilføje noget “julesmag” til kanelfyldet, og servere dem til noget adventshygge i stedet for de sædvanlige æbleskiver – jeg er sikker på, at det vil vække begejstring i min kanelglade familie.
Kanelbrød.
1 stk.
1 dl mælk
1/2 dl vand
50 gr gær
50 gr smør
50 gr sukker
1 nip salt
1/2 tsk vanillepulver
350 gr hvedemel + ekstra til æltning
2 æg
Kanelfyld.
50 gr blødt smør
150 gr lyst rørsukker
2 spsk stødt kanel
Lun mælk og vand og smelt smørret heri. Opløs gæren i blandingen og tilsæt sukker, salt og vanillepulver. Tilsæt melet, rør godt og kom så til sidst de 2 æg i. Rør godt. Dejen kan godt virke temmelig våd, men bliv ved med at røre, så samler den sig til sidst. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse ved stuetemperatur. Imens røres ingredienserne til kanelfyldet sammen.
Slå dejen ned og ælt den igennem. Tilsæt ekstra mel til dejen er til at arbejde med og ikke klistrer alt for meget. Rul dejen ud til et rektangel og smør kanelfyld på. Pas på med ikke at komme helt ud til kanten. Rul rektanglet sammen til en roulade. Først foldes enderne ca 5 cm ind, derpå rulles dejen helt sammen. Dermed lukkes enderne.
Placer rouladen i en brødform foret med bagepapir. Klip skiftevis snipper i toppen af rouladen og lad den hæve ca 30 minutter. Pensl med vand og drys med hasselnøddeflager og perlesukker. Bag brødet ved 200 grader i 15 minutter. Herefter dækkes brødet til med stanniol og bages i yderligere 45 minutter ved 200 grader. Ønskes brødet mørkere kan man fjerne stanniolet de sidste 10 minutter af bagetiden. Tag brødet ud af formen og lad det køle af på risten. Server gerne lunt.
Arh for katten Anne hvor ser de lækre ud de brød – jeg kunne SÅ meget godt sætte tænderne i det, lige nu jo!!!
Og det gør ikke sagen bedre at jeg ELSKER kanel, min risengrød er altid mere kanel end sukker 😉
– Maj 😀
Maj – Jeg er desværre ikke så meget til risengrød, men til gengæld er jeg en sucker for kanel, og jeg kan kun anbefale dig at bage sådan en lille basse her 🙂
Hold da op de ser lækre ud! Det skal helt sikkert prøves – Vi eeeeelsker kanel herhjemme! 😀
Camilla – Du hopper bare på dem, Camilla – jeg vil vædde på du kan li dem 😉
Først undrede jeg mig over, at der ikke var æg i; dem nævnte du så nede i fremgangsmåden. Jeg synes nu, det lyder til at være kage med med alt det sukker og smør i! Jeg har en djævelsk god opskrift på jødekager (som de hedder der, hvor jeg kommer fra), den prøver jeg til brødet. Jeg vil forsøge at lime det for enderne, må se hvordan det går. Tak for idéen, Anne!
Elsebeth – Det med æggene er da vist en fejl fra min side, det er hermed rettet 🙂 Jødekager? Så gætter jeg på at du kommer fra Nordjylland – ja kært barn har mange navne, det lærer man når man har ekspederet i diverse bagerforretninger rundt omkring i Danmark 🙂