Citronmåne med marcipan – lækker skærekage.

16 kommentarer
Kager - Mine bedste opskrifter på kager., Nem kage, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

De fleste af os kender vist til de berømte citronmåner fra tankstationen, og har på et eller andet tidspunkt stiftet bekendtskab med dem. Hvad enten man bryder sig om dem eller ej, og jeg hører faktisk til dem, der godt kan lide dem, så lad mig med det samme advare om, at denne her citronmåne absolut ikke tåler sammenligning. For det første kan man jo nyde den helt friskbagt, hvilket nok aldrig nogensinde vil komme på tale med tankstationens udgave. For det andet er denne her let, luftig, syrlig, sød, frisk og med et strejf af vanille og marcipan. Og endelig er glasuren på min citronmåne altså ikke gul – det er jo ikke i farven at smagen sidder, men hvorvidt glasuren skal være hvid eller gul, vil jeg lade være op til den enkelte.

Jeg valgte at bage en lille citronmåne, nogenlunde på størrelse med de mazarintærter man også kan købe på tankstationerne. Da vi kun er to herhjemme, bliver det jo hurtig tørt, hvis jeg bager for store portioner. Så hellere bage mindre kager lidt oftere. Jeg skriver opskriften med de mål jeg brugte, men er man 3-4 personer, kan man jo bare gange opskriften op.

Jeg er selv vild med smagen af citron, og den syre og friskhed det giver kagen, ligesom jeg også synes, at den syrlige citronglasur klæder den let vanille og marcipansøde kage. Men er man typen, der helst går uden om lysegule bolcher og citronfromager, så kan man jo skære lidt ned på mængden af citronsaft og/eller citronskal. På den anden side – spiser man ikke citronfromage, så skal man måske lige genoverveje, hvorvidt en citronmåne er det helt rigtige at bage.

Jeg har valgt at lave glasuren udelukkende på citronsaft og flormelis og den smager altså ret meget af citron, så vil man have en mildere glasur kan man bruge halvt vand og halvt citronsaft, eller man kan helt droppe glasuren og i stedet eksempelvis lave en flødeosteglasur med lidt citron i.

Ingen bedømmelser

Citronmåne

Bagetid40 min
Samlet tid1 t
Antal: 10 stk

Ingredienser

 • 150 gr blødt smør
 • 150 gr sukker
 • 3 æg
 • 100 gr marcipan (revet)
 • 125 gr mel
 • 1 tsk bagepulver
 • 2 tsk vaniljesukker
 • 1 usprøjtet citron (revet skal og saft)

Desuden

 • 5 spsk flormelis
 • evt nøddeflager til pynt

Fremgangsmåde

 • Pisk smør og sukker luftigt.
 • Tilsæt æggene og pisk grundigt imellem hvert æg.
 • Vend revet marcipan, mel, bagepulver, vanilje, citronskal og citronsaft i dejen. Gem ca 2 spsk citronsaft til glasuren.
 • Hæld dejen i en springform (ca 20-22 cm) foret med bagepapir.
 • Bag kagen i ca. 30 minutter ved 175 °C (alm. ovnfunktion) i ca 30-40 minutter, indtil den er gylden og gennembagt.
 • Befri kagen fra springformen og lad den afkøle på ovnristen.
 • Rør flormelis, citronsaft og en smule vand sammen til en tyk glasur.
 • Fordel glasuren på toppen af kagen og pynt evt med nøddeflager.
 • Kagen kan uden problemer holde sig i 2-3 dage, hvis den pakkes godt ind. Den kan desuden fryses – dog bedst uden glasur.

16 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
louise
11 år siden

Uhm, skal vis snart have bagt en omgang citronmåne med maricpan – er vild med citronsmagen, så jeg skal have alt det citron i jeg kan 😉 MIn kæreste er dog stadig mest vild tankens billigste udgave..tsk tsk

Mange hilsner

Louise

Birte Schelde
11 år siden

Så stod der lige en halv citronmåne, da vi kom hjem, dejligt
Hilsen far og mor

Camilla (Himmelske Kager)
11 år siden

Elsker hjemmelavet citronmåne :-)) Du har vundet bladet på min hjemmeside 🙂 Sender du din adresse til mig så du kan få bladet?

kim
7 år siden

dejlig kage ændrede lidt i den og kun 1 æg og så sjat mælk lidt ekstra marcipan lidt mindre citron og smager guf med lidt chokolade i toppen

Helle
6 år siden

Er kagen god på 2. dagen – eller tør og kedelig?

Helle
6 år siden

Tak for svar. Skal have den med til en frokost på torsdag og overvejer at bage den onsdag aften.
Skal jeg sætte den på køl, tror du?
(Har lavet den før, men kan ikke huske hvad jeg gjorde der)
Min bliver i øvrigt bagt i et ovalt fad. Glasuren bliver gul og den får øjne og næb. Så det er en påskekylling-citronkage ☺

Helle
6 år siden

Jeg tror jeg venter med glasuren til torsdag uanset hvad, så jeg ikke risikerer at den bliver grim.
Så jeg bager bare kagen i aften og pynter den i morgen formiddag

Hanne
6 år siden

Dobbelt portion – to halve måner 😉

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)