Min farmor bagte verdens bedste ingefærsmåkager. Eller snitter var det vel nærmere, for de blev bagt i lange stænger og skåret på skrå i fine, små snitter mens de endnu var varme. Uhhh…jeg kan stadig huske fornemmelsen af at tage en bid af sådan en krydret småkage – smagen af ingefær var lige tilpas skarp til, at den varmede lidt i munden og brændte let på tungen. Desværre må vi nøjes med fornemmelsen, for farmor, og dermed også opskriften, døde for 10 år siden. Hvilket siger ikke så lidt om kagerne, når man stadig kan fornemme dem her 10 år efter.

Desværre var der ikke nogen der tænkte på, at forevige opskriften mens tid var, og på trods af minituøs gennemgang af min farmor gamle koge og bagebøger inkl. Amo’s originale, samt udrevne og håndskrevne sider, så er det ikke lykkedes os at opspore den.

Det eneste vi med sikkerhed ved er, at det ikke var nogen opskrift min farmor selv havde udviklet, for selvom hun bagte nogle fantastiske småkager, så var hun altså ikke nogen ørn i et køkken, og hun holdt sig stort set altid til en opskrift. Desuden ved jeg, fra min mor, at kagerne har været på bordet i al den tid mine forældre har kendt hinanden, så opskriften har i hvert fald minimum 45 år på bagen (ja, mine forældre var ret unge da de mødtes), men det betyder jo, at opskriften ikke er nogen ny opfindelse.

Gennem årene har jeg flere gange testet diverse opskrifter på ingefærsmåkager, men selvom de forskellige kager blev udemærkede, har det har aldrig været de helt rigtige.

Enten er de blevet for hårde, det var da jeg prøvede med en amerikansk opskrift på ginger nuts. En anden har været lidt for blød. De smagte godt, men var sådan lidt cheewy/seje i midten ligesom amerikanske cookies, og farmors var altså sprøde hele vejen igennem. Og fælles for de fleste af dem, så har de generelt manglet den kraftige, krydrede og let brændende smag af ingefær, også selvom jeg kom en del ekstra i. Til gengæld har de ofte smagt let af karamel, fordi sammenkogt smør, sukker og sirup har været en del af opskrifterne. Det skal de heller ikke!!!

Senest er jeg så faldet over en gammel Kirsten Hüttemeier opskrift på sprøde ingefærsmåkager. Tidsmæssigt kunne farmor jo godt have kastet sig over en Hüttemeier opskrift. Og selvom det ikke er de helt rigtige, så er jeg nu tættere på, end jeg har været i 10 år. Disse bliver ikke bagt i stænger og skåret ud i snitter, derimod bliver dejen rullet ud til en pølse og skåret i skiver til runde kager, men smagen er meget meget tæt på at være der. De er sprøde hele vejen igennem og bortset fra, at farmors var en ganske lille bitte smule hårdere, så er jeg lige ved at påstå, at jeg ikke kan komme tættere på nu. De her kager skal i hvert fald bages igen, når vi kommer til årets julebagning, og mens vi spiser dem i juledagene, kan vi jo passende tænke på farmor, der hygger sig i himlen med de originale ingefærkager – måske sammen med Kirsten Hüttemeier.

 

 

Jeg har stort set ikke pillet ved Fru Hüttemeiers udgave – jagten på den originale ingefærsmåkage er jo en alvorlig sag! Men jeg har tilladt mig at bruge rørsukker i stedet for hvidt sukker. Faktisk kunne jeg godt finde på at bruge mørk muscovadosukker, når vi kommer til julebagningen, bare for at gøre dem endnu mere krydrede. Smagen minder en del om de Bastogne kiks, man kan købe i butikkerne. Måske med lidt mindre smag af kandis men til gengæld med mere smæk på ingefæren, men det er jo en smagssag, hvor meget ingefær man tilsætter.

Fru Hüttemeiers ingefærkager.

ca. 75 stk.

250 gr mel

2 spsk stødt ingefær

2 tsk natron

200 gr smør

250 gr lyst rørsukker

2 spsk mørk sirup

1 æggeblomme

Mel, ingefær og natron sigtes sammen og smørret smuldres heri. Rørsukker og sirup tilsættes og dejen samles med æggeblommen. Rul dejen til 2-3 pølser med diamter som en 5 krone og pak dem i film. Lad pølserne hvile i køleskabet til næste dag men gerne længere. Dejen kan sagtens holde sig i minimum 1 uge, så kagerne kan faktisk bages over flere omgange.

Skær dejen i skiver på ca. 3 mm med en skarp kniv og læg dem på bageplader med lidt afstand imellem, da de flyder let ud. Bag kagerne i 7-8 minutter ved 200 grader. Kagerne vil først hæve op og derefter falde sammen – herefter er de færdige. Lad kagerne hvile på bagepladen ca 5 minutter, før de forsigtigt løftes over på en rist og køler helt af, inden de pakkes i en lufttæt beholder eller en kagedåse.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)