Så nærmer julen, eller i hvert fald december, sig efterhånden med hastige skridt. Og derfor tog jeg hul på julekagebagningen i sidste weekend sammen med min mor. Vi bager næsten altid  de første julekager i slutningen af november. Så kan vi nyde dem i hele december, og vi er sikre på at få spist dem allesammen. Det ville jo være ærgeligt, hvis vi først fik dem bagt d. 20 december, og derefter var nødt til at smide dem ud, fordi vi kun fik spist af dem i selve juledagene 🙂

Som udgangspunkt bruger vi de samme opskrifter til brunkager og vanillekranse år efter år. De er gennemprøvede, og efter mange års julebageri kan vi med sikkerhed sige, at de er de bedste – det synes vi i hvert fald 😉 Dog er der ingen regler uden undtagelser, for selvfølgelig kan en opskrift afløses af en anden, hvis der dukker en op, som er endnu bedre. Således blev der for første gang bagt brunkager a la Mette Blomsterbergs sidste år, og den succes gentages altså i år med denne opskrift. Opskriften til vanillekransene er dog den samme, da det endnu ikke er lykkedes os, at finde en opskrift der slår den. At dejen også er meget samarbejdsvillig, så det fine mønster ikke flyder sammen i ovnen, tæller selvfølgelig også med.

 

 

Vanillekranse.

Ca. 100 stk.

500 gr hvedemel
1/2 tsk hjortetakssalt
200 gr sukker
1 vanillestang
375 gr smør
1 æg

Mel og hjortetakssalt sigtes sammen og sukker tilsættes. Vanillekornene skrabes ned i skålen og det kolde smør smuldres i melblandingen. Saml dejen med ægget og stil den koldt, gerne til næste dag, men dejen kan sagtens holde sig længere.
Kør dejen gennem kødhakkerens stjerneplade og skær de lange stænger i passende stykker. Form stykkerne til kranse og bag dem 6-8 minutter ved 180 grader. Afkøl på rist og opbevar i kagedåse.

Note. Hvis man bryder sig om det, kan der tilsættes finthakkede mandler til dejen. Dej kan samles på en røremaskine, istedet for at æltes sammen i hånden. Jeg samler gerne dejen på min KitchenAid.

Og hermed er første omgang af julebagningen overstået. I nærmeste fremtid følger marcipanspecier, kanelkringler og ingefærsmåkager.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)