Vafler hører efteråret og vinteren til. Men forleden dag valgte mit vaffeljern at dø. Ikke fordi det var overbelastet, faktisk tror jeg kun, det var 3. gang jeg brugte det, men døde gjorde det i hvert fald. Eller rettere, det gik i baglås. Som i : Jeg hælder dejen på vaffeljernet, jeg lukker sammen, jeg venter. Jeg vil lukke vaffeljernet op igen, da vaflerne er færdige, men det kan bare ikke lade sig gøre. Faktisk hev og flåede jeg så meget i den øverste del af vaffeljernet, at jeg endte med at stå med en tom plastikskal i hånden, og en masse synlige ledninger og andet elektronik i toppen af jernet. Så hev jeg stikket ud, lod jernet køle af og smed det hele ud.

Heldigvis havde jeg jo stadig en skål dej i køleskabet, så allerede dagen efter lod jeg kæresten forstå, at vi skulle ud og købe et nyt vaffeljern. Og han må åbenbart have haft lyst til de der vafler, for han tog friviligt med 🙂 Vi endte i Bilka, da vi alligevel skulle handle, og selvom jeg ikke altid har den helt store fidus til elektroniske dimser fra supermarkederne, købte jeg et dobbeltjern fra Exido på tilbud – det var faktisk det eneste vaffeljern, de havde hjemme.

Jeg har en større maskinpark stående herhjemme som bevis for, at supermarkedselektronik ofte kan være fremstillet lidt for billigt, og derfor ikke virker helt optimalt. Derfor har jeg gemt bonen, så jeg kan komme af med jernet igen, hvis det ikke virker ordenligt, men lige i denne omgang ser det ud til, at jeg har været heldig. Jernet virker perfekt, og det bager både jævnt, og giver flotte, gyldne og sprøde vafler.

Jeg foretrækker en vaffel, der er sprød og knasende på ydersiden og lækker blød og svampet indeni. Smagen må gerne være let sød og have en snert af vanille, men foretrækker man lidt mere neutrale vafler, hvor det søde indslag primært kommer fra det man serverer ovenpå, kan man skære ned på sukkeret. Vafler er bedst, når de er helt nybagte, men de kan godt holdes varme i ovnen ved 100 grader, hvis man skal bage en stor portion. Husk i øvrigt altid at vafler ikke må stables på en tallerken ligesom pandekager, så bliver de bløde. Læg istedet de færdige vafler i et enkelt lag på ovnristen, så de kan slippe af med dampen – det er den der gør dem bløde.

 

 

Det her er en helt simpel og hurtig opskrift på vafler. Det tager ca 5 minutter af røre dejen sammen, og den behøver ikke hvile men kan bages med det samme, hvilket er smart når man får lyst til vafler klokken 21.30 om aftenen 😉 Opskriften giver 8-9 plader vafler i mit vaffeljern, svarende til 40-45 enkelte hjertevafler.

Sprøde vafler.

200 gr hvedemel

50 gr sukker

1 tsk bagepulver

1 tsk vanillepulver

1 æg

50 gr smeltet smør eller smagsneutral olie

2 dl mælk

1 dl vand

Sigt hvedemel, sukker, bagepulver og vanillepulver sammen i en skål. Tilsæt æg og smør/olie og rør dejen igennem med elmikseren. Herefter tilsættes mælk og vand under omrøring – dette modvirker at melet danner klumper i væsken. Rør dejen godt igennem til den er glat og konsistensen minder lidt om pandekagedej.

Varm vaffeljernet op og bag vaflerne i 3-5 minutter, til de er gyldne og gennembagte. Flyt forsigtigt de varme vafler fra jernet over på ovnristen, og lad dem ligge ca. 30 sekunder. Herefter er vaflerne sprøde og lækre og klar til servering. Spis vaflerne med sukker, syltetøj og flormelis eller en kugle vanilleis og chokoladesauce til.

Note. Det smager rigtig godt at tilsætte andre krydderier udover vanillepulver til vaflerne, prøv evt med kardemomme og revet appelsin eller citronskal. Tilsætter man julekrydderier som fx kanel eller stødt nellike, får man juleinspirerede vafler.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)