De kloge siger, at nødder, kerner, frø og mandler er sunde. Desværre har jeg en lumsk anelse om, at de ikke mener at Kim’s saltede og ristede peanuts går under begrebet sunde nødder. Altså de kloge. Jeg tror, heller ikke ligefrem de mener, at mandler der er ristet i olie og vendt med havsalt og krydderier går under begrebet helsekost. Desværre. I øvrigt koster saltmandler spidsen af en jetjager, hvis man køber dem i butikkerne.

Men så kan man da bare lave sine egne saltede mandler. Måske er det stadigvæk ikke ligefrem powerfood, men til gengæld ved vi hvad der er i, og det er udelukkende gode sager. 2 gode sager, for at være helt nøjagtig. Nemlig mandler og havsalt.

Det er faktisk uhyggeligt nemt at lave saltmandler på denne her måde. De skal ikke engang smuttes – mandlerne altså 🙂 Jeg laver gerne en ordenlig portion og opbevarer dem i en glaskrukke, når jeg alligevel er i gang. Det ser fint ud med mandlerne i glasset, og der er er ikke mere arbejde i at lave dem af 500 gr mandler frem for 100 gr mandler. Desuden smager de usædvanligt godt, hvilket jeg ikke er den eneste, der har fundet ud af, så de forsvinder ret hurtigt.

De ryger gerne på bordet sammen med en velkomstdrink, når vi har gæster. De kan bruges på et fad med tapas eller på et ostebord. De er skønne som topping på salater eller en lækker snack om aftenen i sofaen, og endelig er de geniale som mellemmåltid eller til den lille sult  inden aftensmaden.

Saltede mandler.

100 gr mandler

2 spsk (hav)salt

2 dl kogende vand

Kom det kogende vand i en skål og opløs saltet heri ved at røre rundt med en ske. Når saltet er opløst tilsættes mandlerne og der røres rundt, så alle mandlerne er dækket af saltvand. Lad mandlerne trække i vandet i 20-25 minutter. Kom herefter mandlerne på en bageplade og rist dem i ovnen i 5-8 minutter ved 200 grader, til de dufter og er let gyldne indeni. Rod evt. lidt rundt i mandlerne når halvdelen af bagetiden er gået, så de alle ristes jævnt.

Tag mandlerne ud af ovnen og kværn evt. ekstra havsalt over, hvis der ønskes yderligere saltsmag. Udover salt kan de ristede mandler vendes med paprika, røget paprika, chilipulver, karry osv.

Og så kommer vi til takken. For jeg vil gerne endnu engang sige TAK til Jer, som har været så søde at sende mig mails med opskrifter efter mit indlæg om ingefærkager. Opskrifter som stammer fra Jeres mødre, svigermødre, mormødre eller farmødre, ja ligefrem oldemødre. Tusind tak fordi I vil hjælpe – hvem ved, så slutter jagten på farmors opskrift måske alligevel ikke med Kirsten Hüttemeiers opskrift 🙂

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)