De kloge siger, at nødder, kerner, frø og mandler er sunde. Desværre har jeg en lumsk anelse om, at de ikke mener at Kim’s saltede og ristede peanuts går under begrebet sunde nødder. Altså de kloge. Jeg tror, heller ikke ligefrem de mener, at mandler der er ristet i olie og vendt med havsalt og krydderier går under begrebet helsekost. Desværre. I øvrigt koster saltmandler spidsen af en jetjager, hvis man køber dem i butikkerne.
Men så kan man da bare lave sine egne saltede mandler. Måske er det stadigvæk ikke ligefrem powerfood, men til gengæld ved vi hvad der er i, og det er udelukkende gode sager. 2 gode sager, for at være helt nøjagtig. Nemlig mandler og havsalt.
Det er faktisk uhyggeligt nemt at lave saltmandler på denne her måde. De skal ikke engang smuttes – mandlerne altså 🙂 Jeg laver gerne en ordenlig portion og opbevarer dem i en glaskrukke, når jeg alligevel er i gang. Det ser fint ud med mandlerne i glasset, og der er er ikke mere arbejde i at lave dem af 500 gr mandler frem for 100 gr mandler. Desuden smager de usædvanligt godt, hvilket jeg ikke er den eneste, der har fundet ud af, så de forsvinder ret hurtigt.
De ryger gerne på bordet sammen med en velkomstdrink, når vi har gæster. De kan bruges på et fad med tapas eller på et ostebord. De er skønne som topping på salater eller en lækker snack om aftenen i sofaen, og endelig er de geniale som mellemmåltid eller til den lille sult inden aftensmaden.
Saltede mandler.
100 gr mandler
2 spsk (hav)salt
2 dl kogende vand
Kom det kogende vand i en skål og opløs saltet heri ved at røre rundt med en ske. Når saltet er opløst tilsættes mandlerne og der røres rundt, så alle mandlerne er dækket af saltvand. Lad mandlerne trække i vandet i 20-25 minutter. Kom herefter mandlerne på en bageplade og rist dem i ovnen i 5-8 minutter ved 200 grader, til de dufter og er let gyldne indeni. Rod evt. lidt rundt i mandlerne når halvdelen af bagetiden er gået, så de alle ristes jævnt.
Tag mandlerne ud af ovnen og kværn evt. ekstra havsalt over, hvis der ønskes yderligere saltsmag. Udover salt kan de ristede mandler vendes med paprika, røget paprika, chilipulver, karry osv.
Og så kommer vi til takken. For jeg vil gerne endnu engang sige TAK til Jer, som har været så søde at sende mig mails med opskrifter efter mit indlæg om ingefærkager. Opskrifter som stammer fra Jeres mødre, svigermødre, mormødre eller farmødre, ja ligefrem oldemødre. Tusind tak fordi I vil hjælpe – hvem ved, så slutter jagten på farmors opskrift måske alligevel ikke med Kirsten Hüttemeiers opskrift 🙂
Hvor er det dejligt du er kommet med på vognen igen – med dine dejlige indlæg. Jeg skal i weekenden bage dine ingefærkager – elsker ingefær med bid.
mange hilsner Charlotte
Charlotte – Mange tak 🙂 Du kan godt glæde dig til at smage ingefærkagerne – de er virkelig gode. Jeg bagte kun en lille portion, da det primært var en tester for at se, om de skulle bages til jul, så mine er væk. Men jeg glæder mig til at bage dem igen senere på måneden, når julebagningen for alvor skydes igang 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Hej.
Nej hvor er de god, det er meget vanedanne må lave en større portion næste gang og så får nogle til at købe mandler med hjem fra Tyskland ? Endnu engang tak for en god opskrifte.
Mange hilsner fra Marianne
Marianne – Velbekomme – jeg er også selv ret glad for lige præcis den opskrift, selvom du har ret i, at mandlerne forsvinder som dug for solen 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Mandler vendt i Olie og Salt, er mere end bare Helsekost! Fedt har aldrig været et problem for helbreddet, så længe det er Naturligt Fedt! De forkerte Planet Olier er ikke gode at bruge, og Salt, tja vores krop har nu engang brug for det, selvom mange skriger om for højt blodtryk osv, det kommer jo selvfølgelig an på mængderne.
Peanuts er ikke en Nød, men derimod en Bælgfrugt, og er derfor IKKE sund for dig, da indeholdet dræner din krop for Vitaminer og Mineraler, og forhindrer ordentlig optagelse af nye.
Lækre Saltede Mandler 🙂
Jeg kan med stor fordel anbefale, at lave dem i Mikroovn (I en beholder som kan holde til det), med en Teske Salt opløst i 1 Spiseske Olie, afhængigt af hvor stærk din Mikroovn er, skal du nok starte med 1 Minut, tage dem ud og rør godt rundt, og tilbage i måske 1/2 – 1 Minut.
Ole – Tak for dine gode fif, som hermed er givet videre til læserne. Som næsten færdiguddannet diætist, må jeg dog lige indsparke en enkelt kommentar, nemlig til sætningen “fedt har aldrig været et problem for helbredet, så længe det er naturligt fedt!”
Jeg har siddet med overvægtige klienter som hårdnakket påstod, at de havde hørt, at så længe der bare var tale om det naturlige fedt/det sunde fedt, så var der ikke noget problem, men uanset hvordan vi vender og drejer det, så kan for meget fedt – lige gyldigt hvilken slags der er tale om – sætte sig som overvægt, hvis der indtages for meget 😀 😀 😀
Det skal da også lige nævnes, at Mandler heller ikke er en Nød, men en Stenfrugt, ligesom Kokosnød 😉
Hvor længe kan saltmandlerne holde sig? Vi vil gerne lave nogle allerede nu, til brug om 2 uger. Vh Johanne
Johanne – Mandlerne kan sagtens holde sig 3-4 uger i en bøtte med låg, så du kan sagtens lave dem allerede nu 😀