De fleste af os kender vist til de berømte citronmåner fra tankstationen, og har på et eller andet tidspunkt stiftet bekendtskab med dem. Hvad enten man bryder sig om dem eller ej, og jeg hører faktisk til dem, der godt kan lide dem, så lad mig med det samme advare om, at denne her citronmåne absolut ikke tåler sammenligning. For det første kan man jo nyde den helt friskbagt, hvilket nok aldrig nogensinde vil komme på tale med tankstationens udgave. For det andet er denne her let, luftig, syrlig, sød, frisk og med et strejf af vanille og marcipan. Og endelig er glasuren på min citronmåne altså ikke gul – det er jo ikke i farven at smagen sidder, men hvorvidt glasuren skal være hvid eller gul, vil jeg lade være op til den enkelte.

Jeg valgte at bage en lille citronmåne, nogenlunde på størrelse med de mazarintærter man også kan købe på tankstationerne. Da vi kun er to herhjemme, bliver det jo hurtig tørt, hvis jeg bager for store portioner. Så hellere bage mindre kager lidt oftere. Jeg skriver opskriften med de mål jeg brugte, men er man 3-4 personer, kan man jo bare gange opskriften op.

Jeg er selv vild med smagen af citron, og den syre og friskhed det giver kagen, ligesom jeg også synes, at den syrlige citronglasur klæder den let vanille og marcipansøde kage. Men er man typen, der helst går uden om lysegule bolcher og citronfromager, så kan man jo skære lidt ned på mængden af citronsaft og/eller citronskal. På den anden side – spiser man ikke citronfromage, så skal man måske lige genoverveje, hvorvidt en citronmåne er det helt rigtige at bage.

 

 

Jeg har valgt at lave glasuren udelukkende på citronsaft og flormelis og den smager altså ret meget af citron, så vil man have en mildere glasur kan man bruge halvt vand og halvt citronsaft, eller man kan helt droppe glasuren og i stedet eksempelvis lave en flødeosteglasur med lidt citron i.

Citronmåne med marcipan.

75 gr smør

75 gr sukker

50 gr revet marcipan

2 æg

1/2 tsk vanillepulver

65 gr mel

1/2 tsk bagepulver

reven skal af 1 økologisk citron

saft af 1 citron

4-5 spsk flormelis

evt. hasselnøddeflager til pynt

Rør smør og sukker luftigt og tilsæt revet marcipan. Tilsæt æggene og rør dejen godt. Vend mel, bagepulver og vanillepulver i dejen med en dejskraber. Til sidst tilsættes citronskal og lidt af citronsaften – gem 4-5 spsk saft til glasuren. Hæld dejen i en lille springform (15 cm i diameter) eller bradepande foret med bagepapir og bag kagen i ca. 30 minutter ved 175 grader – ikke varmluft. Tag kagen ud og lad den hvile lidt inden den tages ud af formen. Lad kagen afkøle helt på risten.

Rør flormelis og citronsaft sammen til en tyk glasur og fordel den på den afkølede kage. Pynt evt med hasselnøddeflager og server kagen nybagt og lækker.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)