Ikke noget nytår uden kransekage – pyntet med glasur og dyppet i mørk chokolade, og den kommer her! 😉

Hvis man overhovedet har mulighed for det, så foreslår jeg, at man bager sin egen kransekage. Enten et tårn som her, små kransekagestykker eller kransekagekonfekt. Det smager mange gange bedre, end det man køber. Det er billigere, har jeg konstateret, efter at vi har været ude og handle i dag. Og endelig ved jeg, efter 12 år i branchen, at mange bagere laver kransekagerne i november, og kommer dem i fryseren til de skal bruges. Ikke at der er noget i vejen med at fryse kransekagen, faktisk bliver den bedre af at være i fryseren et døgns tid, men helt friskbagt er en kransekage fra november jo ikke længere, når vi når slutningen af december.

Jeg fulgte nogenlunde samme fremgangsmåde som sidste år, men alligevel lykkedes det mig at få 9 ringe ud af dejen, istedet for de 7 det blev til sidste år – jeg må være blevet mere sparsommelig i mellemtiden.

Kransekagen blev bagt i går, og har stået i fryseren natten over – så bliver den lækker sej. I dag er den blevet pyntet efter alle kunstens regler og pakket i cellofan, så den kan komme med over til mine forældre i morgen aften, hvor vi fejrer nytårsaften.

Jeg bager altid kransekage af ren marcipan, ikke bagemarcipan men helt almindelig marcipan. Almindelig marcipan er lidt sværere at arbejde med, idet det godt kan hæve let og flyde ud under bagningen, hvilket bagemarcipan ikke gør, men til gengæld smager den ægte varer altså bedre.

Hvis man bruger almindelig marcipan, men stadigvæk gerne vil have at det færdige resultat holder sin form bare nogenlunde, så kan det være en god idé at holde lidt igen med æggehviden i dejen. Æggehviden får kransekagen til at hæve og nærmest “soufflere” under bagningen, hvorefter den falder sammen og bliver lettere rustik at se på. Så hold lidt igen med æggehviderne, så bliver resultatet en flot kransekage med fine, jævne ringe.

 

 

Pyntningen er jo op til den enkelte. Nogle foretrækker det enkle og pynter måske slet ikke den færdige kransekage, andre igen nøjes med at sno en enkelt serpentin. Og så er der dem, der som mig mener, at en nytårskransekage godt må “larme” lidt. Det er en aften med fest, ballade, bulder og brag, glitter og glimmer og det må kransekagepynten godt symbolisere.

Kransekage med 9 ringe.

8-10 pers.

500 gr marcipan

50 gr sukker

3-4 spsk past. æggehvide

Glasur.

100 gr flormelis

2-3 spsk past. æggehvide

god mørk chokolade

Ælt marcipan og sukker sammen og saml dejen med æggehvide. Massen skal være til at arbejde med – lidt som modelervoks. Tril massen til 2 lange pølser på 1,5-2 cm i diameter. Drys lidt flormelis på køkkenbordet, hvis marcipanen hænger i. Bank marcipanpølserne let skråt med håndroden (på den side der vender ind mod dig) hele vejen hen, sådan at pølsen bliver let trekantet. Derefter skæres stykkerne til ringene ud. Der skal bruges et stykke på 8 cm, 10 cm, 12 cm, 14 cm, 16 cm, 18 cm, 20 cm, 22 cm og 24 cm, samt en lille kugle til top.

Saml stykkerne til ringe og stil dem på en bageplade. Sørg for, at de ikke står alt for tæt, hvis de skulle hæve lidt i ovnen. Når alle stykkerne er færdige lægges først et stykke bagepapir og herefter en bageplade over dem. Giv bagepladen et let pres med hænderne og fjern herefter bageplade og bagepapir igen. Dette er for at sikre, at alle ringene er nogenlunde lige høje, så der ikke bliver skævheder i den færdige kransekage.

Bag ringene lysebrune i ovnen ved 225 grader i 10-15 minutter. Læg evt 2 bageplader sammen når kransekagen skal bages. Det forhindrer at kransekagerne brænder på i bunden. Lad kransekagestykkerne køle helt af og frys dem evt. natten over.

Rør flormelis og æggehvide sammen til en tyk glasur. Den skal være tyk nok til at danne små toppe, som bliver stående, når der røres i den med en ske. Hæld glasuren i en sprøjte eller frysepose og klip et lille bitte hul – husk hullet kan altid klippes større. Smelt chokoladen over vandbad. Læg kransekageringene op så de ligger efter størrelse – start med den største. Dyp ringen i chokoladen og læg den på et stykke bagepapir. Sprøjt herefter glasur i zigzag-mønster på ringen. Dyp den næststørste ring i chokoladen, placer den ovenpå den største og pynt med glasur. Fortsæt sådan indtil alle ringene er brugt.

Lad den færdige kransekage tørre helt og flyt den over på et flot fad eller en fin tallerken. Pynt derefter med serpentiner, små paraplyer, flag, konfetti eller hvad man nu har. Opbevar kransekagen ved stuetemperatur. Husk at pakke den i cellofan eller trække en pose forsigtigt over den, hvis den fx skal gemmes til dagen efter.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)