Ok, måske er honningkager og honningbomber mest noget, som man spiser i december. Men når nu honningkager smager så utroligt godt, så kan man vel også godt spise dem lidt udenfor “julesæsonen” – i hvert fald ved jeg, at man kan købe honningkager i Christiansfeldt hele året, og det var faktisk også i Honningkagehuset i Christiansfeldt, at jeg fik ideen til de her såkaldte gammeldags honningbomber.
De er hverken fyldt med smørcreme eller abrikostmarmelade, som dem man køber i butikkerne i december måned, men derimod er der kommet masser af tørret frugt i bomberne, og så er de overtrukket med god, mørk chokolade. Lækkert!
Dejen til bomberne havde jeg liggende i forvejen – eller i hvert fald halvdelen. Da jeg bagte honningkagehjerter til jul, brugte jeg nemlig kun halvdelen, af den portion fordej, jeg lavede i november måned. Fordejen til honningkagerne skal jo hvile i ca 1 måned og gerne længere, så resten af dejen har jeg haft stående i en lufttæt beholder indtil nu. Faktisk kan den holde sig i op til 1 år, så den kunne sagtens have stået længere, men nu fik jeg altså lyst til at forsøge mig med de gammeldags bomber.
Jeg brugte 1 dl syltet appelsinskal, 1 dl finthakket sukat og 1 dl jumbo rosiner i mine bomber, og så fulgte jeg ellers bare samme fremgangsmåde, som da jeg bagte honningkagehjerter. Den tørrede frugt kombineret med den søde, krydrede honningkagedej smager selvfølgelig lidt af jul, men ikke så meget at det gør noget. En honningkage skal altså smage lidt af kanel og nellike, uanset om det er december eller ej.
Har man ikke honningkagefordej til overs fra jul, så ligger opskriften samt hele fremgangsmåden til æltning og bagning lige her.
Det er nemlig lige sådan, de rigtige bomber er! Godt, du har fået smagt dem, så du ved, hvad jeg skrev om.
Elsebeth – Ja, jeg så dem i Honningkagehuset i Christiansfeldt, og så var jeg jo nødt til at prøve, om jeg kunne gøre dem kunsten efter 🙂
Ahhh det var da et fantastisk tip, vi bagte som sædvanligt honning hjerte af hele dynen. Må da prøve bomberne i år! Tak for tippet og ha en skøn uge 🙂
Monsterscirkus – Jeg overvejer faktisk allerede, at sætte fordejen over til honningkagerne – men kan ikke rigtigt finde ud af, om jeg er for “langt ude”, hvis jeg begynder nu 🙂
Lad være med at kalde dem gammeldags når de ikke er det!
Du pisser på os i bagerfaget, og vores historie.
Ole – Jeg er meget ked af, at du føler dig trådt på, fordi jeg har kaldt mine honningbomber gammeldags. Ideen til honningbomberne kom efter et besøg i Honningkagebageriet i Christiansfelt, hvor jeg så en opskrift på gammeldags honningbomber lavet ligesom disse her. Jeg har selv arbejdet i 3 forskellige bagerier og da min daværende bagermester, som er fra Sønderjylland, sagde at det var rigtige, gammeldags honningbomber, så troede jeg faktisk ikke, at jeg havde lavet en fejl. Jeg beklager dybt, at du føler, at jeg ikke respekterer det fag og den historie, som trods alt har fyldt så stor en del af mit liv, idet jeg har arbejdet i bagerier i godt og vel 20 år.
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine