Som jeg skrev i indlægget forleden dag, så bød weekenden på udfordringer i form af min første fondant kage nogensinde. Jeg havde nemlig lovet min kusine, at lave en FC Barcelona kage, til hendes søn Oliver’s barnedåb søndag – egentlig var kagen vist mest til Olivers far, og med det nummer på ryggen, må man da sige, at knægten har nogle forventninger at leve op til 😉
Selve kagen er lavet af brownie, smurt op med chokoladeganache og dækket med rød, blå og gul fondant. Og selvom jeg havde frygtet projektet en lille smule, det var jo trods alt kage til 50 mennesker, jeg skulle stå for, så gik det egentlig ud over al forventning, og så var alt det der fondant-fedteri jo ligefrem sjovt. Har ikke hygget mig så meget, siden jeg legede med modelervoks som lille 🙂
Bevæbnet med halvandet kilo fondant og rød, blå og gul pastafarve gik jeg i gang allerede torsdag, hvor jeg fik farvet al fondanten og pakket det i poser. Og jeg skal da lige love for, at al denæltning, for at farve fondanten, var noget der gav fingermuskler – overvejede, om der ikke findes en nemmere måde at gøre det på, evt ved at røre det i min Kitchen Aid, og så tilsætte farve efterhånden, men jeg turde ikke gøre forsøget. Hvis nogle af Jer har erfaring med farvning af fondant, så er jeg meget lydhør overfor gode råd og ideer.
Lørdag formiddag bagte jeg så en kæmpe stor brownie og lavede chokoladeganache. Jeg skelede lidt til Himmelske kager og kopierede hendes opskrift på chokoladeganache, da jeg ikke havde den store lyst til at smøre hele den lækre brownie ind i smørcreme. Hver ting til sin tid, og det var afgjort ikke tid for smørcreme i denne her kage lækre chokoladekage.
Efter at brownien var kølet af gik jeg så igang. Bunden blev vendt opad på brownien, det giver en mere plan overflade, og så gik jeg i gang med at skære kagen i facon, så den lignede en fodboldtrøje bare nogenlunde. Herefter blev kagen smurt op med ganachen,for at skjule ujævnheder, huller og lign. Jeg lod kagen stå koldt i ca 15 minutter efter opsmøringen, så ganachen kunne stivne lidt. Og så begyndte udrulningen af halvandet kilo fondant. Støn – det var hårdt arbejde.
Jeg startede med at måle kagens omkreds, hvorefter jeg skar et blåt bånd i fondant i passende længe og brede, til at lægge rundt om kagen – lidt ligesom marcipanbåndet på en othellolagkage. Herefter målte jeg kagens højde og bredde, og skar strimler i rød og blå fondant ud. Disse blev placeret skiftevis ovenpå kagen. Til sidst rullede jeg gul fondant ud, og lavede halsudskæring, et par strimler til ærmerne samt selvfølgelig, navn og nummeret 10 – meget vigtigt!!!
Kagen blev skubbet over på et stort træfad og pakket ind i en plastikpose, så den kunne holde sig frisk til dagen efter, og så var jeg ellers også færdig i køkkenet for den dag. Træt ,men meget glad over resultatet. Og glad blev både min kusine og hendes kæreste da også, da jeg kom med kagen til kaffen søndag. Kagen var bestilt som en overraskelse fra min kusine til hendes fodboldgale kæreste, og overrasket blev han sandelig også. Alt i alt en stor succes, og jeg er ikke nær så bange for fandant kager længere – faktisk glæder jeg mig, til jeg skal lave en næste gang.
Jeg skriver opskriften, på den brownie jeg bagte, samt chokoladeganachen. Det er lidt svært at komme med deciderede mængder på fondant, for det afhænger helt af, hvordan man har tænkt sig at pynte kagen. En lille huskeregel er dog, at der går ca 800 gr fondant til at dække en kage på 30 x 40 cm.
Nem og lækker brownie til fondantkager.
20-30 pers.
400 gr god, mørk chokolade
300 gr smør
10 æg
300 gr sukker
200 gr brun farin
1 tsk vanillepulver
200 gr hvedemel
200 gr grofthakkede hasselnødde eller valnøddekerner
Smelt chokolade og smør i en gryde over svag varme. Rør æg, sukker og brun farin til en luftig æggesnaps. Tilsæt chokoladesmørret og rør godt. Sigt vanillepulver og hvedemel sammen og vend det forsigtigt i dejen. Tilsæt nødderne tilsidst og fordel dejen i en stor bradepande foret med bagepapir – jeg brugte bradepanden, der hører til ovnen. Bag kagen ved 200 gr i ca 30-40 minutter. Hold øje med kagen og stik evt. i den med et træspyd – der må ikke sidde rå dej på pinden, men der må gerne hænge lidt klumper fast. Kagen må ikke blive alt for gennembagt, den skal helst være fugtig og svampet. Lad kagen afkøle på risten, vend den om og smør den op med chokoladeganache og pynt med fondant.
Chokoladeganache.
2,5 dl piskefløde
250 gr god, mørk chokolade, ca. 50-55 %, grofthakket
Kog fløden op i en lille gryde. Når fløden koger, tages gryden af varmen og chokoladen kommes i. Rør rundt til alt chokoladen er smeltet. Hæld den flydende ganache i en skål og sæt den på køl. Når den er kold minder konsistensen lidt om Kærgården smør. Tag ganachen ud af køleskabet ca 30 minutter før brug, så bliver den lettere at arbejde med og man kan nemmere lave en pæn, glat kage. Ganachen stivner igen, når kagen sættes på køl.
Wauw – rigtig flot kage, især i betragtning af det var første gang!
Jeg kan 100% følge dig i at det er rigtig sjovt, selvom mit første forsøg overhovedet ikke var lige så avanceret. Men jeg kunne også godt tænke mig at prøve igen – ved dog ikke helt om det er klogt at begynde at kigge på udstyr, kagegrej og dimser!!
Det med farvningen kigger jeg lige med på – da jeg var på kursus fik vi det råd at “trække” farven ind i fondanten – altså man står med det i hænderne foran sig, trækker det fra hinanden, lægger det sammen igen og trækker fra igen. På den måde skulle der komme luft til fondanten, så den ikke så nemt bliver varmet op af hænderne.
Men jeg kan godt se det vil være et større arbejde med så store portioner 🙂
Heidi – Mange tak 🙂 Ja, det med farvningen var faktisk lidt af et projekt, selvom jeg gjorde som du beskriver det, ved at trække fondanten fra hinanden. Dog læste jeg på pakken, at det var en god ide at ælte fondanten lidt med hænderne først, så den blev lidt blødere og mere samarbejdsvillig, alternativt kunne man sætte den 5-10 sek i mikroovnen – og det er jo stik modsat hvad du har lært 🙂 Nååå, jeg håber der kommer et fondant orakel forbi, og fortæller mig hvordan jeg nemmest ælter farve ind i halvandet kilo fondant en anden gang 🙂
Hold da op en kage! Det har du altså gjort super godt.
Selv slås jeg altid med de der klare mørke farver i fondanten. Kan dog ikke komme med nogen fif. Her er det arm-musklerne der tager læsset – og nogen gange min mands 😉
Bianca – Mange tak 🙂 Den blå farve var virkelig hård at ælte ind i fondanten. Nok også fordi det var den største portion, så for fremtiden bruger jeg nok dit råd med at bruge mandens arm-muskler 😉
Hej
Jeg har lige et par spørgsmål 🙂
– Bliver kagen meget kompakt, når det er en brownie dej der bruges, og der kommer fondant ovenpå? Eller var det en fin kombination?
– Kan man godt bruge en form på 40 * 32?
Mvh Sanne
Sanne – Uhhh, det er jo ved at være længe siden, at jeg lavede den kage – umiddelbart husker jeg den ikke som specielt tung, men brownie kan jo erstattes med drømmekagebunde eller lignende lyse bunde – de er i hvert fald lidt lettere. Jeg synes godt nok personligt, at fondant er temmelig sødt og ikke så rart at spise, men det var et stort ønske fra min kusines side og idet det var hendes søns dåb, fik hun lov til at bestemme. Jeg selv og en del af gæsterne pillede fondanten af ved servering og spiste kun brownie med den lækre chokolade-opsmøring og hvis det havde været i dag, havde jeg nok i stedet brugt en overtræksmarcipan med farve i, som er knap så sød og gummi-agtig som fondant. men de var ikke rigtigt kommet frem dengang 🙂
Kagen bagte jeg i bradepanden til ovnen – altså den der har samme størrelse som bagepladerne, så umiddelbart tænker jeg, at dine mål passer fint til opskriften. Stik evt. i kagen med et lille træspyd eller lign under bagningen, så du er sikker på, at den er helt færdigbagt. Det plejer jeg at gøre 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
du dårlig
Abdallah – Okay, tak for info.