Som jeg skrev i indlægget forleden dag, så bød weekenden på udfordringer i form af min første fondant kage nogensinde. Jeg havde nemlig lovet min kusine, at lave en FC Barcelona kage, til hendes søn Oliver’s barnedåb søndag – egentlig var kagen vist mest til Olivers far, og med det nummer på ryggen, må man da sige, at knægten har nogle forventninger at leve op til 😉

Selve kagen er lavet af brownie, smurt op med chokoladeganache og dækket med rød, blå og gul fondant. Og selvom jeg havde frygtet projektet en lille smule, det var jo trods alt kage til 50 mennesker, jeg skulle stå for, så gik det egentlig ud over al forventning, og så var alt det der fondant-fedteri jo ligefrem sjovt. Har ikke hygget mig så meget, siden jeg legede med modelervoks som lille 🙂


Bevæbnet med halvandet kilo fondant og rød, blå og gul pastafarve gik jeg i gang allerede torsdag, hvor jeg fik farvet al fondanten og pakket det i poser. Og jeg skal da lige love for, at al denæltning, for at farve fondanten, var noget der gav fingermuskler – overvejede, om der ikke findes en nemmere måde at gøre det på, evt ved at røre det i min Kitchen Aid, og så tilsætte farve efterhånden, men jeg turde ikke gøre forsøget. Hvis nogle af Jer har erfaring med farvning af fondant, så er jeg meget lydhør overfor gode råd og ideer.

Lørdag formiddag bagte jeg så en kæmpe stor brownie og lavede chokoladeganache. Jeg skelede lidt til Himmelske kager og kopierede hendes opskrift på chokoladeganache, da jeg ikke havde den store lyst til at smøre hele den lækre brownie ind i smørcreme. Hver ting til sin tid, og det var afgjort ikke tid for smørcreme i denne her kage lækre chokoladekage.

Efter at brownien var kølet af gik jeg så igang. Bunden blev vendt opad på brownien, det giver en mere plan overflade, og så gik jeg i gang med at skære kagen i facon, så den lignede en fodboldtrøje bare nogenlunde. Herefter blev kagen smurt op med ganachen,for at skjule ujævnheder, huller og lign. Jeg lod kagen stå koldt i ca 15 minutter efter opsmøringen, så ganachen kunne stivne lidt. Og så begyndte udrulningen af halvandet kilo fondant. Støn – det var hårdt arbejde.

Jeg startede med at måle kagens omkreds, hvorefter jeg skar et blåt bånd i fondant i passende længe og brede, til at lægge rundt om kagen – lidt ligesom marcipanbåndet på en othellolagkage. Herefter målte jeg kagens højde og bredde, og skar strimler i rød og blå fondant ud. Disse blev placeret skiftevis ovenpå kagen. Til sidst rullede jeg gul fondant ud, og lavede halsudskæring, et par strimler til ærmerne samt selvfølgelig, navn og nummeret 10 – meget vigtigt!!!

Kagen blev skubbet over på et stort træfad og pakket ind i en plastikpose, så den kunne holde sig frisk til dagen efter, og så var jeg ellers også færdig i køkkenet for den dag. Træt ,men meget glad over resultatet. Og glad blev både min kusine og hendes kæreste da også, da jeg kom med kagen til kaffen søndag. Kagen var bestilt som en overraskelse fra min kusine til hendes fodboldgale kæreste, og overrasket blev han sandelig også. Alt i alt en stor succes, og jeg er ikke nær så bange for fandant kager længere – faktisk glæder jeg mig, til jeg skal lave en næste gang.

 

 

Jeg skriver opskriften, på den brownie jeg bagte, samt chokoladeganachen. Det er lidt svært at komme med deciderede mængder på fondant, for det afhænger helt af, hvordan man har tænkt sig at pynte kagen. En lille huskeregel er dog, at der går ca 800 gr fondant til at dække en kage på 30 x 40 cm.

Nem og lækker brownie til fondantkager.

20-30 pers.

400 gr god, mørk chokolade

300 gr smør

10 æg

300 gr sukker

200 gr brun farin

1 tsk vanillepulver

200 gr hvedemel

200 gr grofthakkede hasselnødde eller valnøddekerner

Smelt chokolade og smør i en gryde over svag varme. Rør æg, sukker og brun farin til en luftig æggesnaps. Tilsæt chokoladesmørret og rør godt. Sigt vanillepulver og hvedemel sammen og vend det forsigtigt i dejen. Tilsæt nødderne tilsidst og fordel dejen i en stor bradepande foret med bagepapir – jeg brugte bradepanden, der hører til ovnen. Bag kagen ved 200 gr i ca 30-40 minutter. Hold øje med kagen og stik evt. i den med et træspyd – der må ikke sidde rå dej på pinden, men der må gerne hænge lidt klumper fast. Kagen må ikke blive alt for gennembagt, den skal helst være fugtig og svampet. Lad kagen afkøle på risten, vend den om og smør den op med chokoladeganache og pynt med fondant.

Chokoladeganache.

2,5 dl piskefløde

250 gr god, mørk chokolade, ca. 50-55 %, grofthakket

Kog fløden op i en lille gryde. Når fløden koger, tages gryden af varmen og chokoladen kommes i. Rør rundt til alt chokoladen er smeltet. Hæld den flydende ganache i en skål og sæt den på køl. Når den er kold minder konsistensen lidt om Kærgården smør. Tag ganachen ud af køleskabet ca 30 minutter før brug, så bliver den lettere at arbejde med og man kan nemmere lave en pæn, glat kage. Ganachen stivner igen, når kagen sættes på køl.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)