Nu havde jeg jo, hvis jeg selv skal sige det, ret meget held med at bage stenalderbrød for lidt over en måned siden. Faktisk syntes både Morten og jeg, at det smagte utroligt godt og var lidt anderledes i forhold til almindeligt brød, så da jeg fik en uventet fridag i dag, skyndte jeg mig at sætte dej over til endnu en variant indenfor stenalderverdenen – denne gang var det laktosefri og glutenfri boller, der skulle afprøves.

Bollerne laves på malede frø, æg, salt, bagepulver og “HUSK”. Jeg har tidligere omtalt “HUSK” loppefrøskaller, da jeg bagte stenalderbrødet, men i den opskrift var det valgfrit, om man ville tilsætte det eller ej. Det er det ikke denne gang, idet “HUSK” er med til at binde dejen sammen, hvilket også er grunden til, at dejen skal hvile 10 minutter inden bagning, så fibrene kan suge fugten til sig. “HUSK” kan for øvrigt købes i de fleste supermarkeder (det står sammen med skønhedsprodukter, vitaminpiller mm) og i Matas og det findes både i en grøn version og en gul, som er beregnet til bagning. Jeg har dog brugt grøn HUSK i denne her opskrift, og man kan bruge begge varianter til bollerne.

Jeg maler for øvrigt frøene til bollerne i minihakkeren med min stavblender. Det går både nemt og hurtigt, men har man ikke sådan en, kan man sagtens bruge en almindelig blender eller food processor. Og det er altså lidt vigtigt, at man får malet frøene til “mel”, da det er melet som i sidste ende er med til at skabe dejen og binde bollerne sammen.

De færdige boller bliver lækre og luftige og smager virkelig godt. Jeg spiste en halv lun bolle med lidt smør på og den anden halvdel med en skive hvidløgsspegepølse som et lille mellemmåltid, og det smagte skønt. Bestemt ikke sidste gang jeg har bagt de boller og så tog det under 10 minutter at lave dejen – ren win win. Det er jo lige før, man kan bage friske boller til morgenmaden. Bollerne kan desuden sagtens gå til burgere- og sandwiches, så der er lidt forskellige muligheder for brugen af bollerne, hvis man af den ene eller anden grund ikke spiser gluten og mælkeprodukter.

Print opskrift Pin opskrift
No ratings yet

Grovboller (gluten/laktosefri)

Hvile- og bagetid30 min
Samlet tid45 min
Antal: 8 stk
Forfatter: Anne-Kathrine Schelde

Ingredienser

 • 0,75 dl sesamfrø
 • 0,75 dl solsikkefrø
 • ½ dl hørfrø
 • 1 gulerod (revet)
 • 1 spsk HUSK loppefrøskaller
 • 4 æg
 • 1 tsk bagepulver
 • 1 tsk groft salt

Fremgangsmåde

 • Blend solsikkefrø og sesamfrø til mel i en minihakker, foodprocessor eller lignende.
 • Kom melet i en skål og tilsæt hørfrø, revet gulerod, HUSK, æg, bagepulver og salt.
 • Rør dejen godt sammen og lad den hvile i ca 10 minutter. Hviletiden får dejen til at samle sig med HUSK.
 • Sæt dejen i klatter med en ske på en bageplade beklædt med bagepapir. Glat evt bollerne lidt med fugtige fingre.
 • Bag bollerne ved 190 ° (varmluft) i 15-20 minutter, til de er gyldne og gennembagte.
 • Lad bollerne køle af på ovnristen og spis dem lune eller kolde.
 • Bollerne kan holde sig friske i 2-3 dage. De kan desuden fryses.

Noter

Lidt ekstra krydderier kan tilsættes dejen eller drysses ovenpå bollerne inden bagning, fx tørret oregano, basilikum, revet ost eller chili. Især godt hvis bollerne skal bruges som madbrød/sandwichboller. 

 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)