Som nogle måske kan huske, fra mine indlæg om vores vinterferie i New York, så blev jeg mere end almindeligt begejstret for konceptet sweet potato fries, eller ganske enkelt pommes frites lavet på søde kartofler, mens vi var derovre. Jeg kan simpelthen ikke stå for kombinationen af den sødlige bagte/stegte kartoffel der er sprød udenpå og blød indeni og serveret med et drys salt.  Uhhh det er godt, faktisk så godt at de fine, orangefarvede fritter totalt formåede at skubbe de ellers så berømte “fresh cut and fresh fried” pommes frites helt i baggrunden, imens vi var “over there”. Jeg nåede endog til et punkt, hvor jeg syntes at de frisklavede almindelige pommes frites var kedelige!!! Mig, der ellers altid har elsket hjemmelavede, friskskårne pommes frites!

Nå, men alt har jo som bekendt en ende, og vores uge i New York, og dermed også min ubegrænsede adgang til frisklavede sweet potato fries, var ingen undtagelse. Så nu laver jeg pommes frites på søde kartofler herhjemme i stor stil. Heldigvis har vores lokale grønthandler altid store og flotte, søde kartofler til en meget rimelig pris – jeg har nemlig fundet ud af, at man dels ikke kan være sikker på overhovedet at finde søde kartofler i supermarkederne, og desuden er de ofte både mindre, lidt dyrere og pakket i bakker af 3-4 stk. Og jeg vil altså gerne have lov til selv at udvælge hver enkelt kartoffel.

Dog må konklussionen blive, at har man ikke adgang til en grønthandler, så må man lade sig nøje og købe dem i supermarkedet, for helt at droppe projektet, fordi der ikke ligger en biks med æbler og kartofler på hjørnet, det vil altså være synd. Meeeeeen, tjek nu lige en ekstra gang, om der ikke skulle ligge en grønthandler et eller andet sted – hvis ikke, der hvor man bor, så evt et andet sted hvor man kommer engang imellem. Kartoflerne kan nemlig sagtens holde sig, så man kan bare købe en god, stor portion, hvis man alligevel er i gang 🙂

Jeg må nok indrømme, at jeg ikke frituresteger pommes frites’ene, som de gør i USA. Dels er det lidt omstændeligt, at skulle jonglere med frituregryde, varm olie og dobbeltkogning til hverdag, men vi kan vel også godt blive enige om, at ovnbagning er noget sundere? Derfor skærer jeg slet og ret kartoflerne i stave, kommer dem i en pose med lidt olie og krydderier og vender dem rundt, inden de bliver fordelt på en bageplade og bagt i ovnen Let og ligetil. Er skallen på kartoflerne nogenlunde pæn, skræller jeg dem ikke engang, men nøjes med at vaske dem godt, inden de skæres i stave.

De færdigbagte pommes frites får et drys salt, inden de serveres til kød, fisk eller bare som sig selv, som en let frokost eller en lille appetizer/snack. Skal pommes frites’ene serveres “au naturel” plejer jeg at komme lidt dip i en skål, så der er lidt at dyppe dem i. En hjemmelavet kryddermayonnaise eller aioli smager rigtig godt, men en købedressing smager også fint til. Forleden, da vi var i Tyskland, faldt jeg over en række nye Heinz produkter. Der var blandt andet hvidløgsdressing, cocktailsauce og helt almindelig Heinz mayonnaise. Flaskerne var magen til de store flasker, man kan købe med Heinz ketchup, og mayonnaisen er den samme, som den man får udleveret i små, blå poser på fx Burger King. Sådan en flaske købte vi med hjem og jeg må nok indrømme, at hvis man rører sådan et par skefulde op med eksempelvis lidt chilipulver, så får man en rigtig lækker chilimayonnaise, som er skøn til sweet potato fries.

Pommes frites af søde kartofler

Samlet tid40 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 4 store søde kartofler
  • 2 spsk olie
  • 2 spsk krydderier, fx sød chili, paprika eller all round krydderi
  • salt

Fremgangsmåde

  • Skræl kartoflerne. Skær dem i ca 1 x 1 cm brede stave og kom dem i en pose sammen med olie, krydderier og salt. Luk posen godt og vend den rundt, så olie og krydderier fordeles på alle kartoffelstavene. 
    Vend stavene ud på en bageplade med bagepapir og bag dem i ovnen ved 200 grader i 20-30 minutter, til kartoflerne er gyldentbrune og møre. Drys evt med lidt ekstra salt inden servering. Spis gerne med en god dip eller mayonnaise til.

Noter

Udover søde kartofler kan man skære pastinakker, persillerødder, rødbeder, gulerødder og selleri i stave og i stedet lave en ordentligt portion rodfrugtfritter. Har man en actifry, så kan fritterne tilberedes i den i stedet for i ovnen. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)