Fuldkorns-kanelbrød med æble og mandler.

6 kommentarer
Kager - Mine bedste opskrifter på kager., Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Udgangspunktet var et brød, der var lækkert, sødt og lidt kageagtigt, men som jeg samtidig eksempelvis kunne spise til morgenmad, uden at føle, at jeg sad og spiste det rene ingenting, eller lige så godt kunne ha spist et stykke sandkage. Resultatet blev det her fuldkorns-kanelbrød, bagt med udgangspunkt i opskriften til det kanelbrød jeg sædvanligvis bager, men i en helt andeledes sundere og mere kalorievenlig udgave med grahamsmel og revet æble, i stedet for remonce. Uhhh, jeg tror bikinien vil takke mig til sommer.

Lad det være sagt med det samme. Brødet kan ganske enkelt ikke sammenlignes med et almindeligt kanelbrød, som oftest kan være en ret kalorietung sag fyldt med smør og sukker – så hvis det er det, man vil have, skal man bage det originale. Men hvis man nu lader være med at sammenligne, og i stedet tager dette brød for hvad det er – nemlig en form for brød/kage, bagt med fuldkornsmel og med en lækker spiral af æble, kanel og mandler i midten, så smager det fantastisk.

Jeg fik en tyk, lun skive til min eftermiddagste i går, da brødet var færdigbagt, og hold da op for en himmerigs mundfuld. Og da kæresten kom hjem fra arbejde, gik han (bevæbnet med en stor brødkniv), til angreb på det forsvarsløse, lille brød i en sådan grad, at jeg til sidst måtte stoppe ham. Ellers ville han ikke have kunnet spise aftensmad, og jeg ville desuden ikke have haft brød tilovers til min morgenmad i dag. For det er nemlig lige præcis hvad jeg har fået til morgenmad i dag – og det smager stadig lækkert og nybagt, for æblerne er med til at holde det blødt og svampet. Faktisk tror jeg også brødet ville være perfekt på et brunchbord, evt. bagt dagen før og bare lige lunet i ovnen inden servering.

Jeg tilsatte en lille håndfuld grofthakkede mandler til de revne æbler, for at give brødet lidt crunch, ligesom jeg også dryssede en smule ovenpå. Er man ikke mandel/nøddespiser, så udelader man dem selvfølgelig bare, men det er nu rart med lidt sprødt at tygge på, oveni alt det bløde og svampede. Brødet bliver ikke vanvittigt sødt, og smagen minder mest om almindelig franskbrød, men det kan man jo altid justere, som man vil.

Da jeg ikke var helt sikker på, hvordan den færdige udgave af brødet ville blive, nøjedes jeg med at bage et enkelt, lille brød. Derfor er der måske nogle af målene, der ser lidt sjove ud, men man kan jo bare doble op, hvis man vil lave 2 brød og evt. komme det ene i fryseren. Min udgave kommer her.

Ingen bedømmelser

Fuldkorns-kanelbrød med æble

Hæve- og bagetid2 t 15 min
Samlet tid2 t 45 min
Antal: 1 stk

Ingredienser

 • 0,75 dl vand (lillefingervarm)
 • 25 gr gær
 • 1 nip salt
 • 20 gr sukker
 • 1 tsk stødt kanel
 • 1 spsk olie
 • 1 æg
 • 100 gr grahamsmel
 • 100 gr hvedemel (måske lidt mere eller mindre)

Æblefyld

 • 1 stort æble (skrællet og revet)
 • 20 gr sukker
 • 2 tsk stødt kanel
 • 25 gr hakkede mandler

Fremgangsmåde

 • Hæld vandet i en skål og udrør gæren heri.
 • Tilsæt salt, sukker, kanel, olie, æg, grahamsmel og hvedemel og ælt til en blank og smidig dej.
 • Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i ca 1 time.
 • Vend dejen ud på et meldrysset bord og udrul den til et rektangel, som er en smule længere end en brødform.
 • Fordel revet æble, sukker og kanel på dejen og drys med hakkede mandler.
 • Fold dejen et par cm ind i begge ender, så den passer ned i franskbrødsformen. Rul herefter dejen sammen som en roulade.
 • Læg dejen med sammenføjningen nedad i en brødform foret med bagepapir.
 • Klip snipper i toppen (skiftevis højre og venstre side) og anret snipperne pænt. Pensl med vand og drys evt. med lidt ekstra hakkede mandler.
 • Lad brødet efterhæve tildækket et lunt sted i ca 30 minutter.
 • Bag brødet ved 190 °C (varmluft) i 15 minutter. Dæk herefter formen med sølvpapir og bag i yderligere 45 minutter.
 • Ønskes mørk skorpe, kan sølvpapiret fjernes de sidste 10 minutter af bagetiden. 
 • Afkøl brødet på bageristen og server det lunt eller koldt i tykke skiver.
 • Brødet er bedst, når det er friskbagt, men det kan gemmes i 2-3 dage, hvis det pakkes godt ind. Brødet kan desuden fryses.

6 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
A+K
10 år siden

Øj, det ser lækkert ud – elsker kanelbrød, elsker groft bagværk, elsker kanelæblekage – dette synes at være en perfekt kombination af disse 😀

– Anne

Ida
8 år siden

Lyder top lækkert!
Er det 200 grader alm ovn eller varmluft? 🙂

Rose
2 år siden

Jeg ville ønske der var flere billeder af processen 🙂 bl.a. Snipper har jeg ingen anelse om hvad er :). Så når jeg både skal klippe dem og anrette dem så bliver det lidt sort :). Når men jeg hpber det går alligevel 😆🤗

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)