Dette her er, uden sammenligning, de letteste, lækreste, bløde og luftige burgerboller jeg nogensinde har bagt. Så fik vi lige det på plads! 😉 Jeg kan rigtig godt lide hjemmebagte burgerboller, men jeg synes ofte, de har en tendens til at blive lidt for “bastante”, og man ender med at sidde og spise sig mæt i brød i stedet for i burger. Så da vi i aftes, skulle have gæster til hjemmegrillede burgere, besluttede jeg mig for, at nu skulle jeg rode samtlige gemmer igennem, og finde burgerbolle-opskriften over dem alle.

Jeg fandt nu ikke helt burgerbolleopskriften over dem alle, men det lykkedes mig af få den frembragt undervejs. I en en af mine håndskrevne kogebøger fandt jeg en opskrift på krydderboller der inspirerede. I en anden håndskreven kogebog fandt jeg endnu en krydderbolleopskrift. De to blev kombineret med en tredje opskrift, som rent faktisk var på burgerboller, og så nærmede jeg mig hastigt målet. Lidt kreativ tænkning og en hævemetode magen til den jeg bruger, når jeg bager hveder – og så var den der.

 

 

Det tager lidt tid at bage bollerne, men det meste af tiden skyldes nu hævning – det tager sin hævetid at lave lette og luftige boller. Jeg dryssede bollerne med nigella frø eller “jomfru i det grønne” inden de kom i ovnen. Ikke fordi jeg har noget imod sesamfrø, men nigella frø smager suverænt godt og giver altså brødet lidt mere karakter end sesam. Det er for øvrigt de samme frø, som ofte er drysset ovenpå tyrkiske fladbrød – mums.

Lette og luftige burgerboller.

12 stk.

1, 5 dl vand

1 dl mælk

30 gr smør

25 gr gær

1 tsk salt

45 gr sukker

1 æg

400 gr hvedemel

Lun vand og mælk og smelt smørret heri. Rør gæren ud i blandingen og tilsæt salt, sukker og ægget. Rør ingredienserne godt sammen, tilsæt melet og ælt til en blank og smidig dej. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse, ca. 45 minutter. Form dejen til en kugle og rul den ud på et meldrysset bord i ca. 1,5 cm’s tykkelse. Stik burgerboller ud med et stort glas. Læg bollerne på bagepladen og pres dem let flade. Sæt en bradepande i bunden af ovnen og hæld kogende vand i. Sæt pladen med burgerbollerne ind i ovnen (uden at tænde for varmen) og luk lågen. Lad dem hæve i ca. 1 time. Herefter vil bollerne være perfekt hævede, bløde og let bævrende. Tag bollerne og bradepanden med vand ud af ovnen igen og varm ovnen op – bradepanden skal ikke bruges mere. Pensl forsigtigt bollerne med lidt vand, måske er det nemmest, bare at fordele lidt vand på hver bolle med fingerspidserne. Drys med nigella frø eller jomfru i det grønne. Bag bollerne ved 200 grader i 8-10 minutter, til de er gyldne og gennembagte og afkøl dem på risten. De kan lunes eller ristes inden servering, men det er absolut ikke nødvendigt.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)