Jeg elsker tun, men nogle gange bliver det lidt ensformigt kun at spise tunsalat, tun med mayonnaise på ristet brød og tunmousse. Også selvom det bestemt smager godt. Og så kan man i stedet lave en portion lækre tunfrikadeller, som ikke bare er en skøn og lidt utraditionel måde at spise tun på, men også er både sund og særdeles budgetvenlig aftensmad. Og skal det ikke være aftensmad, så kan tunfrikadellerne også bruges som appetizer/snack, evt. serveret med en lækker, krydret dip.

>> Se også min opskrift på lækre og nemme tun- og torskerognsfrikadeller lige her. 

De fleste, der ikke bryder sig så meget om fisk, kan faktisk lide tun. Men skal man stadig ligesom “tage tilløb”, så er dette her så afgjort en blidere vej at gå. De sprødstegte tundeller med masser af løg og hvidløg smager stort set ikke af fisk, og når de først er stegt sprøde på panden, er de en skøn lille mundfuld. Jeg kunne også forestille mig, at de eksempelvis kan være lidt nemmere at få i mindre børn, der måske ikke altid lige bryder sig om fisk, men ofte godt kan lide tun og fiskefrikadeller.

Tunfrikadellerne kan varieres i det uendelige og tilsættes et væld af smagsgivere, fx chili, koriander eller timian. Det smager også godt at tilsætte et bundt friskhakkede krydderurter til farsen, fx dild, purløg, persille eller ramsløg.

Bryder man sig ikke om varm tun, og det er der jo trods alt en del mennesker, der ikke gør, så smager tunfrikadellerne mindst lige så godt, når de er kolde. Server dem med en lækker blandet salat, pastasalat eller kartoffelsalat, lidt citron og evt. en kold creme fraiche dressing, og nyd den nemme aftensmad. Tunfrikadellerne er for øvrigt også et hit som fyld i hjemmelavede pitabrød med masser af salat, tomater, agurk, majs, ærter og en god dressing på toppen.

Print opskrift Pin opskrift
4.5 fra 2 stemmer

Tunfrikadeller

Samlet tid30 min
Antal: 12 stk
Forfatter: Anne-Kathrine Schelde

Ingredienser

 • 2 ds tun i vand/olie (afdryppet)
 • 1 æg
 • 1 spsk creme fraiche
 • 1 løg (revet)
 • 2 fed hvidløg (pressede)
 • 25 gr rasp
 • 1 spsk citronsaft
 • salt og peber
 • smør/olie til stegning

Fremgangsmåde

 • Kom tun i en skål og findel den med en gaffel.
 • Tilsæt æg, creme fraiche, løg, hvidløg, rasp, citronsaft, salt og peber og rør det hele sammen til en fast fars.
 • Lad farsen hvile på køl i ca 15 minutter.
 • Varm en blanding af smør og olie op på en stegepande.
 • Form tunfarsen til 12 frikadeller og steg dem brune og sprøde på panden. Vær sikker på at farsen har sat sig, før frikadellerne vendes på panden, ellers kan de falde fra hinanden.
 • Server frikadellerne varme, lune eller kolde.

Noter

I stedet for rasp kan man bruge hvedemel, havregryn eller lignende som bindemiddel i frikadellerne. Creme fraiche kan erstattes af lidt mælk eller en sjat vand. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)