Der findes rigtig mange gode opskrifter på broccolisalat. Men det her er altså min egen favorit, så i min optik er det verdens bedste. Lige når det kommer til broccoli salat, så er betegnelsen “verdens bedste” måske nok lidt af et postulat. Taget i betragtning hvor mange forskellige varianter og opskrifter der findes. Men det er i hvert fald den bedste, jeg har smagt og den er jævnligt på menuen herhjemme.

Broccolisalat – den bedste opskrift.

Noget af det der kendetegner en virkelig god broccolisalat er, udover broccoli selvfølgelig, en god mængde bacon. Erfaringen siger mig, at så kan man få selv de mest grøntsagsforskrækkede mennesker til at spise salat. Og mon ikke også det er en af årsagerne til, at broccolisalat er sådan en populær ret på diverse buffet’er og til familiesammenkomster? Det er virkelig sjældent, jeg er stødt ind i nogle, som ikke bryder sig om broccolisalat.

Jeg har efterhånden spist min andel af broccolisalat. Og hvor er jeg altså blev snydt et par gange, når bjerget af “bacon” på toppen har vist sig i stedet at være soltørrede tomater i strimler. Ikke et ondt ord om soltørrede tomater, men hver ting til sin tid. Og personligt mener jeg ikke, at man skal erstatte bacon i en broccolisalat med soltørrede tomater. Selvom det bestemmer man selvfølgelig selv.

Broccolisalat
Print opskrift Pin opskrift
4.86 fra 7 stemmer

Broccolisalat

Samlet tid20 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 1 broccoli (delt i mundrette buketter)
 • 1 rødløg (finthakket)
 • 2 æbler (skåret i mundrette tern)
 • 3 spsk solsikkefrø
 • 3 spsk rosiner eller tørrede tranebær (kan udelades)
 • 1 pk bacon i tern

Dressing

 • 3 dl creme fraiche
 • 2 spsk mayonnaise
 • 2 spsk hvidvinseddike
 • 2 spsk sukker
 • salt

Fremgangsmåde

 • Kom broccolibuketterne i en sigte, hæld kogende vand over og lad dem afdryppe.
 • Kom broccolibuketterne i en skål sammen med løg, æblestykker, solsikkefrø og rosiner eller tranebær.  
 • Rør creme fraiche, mayonnaise, eddike, sukker og salt sammen til en dressing og smag til.
 • Vend dressingen over broccoliblandingen og rør det hele godt sammen. 
 • Steg baconstykkerne sprøde og lad dem afdryppe på fedtsugende papir.
 • Lige inden servering fordeles baconstykkerne øverst på salaten.

Skønne toppings.

Broccoli og rødløg er faste indslag i min broccolisalat. Men derudover kommer jeg også æbletern i salaten. De knasende sprøde og sød-syrlige æblestykker er et hit. Og så bliver man heller ikke helt så træt i kæberne af udelukkende at tygge broccolibuketter. Jeg bruger helt sprøde æbler, enten pink lady eller en lignende sort, men man kan også bruge pærestykker. Om efteråret er det også lækkert at tilsætte blåbær eller vindruer til salaten. En broccolisalat med æbletern og vindruer minder en lille smule om en klassisk waldorfsalat. Og den er perfekt til efterårets og vinterens gryderetter, vildtkød og fjerkræ, fx andesteg.

Jeg synes, at rosiner eller tørrede tranebær er skønt i en broccoli salat, men der er virkelig meget delte meninger om den slags “utøj” i salaten. Det kan derfor være en idé, at servere rosiner/tranebær og evt. solsikkekerner i en skål ved siden af. Så kan folk selv drysse det over eller lade være. Det er så træls at se på alle de små efterladte bunker med rosiner på tallerkenkanten, når folk er færdige med at spise.

En sød og syrlig dressing.

Man kan justere smag og konsistens på dressingen med mayonnaise, hvidvinseddike, sukker og salt. Og så ellers bare at smage til, indtil smagen er helt perfekt. Jeg laver dressingen til salaten på creme fraiche eller græsk yoghurt, men et hvilket som helst syrnet mælkeprodukt kan bruges, fx skyr, fromage frais og lignende. Bruger man et fedtfattigt mælkeprodukt, så kan det være en idé at dræne lidt af vandet fra, inden dressingen røres sammen. Evt. ved at hælde creme fraichen i et kaffefilter og stille det i en tragt, så overskydende væde kan løbe ud i bunden.

Det er selvfølgelig ikke et must, at dræne et fedtfattigt mælkeprodukt. Men man kan risikere, at dressingen bliver noget tynd, når den røres sammen med hvidvinseddike og blandes med de øvrige ingredienser. Og det er jo lidt trist, hvis den lækre dressing løber af salaten og bare ligger i bunden af skålen som en tynd omgang koldskål.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)