“Grydebrød”, “Verdens bedste brød”, “Verdens nemmeste brød” – kært barn har mange navne, men godt er det i hvert fald, bagt i en gryde bliver det også, og det er helt ufatteligt nemt, så alle navnene passer på en prik.

Jeg har tidligere bagt grydebrød for nogle år siden, men da jeg har en af de store, røde stegegryder fra Le Creuset, bliver det altså nogle enorme brød, hvis de skal bages i den. Jeg er nemlig nødt til at lave dobbelt portion, så dejen kan fylde gryden bare nogenlunde ud, ellers kan det nemt blive et meget stort og fladt brød. Denne gang har jeg derfor valgt at bage brødet i min römertopf, eller stegeso om man vil, og det blev faktisk lige så godt. Det er måske en smule mere besværligt, fordi römertopf’en skal suge væde til sig inden bagningen, men ellers er fremgangsmåden stort set den samme, og brødet får jo en lidt mere aflang og “brødlignende” facon. Og smagen………..tjaaa lad os bare sige det sådan, at 1 time efter at billederne var taget, var billederne de eneste minder vi havde tilbage om brødet.

Opskrifterne til grydebrødene er stort set altid nogenlunde ens – mel, vand, salt og en ærtestor klump gær, men de varierer dog en smule fra gang til gang. Denne her opskrift blev jeg inspireret til inde hos Kager til Kaffen, og det er første gang, at jeg har set en opskrift, hvor der skulle eddike i dejen, men det kan varmt anbefales. Det tager tid at bage et grydebrød – mellem 14 og 20 timer. Men det drejer sig heldigvis om godt og vel 10 minutters effektiv arbejdstid. Resten er bare hævetid. Og belønningen er så rigeligt arbejdstiden værd, når man åbner låget på gryden eller römertopf’en og ser det gyldentbrune og sprøde brød ligge der, med en let revnet og knasende skorpe og en saftig og sej krumme.

 

 

Jeg kunne slet ikke vente med at smage på brødet, så jeg skar det i skiver til fotograferingen på trods af, at det endnu var varmt, hvilket det smeltende smør da også bærer præg af. Og sekundet efter de sidste billeder var skudt, smed jeg kameraet, fordelte smørret på brødskiven og spiste den. Haps. Jeg elsker, elsker ELSKER nybagt, sprødt brød og dette her skal bages igen inden længe, måske varieret med lidt krydderurter eller lign. i dejen?

Grydebrød.

1 stk. brød.

1 lille klump gær, lidt større end en ært

2 dl lunkent vand

1 dl øl (kan erstattes med vand)

1 spsk eddike (jeg brugte æbleeddike, men alle mulige slags eddike kan bruges, og eddiken kan også udelades)

1 spsk olivenolie

10 gr lyst rørsukker

10 gr salt

150 gr durummel

250 gr hvedemel

Opløs gæren i vandet og tilsæt de resterende ingredienser. Rør dejen godt sammen til en klistret og jævn masse. Dæk skålen med et stykke film eller et viskestykke, og lad den hæve på køkkenbordet i 12-18 timer. Jo længere hævetid, jo bedre brød.

Vend dejen ud af skålen på et meldrysset bord, fold den let sammen og form den til en pæn kugle. Kom dejen i en smurt skål, eller lad den ligge på det meldryssede bord, dæk den igen til med film eller viskestykke og lad den hvile yderligere 2 timer.

Kom römertopf’en i vand, den skal være helt dækket, og lad den trække i 10 minutter. Tør den godt af og sæt den med låg på i en kold ovn. Varm ovnen op til 240 grader og vent herefter 30 minutter, til römertopf’en er gennemvarm. Får den ikke tid til at blive varm nok, kan man risikere, at det færdigbagte brød sidder fast i bunden.

Tag römertopf’en ud af ovnen, tag låget af og strø lidt mel i bunden – der skal ikke pensles med fedtstof. Læg forsigtigt dejen ned i römertopf’en og drys evt. lidt ekstra mel ovenpå brødet. Sæt låget på og sæt hele herligheden i ovnen i ca. 30 minutter ved 240 grader. Herefter fjernes låget, ovntemperatuen sænkes til 220 grader og brødet bages i yderligere 10-15 minutter. Det færdigbagte brød vendes ud af römertopf’en og afkøles på en bagerist så længe man nu er i stand til at vente.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)