Det har længe været forår – i hvert fald ifølge kalenderen. Men eftersom vejret ikke rigtigt har været samarbejdsvilligt, og vi oven i købet er blevet præsenteret for et par nætter med frost og is på forruden, så har jeg ikke rigtigt været i humør til at lave hverken forårs- eller sommermad. Men i de sidste par dage har foråret jo vist sig fra sin smukkeste side. Og hvad er så mere oplagt end at lave den ultimative sommerdessert – nemlig kærnemælkskoldskål? Og den skal selvfølgelig serveres med hjemmelavede kammerjunkere med vanilje, som er noget af det bedste, jeg kan få til koldskål.

> Se også min bedste opskrift på lækker, hjemmelavet koldskål lige her. 

Hjemmebagte kammerjunkere med vanilje.

Det er ret simpelt at lave sine egne kammerjunkere, for dejen skal bare samles, trilles og bages. Har man en køkkenmaskine, så går det endnu lettere. Så hælder man bare alle ingredienserne i røreskålen og lader maskinen gøre hele arbejdet. Selvfølgelig skal der bruges et par minutter på at trille og efterfølgende skære de forbagte kammerjunkere i halve. Men når man først har bagt, og ikke mindst smagt, de hjemmelavede kammerjunkere, så er det altså svært at vende tilbage til den færdigkøbte slags fra supermarkedet.

Jeg kommer vanilje i mine kammerjunkere. Enten i form af vaniljesukker eller vaniljepulver. Det afhænger lidt af, hvad jeg har hjemme og kan finde i krydderiskabet. Vanilje kan selvfølgelig udelades og derudover smager det også dejligt at tilsætte skallen af en usprøjtet citron eller appelsin til dejen. Der er jo ofte både vanilje og citron i koldskål og det gør altså ikke smagen ringere, at der også er vanilje og citronskal i kammerjunkerne. Og så får man også brugt både saft og skal på citronen.

>> Se også min bedste opskrift på de nemme, hjemmebagte kammerjunkere lige her.

Opbevaring af kammerjunkere.

Man kan sagtens lave en stor portion, når først man går i gang med at bage kammerjunkere. For ligesom med småkager, så holder de sig sprøde og lækre i en lufttæt kagedåse i lang tid. Har uheldet alligevel været ude og er kammerjunkerne blevet bløde, så kan man lægge dem på en bageplade og riste dem et par minutter i en varm ovn, så bliver de lækre og sprøde som nybagte igen.

Server de sprøde, nybagte kammerjunkere med en stor portion hjemmelavet, vaniljeprikket koldskål. Og nyd at foråret endelig er landet for alvor, og at sommeren venter lige om hjørnet.

Kammerjunkere med vanilje
Print opskrift Pin opskrift
No ratings yet

Kammerjunkere med vanilje

Bagetid20 min
Samlet tid35 min
Antal: 80 stk
Forfatter: Anne-Kathrine Schelde

Ingredienser

 • 150 gr hvedemel
 • 40 gr koldt smør
 • 50 gr sukker
 • 2 tsk vaniljesukker
 • 1 tsk bagepulver
 • 1/4 dl mælk
 • 1 æg

Fremgangsmåde

 • Kom melet i en skål og smuldr smørret i melet til det ligner rasp eller revet parmesan.
 • Tilsæt sukker, vaniljesukker, bagepulver og mælk og saml hurtigt dejen med ægget.
 • Man kan også lave dejen i en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med dejkrogen.
 • Vend dejen ud på et meldrysset bord og del den i 2 lige store stykker. Tril hvert stykke til en pølse på tykkelse med en tommelfinger.
 • Skær hver pølse i ca 20 lige store stykker og tril hvert stykke til kugler på størrelse med hasselnødder.
 • Læg kuglerne på en bageplade beklædt med bagepapir og bag kuglerne ved 190 °C (varmluft) i ca 10 minutter, til de er lige netop gennembagte men stadig helt lyse.
 • Halver kuglerne - det er nemmest med en savtakket kniv - så de bliver til kammerjunkere.
 • Læg kammerjunkerne tilbage på bagepladen med snitfladen opad og bag dem i yderligere 10 minutter ved 190 °C (varmluft), til de er knasende sprøde.
 • Lad kammerjunkerne afkøle helt og opbevar dem herefter i en dåse eller lignende lufttæt beholder.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)