Lækker, cremet og fin lysegrøn puré, lavet på en dåse af Urtekrams butterbeans, lidt olie, skyr og, ikke mindst, ramsløg – vi var nemlig en tur i skoven forleden dag for at hamstre de fine, grønne blade, så nu skal der guffes ramsløg, indtil der ikke er flere tilbage i køleskabet.

Ramsløg er en grøn urt som er blevet voldsomt populær de sidste par år. Den kan købes i butikkerne, men det er lige så nemt at plukke den selv, og den vokser i næringsrige skovbunde, hvor den breder sig fra omkring april eller maj måned og får fine, hvide blomster i slutningen af juni. Den har lange, lysegrønne blade, som minder meget om liljekonvallens blade, men til forskel fra liljekonvallen, så er ramsløgene ikke giftige og har desuden en meget intens duft af hvidløg. Kører man omkring i skovene ved Risskov i Århus eller skovene omkring Hindsgavl Slot i Middelfart, kan duften af ramsløg nogle gange være så kraftig, at man kan mærke den helt ind i bilen.

Liljekonvaller er som sagt giftige, så man skal være helt sikker på, at det er ramsløg man har fundet, inden man giver sig til at plukke og tilberede dem, men hvis man river et blad i stykker og dufter til det, er man ikke i tvivl – hvidløgsduften breder sig med det samme. Som en bonus info kan jeg dog tilføje, at selvom ramsløg dufter kraftigt af hvidløg, så får man ikke hvidløgsånde, hvilket ens omgivelser måske vil sætte pris på 🙂

Det er bedst at plukke ramsløg fra de kommer frem i april måned, og frem til blomstringen som typisk sker omkring Sankt Hans – herefter mister bladene det meste af smagen.

Smørbønne-puréen minder meget om humus, både hvad angår smag og konsistens, og kan både laves på kogte bønner (hvide bønner eller butterbeans) og på kikærter. Jeg har skelet en del til min sædvanlige opskrift på humus, men har udeladt tahin og i stedet komme friskhakket ramsløg i puréen. Idet mine ramsløg smagte ret tydeligt igennem, droppede jeg også at komme hvidløg i, men synes man der mangler lidt smag, kan man tilsætte et enkelt, presset fed til den færdige puré.

 

 

Spis den skønne puré som dip til grønsagsstave, som smørepålæg, sandwichspread eller kold sauce. Det smager også godt at servere en klat som “dyppelse” til aftensmaden. Udover smørbønne-puré kan man eksempelvis lave pesto eller urtesalt af ramsløgene. Eller man kan strimle dem fint og komme dem i tærter, æggekager eller en gryderet. Det er kun fantasien der sætter grænser.

Smørbønne-puré med ramsløg.

1 ds. butter beans, skyllede og afdryppede

6-10 store blade ramsløg, revet i mindre stykker

2-3 spsk olivenolie

2-3 spsk citronsaft

2 spsk skyr

salt og peber

evt. 1 fed hvidløg, presset

Kom alle ingredienserne, undtagen hvidløg, i en skål og giv det en tur med stavblenderen, til det hele er mikset sammen til en cremet puré. Alternativt kan man komme det hele i blenderen. Smag til med lidt ekstra salt, peber og citron og vurder, hvorvidt der skal presses et fed hvidløg i puréen. Lad puréen trække i køleskabet indtil servering. Puréen kan holde sig i en bøtte i køleskabet i ca. 1 uge.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)