Ja okay, verdens bedste broccolisalat er måske lidt af et postulat, i betragtning af hvor mange varianter der findes, men det er i hvert fald den bedste jeg nogensinde har smagt og dermed også lavet. Vi fik den til aftensmad i dag, sammen med et grillet kyllingebryst, og det var simpelthen så let og lækkert og ikke mindst utroligt mættende.

Opskriften kommer fra Tommy, men rygtet vil vide, at den i virkeligheden stammer fra Fru Tommy’s mor, Ellen. Så egentlig burde dette indlæg måske hedde “Tommy’s mors opskrift på verdens bedste broccolisalat”, men det blev jo ligesom lidt for langt, så jeg kortede det lidt af, men jeg ændrede nu også en lille smule i opskriften.

Noget af det der kendetegner en virkelig god broccolisalat er, udover broccoli selvfølgelig, en overordentlig generøs mængde bacon på toppen. Erfaringen siger mig, at så kan man få selv det mest grønsagsforskrækkede menneske til at spise den. Men jeg har efterhånden spist min andel af broccolisalat, og hvor er jeg altså blev snydt mange gange, når bjerget af “bacon” på toppen har vist sig i stedet at være soltørrede tomater i strimler. Ikke et ondt ord om soltørrede tomater, i hvert fald ikke i dette her indlæg, men hver ting til sin tid og de skal IKKE i min broccolisalat.

Bacon er der i så rigelige mængder her, men derudover har jeg også for første gang stiftet bekendtskab med æbletern i broccolisalat, og det er altså en vinder. Det knasende, sød-syrlige indslag er ganske enkelt et hit og så bliver man heller ikke helt så træt i kæberne af udelukkende at tygge broccolibuketter.

Jeg lavede dressingen til salaten på fromage frais, men et hvilket som helst syrnet mælkeprodukt kan bruges, fx skyr, creme fraiche eller tykmælk. Juster konsistensen med lidt mayonnaise og smag til med lidt sukker, hvidvinseddike og salt og så er den ellers hjemme. Rosiner eller tørrede tranebær er skønt i salaten, men da der er meget delte meninger om den slags “utøj” i salat, kan det være en idé, at servere det i en skål ved siden af, så folk selv kan drysse det over eller lade være. Det er så træls at se på alle de små efterladte bunker med rosiner på tallerkenkanten, når folk er færdige med at spise.

Broccolisalat

Samlet tid20 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 1 broccolihoved (delt i mundrette buketter)
 • 1 rødløg (finthakket)
 • 2 æbler (skåret i mundrette tern)
 • 3 spsk solsikkefrø
 • 3 spsk rosiner eller tørrede tranebær
 • 1 pk bacon i skiver
 • 3 dl creme fraiche
 • 2 spsk mayonnaise
 • 2 spsk hvidvinseddike
 • 2 spsk sukker
 • salt

Fremgangsmåde

 • Kom broccolibuketterne i en sigte og hæld kogende vand over. Afdryp derefter broccolibuketterne og kom dem i en skål sammen med løg, æblestykker, solsikkefrø og evt. rosiner eller tranebær, hvis de ikke serveres ved siden af. 
  Rør creme fraiche, mayonnaise, eddike, sukker og salt sammen til en dressing og smag til. Vend dressingen over broccoliblandingen og rør det hele godt sammen. 
  Steg baconskiverne og lad dem afdryppe på fedtsugende papir, inden de brækkes eller hakkes i mindre stykker med en kniv. Lige inden servering fordeles baconstykkerne øverst på salaten.

Noter

Laver man dressingen med et fedtfattigt, syrnet mælkeprodukt, så kan det være en idé først at dræne lidt af væden fra, så dressingen ikke bliver for tynd og samler sig i bunden af salatskålen. Hæld det fedtfattige mælkeprodukt op i et kaffefilter og stil det til rette i en tragt, sigte eller lignende, så vallen kan løbe dryppe ud gennem bunden på kaffefiltret. Gem evt. vallen til bagværk. 

 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)