Ja, kold kartoffelsalat som vor mor laver den, eller i hvert fald som min mor laver den og har lært mig at lave den! Nu er det nemlig blevet så meget sommer, at der ikke er flere undskyldninger for ikke at grille. Og til sådan en god omgang grillmad hører der sig naturligvis en lækker, cremet kartoffelsalat.

Jeg bryder mig ikke specielt meget om varm kartoffelsalat – altså den der variant med eddike og løg. Kold kartoffelsalat med masser af sprøde stykker syltet agurk har jeg derimod altid elsket. Jeg tror ikke, det er specielt brugt at komme syltet agurk i kartoffelsalat. Jeg har i hvert fald aldrig fået det serveret andre steder end derhjemme. Men når nu jeg er vokset op med min mors kartoffelsalat med små, syrlige agurketern og har vænnet mig til den, så er det altså ligesom der mangler noget, når jeg får serveret kartoffelsalat uden agurker.

Jeg ved ikke, om det er alle der vil bryde sig om syltede agurker i kartoffelsalaten. I betragtning af hvor mange der piller dem ud af diverse burgere, så er syltede agurker og pickles tilsyneladende noget der deler vandene. Men jeg synes alligevel, man bør unde sig selv at smage en kartoffelsalat med syltet agurk. Kan man ikke lide det, er der jo altid den mulighed, at man piller dem fra og lægger dem på kanten af tallerkenen.

For at give kartoffelsalaten en let sød-syrlig smag, tilsætter jeg gerne et par spsk af eddikelagen fra agurkerne til dressingen. Det er en smagssag, hvor meget syre man ønsker og der er også stor forskel på, hvor meget smag der er i sådan en eddikelage. Fx er der noget mere kraft i lagen fra hjemmesyltede agurker fremfor de købte, så man må smage sig lidt frem. Alternativt kan man bruge lidt eddike og sukker i dressingen, men eddike og sukker er jo stort set ingredienserne i agurkelagen, så det er jo lige så let at bruge den.

Kartoffelsalaten har bedst af at trække minimum 30 minutter, inden den skal spises. Så kan kartoflerne nå at suge smag til sig. Men så er den også klar til at indtage enhver grillfest. Kold kartoffelsalat – det er da bare smagen af sommer.

Print opskrift Pin opskrift
0 fra 0 stemmer

Kartoffelsalat

Samlet tid15 min
Antal: 4 personer
Forfatter: Anne-Kathrine Schelde

Ingredienser

 • 500 gr små kartofler (kogte og afkølede)
 • 3 dl creme fraiche 9-18 %
 • 2 spsk mayonnaise
 • 1 tsk sennep (evt. sød sennep)
 • 10 syltede drueagurker (skåret i små tern)
 • 5 spsk eddikelage fra agurkerne (eller efter smag)
 • friskhakket purløg
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Skær kartoflerne i mundrette stykker.
 • Rør creme fraiche, mayonnaise, sennep, agurketern, eddikelage og purløg sammen og smag til med salt og peber.
 • Vend kartoflerne i dressingen og lad den trække på køl i ca. 30 minutter inden servering.
 • Rør kartoffelsalaten igennem og pynt evt. med lidt ekstra purløg inden servering.

Noter

Udover syltede agurker og friskhakket purløg smager det også godt at tilsætte finthakket løg eller radiser i tynde skiver til kartoffelsalaten. 

 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)