Ja, kold kartoffelsalat som vor mor laver den, eller i hvert fald som min mor laver den og har lært mig at lave den! Nu er det nemlig blevet så meget sommer, at der ikke er flere undskyldninger for ikke at grille, og til sådan en god omgang grillmad hører der sig naturligvis en lækker, cremet kartoffelsalat.

Jeg bryder mig ikke specielt meget om varm kartoffelsalat – det der med eddike og løg – men kold kartoffelsalat med masser af sprøde stykker syltet agurk har jeg altid elsket. Jeg tror ikke, det er specielt brugt at komme syltet agurk i kartoffelsalat – jeg har i hvert fald aldrig fået det serveret andre steder end derhjemme, men når nu jeg er vokset op med min mors kolde kartoffelsalat med små agurketern og har vænnet mig til den, så er det altså ligesom der mangler noget, når jeg får serveret kartoffelsalat uden agurker.

Jeg ved ikke, om det er alle der vil bryde sig om syltede agurker i kartoffelsalaten – i betragtning af hvor mange der piller dem ud af burgerne på Burger King og McDonalds, er syltede agurker og pickles tilsyneladende noget der deler vandene, men jeg synes alligevel, man bør unde sig selv at smage en kartoffelsalat med syltet agurk i. Kan man ikke lide det, er der jo altid den mulighed, at man piller dem fra og lægger dem på kanten af tallerknen.

For at give kartoffelsalaten lidt syre, tilsætter jeg gerne et par spsk af eddikelagen fra agurkerne til dressingen. Det er en smagssag, hvor meget syre man ønsker og der er også stor forskel på, hvor meget smag der er i sådan en eddikelage, fx er der noget mere kraft i lagen fra hjemmesyltede agurker fremfor de købte, så man må smage sig lidt frem. Alternativt kan man bruge lidt eddike og sukker i dressingen, men eddike og sukker er jo stort set ingredienserne i agurkelagen, så det er jo lige så let at bruge den.

Kartoffelsalaten har bedst af at trække minimum 30 minutter inden der skal spises, så kartoflerne kan nå at suge smag til sig, men så er den også klar til at indtage enhver grillfest. Kold kartoffelsalat – det er da bare smagen af sommer 🙂

Kold kartoffelsalat.

4 pers.

500 gr små, kogte kartofler

3 dl creme fraiche

2 spsk mayonnaise

1 tsk sennep

8-10 syltede agurker i små tern – kan udelades

ca. 5 spsk eddikelage fra agurkerne eller efter smag

friskhakket purløg

salt og peber

Skær kartoflerne i mundrette stykker. Rør creme fraiche, mayonnaise, sennep, agurketern, eddikelage og purløg sammen og smag til med salt og peber. Vend kartoflerne i dressingen og lad den trække på køl i ca. 30 minutter inden servering. Pynt evt. med lidt ekstra purløg.

Note. Udover syltede agurker og friskhakket purløg smager det også godt at tilsætte finthakket løg eller radisser i tynde skiver til kartoffelsalaten.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)