Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Pavlova med jordbær og chokolade…

0 kommentarer
Desserter, Kager - Mine bedste opskrifter på kager., Opskrifter
Gå direkte til opskriften

I går var det min fars fødselsdag og så skulle der selvfølgelig kage på bordet. Det er jo altid oplagt at lave lagkage til en fødselsdag, men nogle gange er det bare som om, der skal noget andet til. I går blev det så til en rigtig sommerdessert, nemlig en pavlova og da vi er midt i jordbærsæsonen, var det jo naturligt at fylde den med jordbærskum og pynte den med friske, danske jordbær.

Pavlova er en traditionel kage/dessert, der stammer fra New Zealand eller Australien, det afhænger lidt af, hvorvidt man spørger en kiwi eller en australier. Kagen blev i sin tid opkaldt efter den russiske balletdanserinde Anna Pavlova for at ære hende under en turne i New Zealand eller Australien og den består traditionelt af en marengsbund, der pyntes med flødeskum og eksotiske frugter som fx kiwi og passionsfrugt.

Som sagt valgte jeg at lave kagen med jordbær og det smagte fantastisk. Den søde marengs og jordbærskummet med stykker af let, syrlige jordbær er en skøn kombination. Selve kagen er utrolig nem at tilberede, selvom man nemt kan få den til at ligne en million og udover at være en rigtig fin fødselsdagskage vil jeg også mene, at den vil være en oplagt Sankt Hans dessert.
Marengsbunden kan laves i forvejen, den skal bare opbevares lufttæt og det samme kan jordbærskummet. Det tager kun omkring 5 minutter at pynte kagen, men faktisk kan selve kagen også laves helt færdig 3-4 timer før den skal spises.

 

 

Jeg valgte som sagt at lave kagen med jordbær, fordi de er i højsæson lige nu, men den kan også sagtens laves med hindbær eller bare med ren flødeskum og frisk frugt i mundrette bider på toppen. Desuden kan man komme kokosmel,  grofthakkede mandler/nødder eller chokolade i marengsmassen, eller man kan komme 2 spsk kakaopulver i og lave det om til en chokolade pavlova. Det er kun fantasien der sætter grænser.

Pavlova med jordbær og chokolade.

8 pers.

Bund.

5 æggehvider

225 gr sukker

1/2 tsk vanillepulver

ca. 500 gr friske jordbær – eller 300 gr frosne + 200 gr friske bær til pynt

3 spsk sukker

1 tsk kartoffelmel

1/4 L piskefløde

1/2 tsk vanillepulver

Desuden chokolade og friske jordbær til pynt.

Pisk æggehviderne helt stive, til de danner små toppe, som ikke falder sammen. Bland vanillepulver og sukker. Tilsæt sukkeret lidt efter lidt og rør imellem hver gang, indtil marengsen igen er stiv og danner toppe som ikke falder sammen. Tegn en cirkel på et stykke bagepapir efter en middagstallerken. Vend papiret om, så der ikke kommer streger på marengsbunden. Fordel marengsdejen i cirklen og lav gerne en lille fordybning i midten. Bag marengsbunden ved 150 grader i 1 time og 45 minutter. Lad bunden køle på bagepapiret og flyt den herefter over på et fad.

Skyl og nip jordbærrene. Kom 300 gr i en gryde sammen med 3 spsk sukker (måske lidt mere, hvis der bruges frosne bær) og giv det et opkog. Tag gryden af varmen, rør kartoffelmel sammen med lidt vand og hæld det i jordbærrene under piskning, så jordbærpuréen jævnes let. Lad jordbærpuréen køle helt af. De resterende 200 gr jordbær skæres i mindre stykker.

Ved anretning piskes fløden til stift skum sammen med vanillepulveret. Den kolde jordbærpuré og jordbærstykkerne vendes forsigtigt i flødeskummet og jordbærskummet fordeles på marengsbunden. Smelt chokoladen og kom den i et lille kræmmerhus eller en sprøjtepose. Klip et lille hul og sprøjt chokolade ud i et fint mønster på jordbærskummet. Til sidst pyntes med store, flotte jordbær på kagens kant. Opbevar kagen på køl, til den skal serveres.

Note. I mange pavlova opskrifter står der, at der skal 1 tsk eddike og 1 spsk maizena i marengsmassen. Dette er for at sikre, at bunden bliver sej og lækker i midten, men det synes jeg sagtens kan lade sig gøre, selvom man kun bruger æggehvider og sukker til bunden.

Man kan desuden anvende flormelis til bunden i stedet for almindeligt sukker. Flormelis giver en snehvid marengs, imens almindeligt sukker og rørsukker giver en gylden marengs. Jeg foretrækker en lækker, gylden og cremefarvet marengs.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer