I går var det min fars fødselsdag og så skulle der selvfølgelig kage på bordet. Det er jo altid oplagt at lave lagkage til en fødselsdag, men nogle gange er det bare som om, der skal noget andet til. I går blev det så til en rigtig sommerdessert, nemlig en pavlova og da vi er midt i jordbærsæsonen, var det jo naturligt at fylde den med jordbærskum og pynte den med friske, danske jordbær.
Pavlova er en traditionel kage/dessert, der stammer fra New Zealand eller Australien, det afhænger lidt af, hvorvidt man spørger en kiwi eller en australier. Kagen blev i sin tid opkaldt efter den russiske balletdanserinde Anna Pavlova for at ære hende under en turne i New Zealand eller Australien og den består traditionelt af en marengsbund, der pyntes med flødeskum og eksotiske frugter som fx kiwi og passionsfrugt.
Som sagt valgte jeg at lave kagen med jordbær og det smagte fantastisk. Den søde marengs og jordbærskummet med stykker af let, syrlige jordbær er en skøn kombination. Selve kagen er utrolig nem at tilberede, selvom man nemt kan få den til at ligne en million og udover at være en rigtig fin fødselsdagskage vil jeg også mene, at den vil være en oplagt Sankt Hans dessert.
Marengsbunden kan laves i forvejen, den skal bare opbevares lufttæt og det samme kan jordbærskummet. Det tager kun omkring 5 minutter at pynte kagen, men faktisk kan selve kagen også laves helt færdig 3-4 timer før den skal spises.
Jeg valgte som sagt at lave kagen med jordbær, fordi de er i højsæson lige nu, men den kan også sagtens laves med hindbær eller bare med ren flødeskum og frisk frugt i mundrette bider på toppen. Desuden kan man komme kokosmel, grofthakkede mandler/nødder eller chokolade i marengsmassen, eller man kan komme 2 spsk kakaopulver i og lave det om til en chokolade pavlova. Det er kun fantasien der sætter grænser.

Pavlova med jordbær
Ingredienser
Marengsbund
- 5 æggehvider
- 225 gr sukker
- 2 tsk vaniljepulver
Jordbærskum
- 300 gr friske jordbær (eller 300 gr frosne jordbær)
- 3 spsk sukker
- 2 tsk kartoffelmel
- 2½ dl piskefløde
- 2 tsk vaniljesukker
Desuden
- 200 gr friske jordbær
- 25 gr chokolade
Fremgangsmåde
Marengsbund
- Pisk æggehviderne helt stive.
- Tilsæt sukker og vaniljesukker og pisk til en blank marengsmasse, som kan danne små toppe, uden at de falder sammen.
- Tegn en cirkel (ca 25 cm) på et stykke bagepapir. Fordel marengsdejen i cirklen og lav gerne en lille fordybning i midten.
- Fordel marengsdejen i cirklen og lav gerne en lille fordybning i midten.
- Bag marengsbunden ved 150 °C (alm. ovnfunktion) i 1½-2 timer eller indtil bunden slipper bagepapiret, når man forsigtigt skubber til den.
- Lad bunden køle på bagepapiret og flyt den herefter over på et fad.
Jordbærskum.
- Skyl og nip jordbærrene og kom dem i en gryde sammen med sukker og vanilje. Måske skal der bruges lidt mere sukker, hvis der bruges frosne bær.
- Bring gryden i kog og giv jordbærrene et let opkog, så de koger ud. Blend herefter bærrene til en cremet puré med stavblenderen.
- Udrør kartoffelmel i en smule vand (ca ¼ dl).
- Tag gryden af varmen og pisk kartoffelmelet i gryden, så puréen jævnes.
- Stil jordbærpuréen på køl til den er helt kold.
- Pisk fløden til skum og vend den sammen med den kolde jordbærpuré. Fordel jordbærskummet på marengsbunden sammen med friske jordbær.
- Smelt chokoladen, kom den i en sprøjtepose, og sprøjt chokoladen ud i et fint mønster på jordbærskummet.
- Opbevar kagen på køl til servering. Den er bedst samme dag, men evt. rester kan gemmes på køl i 2-3 dage. Kagen er ikke fryseegnet.