Flammkuchen/tarte flambée…

7 kommentarer
Aftensmad - masser af inspiration til aftensmaden, Hovedretter, Lette retter, Opskrifter, Svinekød
Gå direkte til opskriften

Tarte Flambée er et lille vidunder, der oprindeligt stammer fra Alsace og som, i al sin enkelthed, består af en kvadratisk, tyndt udrullet bund, som er smurt med creme fraiche og dækket med tynde løgringe og god skinke eller bacon.Eftersom dette er en af Alsace regionens mest berømte specialiteter, har den selvfølgelig bredt sig til de omkringliggende områder og jeg har derfor, blandet andet, fået den serveret i Tyskland under navnet “flammkuchen”, så det kalder jeg den altså.

Direkte oversat betyder Tarte Flambée jo en flamberet tærte eller, på tysk, en flamme kage, men det er altså lidt misvisende, for den skal ikke på nogen måde flamberes. Derimod blev de oprindelige flammkuchen bagt over flammerne i meget varme, træfyrede ovne, der minder om nutidens pizza stenovne og jeg tror da også, uden at ville lægge hovedet på blokken, at de fleste af de flammkuchen, der serveres på restauranter i dag, er bagt i en pizzaovn.

Flammkuchen minder nok mest af alt om en pizza med en god, sprød og tynd bund. Men i stedet for tomatsauce og gedigne mængder ost, bruges der her kun lidt creme fraiche, uden at det dog kommer til at gå ud over smagen – den kommer nemlig fra fyldet. Men jeg vil sige, at når der ikke er flere ingredienser til at give smag end løg, skinke, så skal man bruge en ordentlig skinke. Ikke noget med tern eller strimler her. Nogle bruger lidt stegt bacon i tern, men jeg vil lige så gerne bruge lidt lækker, lufttørret skinke.

Ligesom med pizzaer kan flammkuchen efterhånden fås i en hel del variationer fx med forskellige slags ost, med champignons eller som dessert med æble og kanelsukker på, men jeg foretrækker altså den helt originale med creme fraiche, løg og skinke. Dog har jeg tilladt mig at tilsætte lidt friskhakket rosmarin fra haven og det gjorde bestemt ikke smagen ringere.

Skær den færdige flammkuchen ud i små, delikate firkanter og brug den til snack eller appetizer, som gæsterne kan nippe af, imens de drikker en velkomstdrink. Den kan også bruges som frokost eller forret, hvis man serverer lidt salatblade “on the side” med en god olie-eddike dressing til. Og endelig kan man spise den som hovedmåltid, igen suppleret med lidt blandet salat og en god dressing. Bliver der rester, kan den sagtens nydes kold dagen efter – Morten har i hvert fald haft et stykke med på madpakke i dag og jeg har ikke hørt klager endnu.

5 fra 1 stemme

Flammkuchen med løg og skinke

Hæve- og bagetid1 t 10 min
Samlet tid1 t 25 min
Antal: 1 stk

Ingredienser

 • ½ pk gær
 • 1 dl vand (lillefingervarmt)
 • 1 tsk groft salt
 • 1 tsk sukker
 • 1 spsk olie
 • 200 gr hvedemel (gerne pizzamel eller Tipo 00)
 • 1 dl creme fraiche 9-18 %
 • 1 stort løg (skåret i tynde ringe)
 • 1 pk lufttørret skinke (5-6 skv)
 • frisk eller tørret rosmarin

Fremgangsmåde

 • Rør vand og gær sammen i en skål og tilsæt salt, sukker og olie. 
 • Tilsæt melet og ælt til dejen er blank og smidig. Måske skal der bruges lidt mere eller mindre mel. Lad dejen hæve tildækket i ca. 1 time.
 • Varm ovnen op til 225 °C (alm. ovn - ikke varmluft). Sæt en bageplade eller en pizzasten ind i ovnen og lad den varme op sammen med ovnen.
 • Rul dejen tyndt ud på et stykke bagepapir og fordel creme fraiche i et tyndt lag på dejen. Herefter fordeles løg i tynde skiver og skinke i mindre stykker. Til sidst drysses med rosmarin.
 • Tag den varme bageplade eller pizzasten ud af ovnen og træk den rå flammkuchen over på pladen vha. bagepapiret. 
 • Bag i 10-12 minutter ved 225 °C (alm. ovn - ikke varmluft) til creme fraichen er let souffleret, skinken er gylden og dejkanterne er lysebrune og gennembagte. Server varm eller lun.
En flammkuchen kan serveres både varm og lun og faktisk kan den også snildt spises kold. Bliver der rester, er de derfor helt oplagte i madpakken dagen efter. 
7 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Inge Lise Brogaard
6 år siden

Ih, en fin blog. Har lige opdaget den og er stødt på en af dine lækre opskrifter: Flammkuchen med løg og skinke… Vi var i Flensborg for et stykke tid siden, hvor vi smagte flammkuchen. Vi købte nogle ruller dej med hjem, men kan ikke finde det her i DK.
Hvor kan man købe denne lækre dej i DK?
Mange hilsner
Inge Lise

Lau Laursen
6 år siden

Flammkuchen er såmænd ved at gøre sit indtog i Danmark, men vi er kun lige kommet igang.

Eddie
3 år siden

Jeg mener at forskellem på Pizza og Flammkuchen er gær,- som der IKKE er i Flammkuchen

Rachel
3 år siden

Smagte disse fantastiske pizzaer hos et vennepar i weekenden, Nam-Nam.
Ved du om de kan fungere som pizzasnegle, altså rullet og skåret ud i snegle?

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)