Tarte Flambée er et lille vidunder, der oprindeligt stammer fra Alsace og som, i al sin enkelthed, består af en kvadratisk, tyndt udrullet bund, som er smurt med creme fraiche og dækket med tynde løgringe og god skinke.

Eftersom dette er en af Alsace regionens mest berømte specialiteter, har den selvfølgelig bredt sig til de omkringliggende områder og jeg har derfor, blandet andet, fået den serveret i Tyskland under navnet “Flammkuchen”, så det kalder jeg den altså.

Direkte oversat betyder Tarte Flambée jo en flamberet tærte eller, på tysk, en flamme kage, men det er altså lidt misvisende, for den skal ikke på nogen måde flamberes. Derimod blev de oprindelige flammkuchen bagt over flammerne i meget varme, træfyrede ovne, der minder om nutidens pizza stenovne og jeg tror da også, uden at ville lægge hovedet på blokken, at de fleste af de flammkuchen, der serveres på restauranter i dag, er bagt i en pizzaovn.

Flammkuchen minder nok mest af alt om en pizza med en god, sprød og tynd bund. Men i stedet for tomatsauce og gedigne mængder ost, bruges der her kun lidt creme fraiche, uden at det dog kommer til at gå ud over smagen – den kommer nemlig fra fyldet. Men jeg vil sige, at når der ikke er flere ingredienser til at give smag end løg, skinke, så skal man bruge en ordentlig skinke. Ikke noget med tern eller strimler her. Nogle bruger lidt stegt bacon i tern, men jeg vil lige så gerne bruge lidt lækker, lufttørret skinke.

Ligesom med pizzaer kan Flammkuchen efterhånden fås i en hel del variationer fx med forskellige slags ost, med champignons eller som dessert med æble og kanelsukker på, men jeg foretrækker altså den helt originale med creme fraiche, løg og skinke. Dog har jeg tilladt mig at tilsætte lidt friskhakket rosmarin fra haven og det gjorde bestemt ikke smagen ringere.

Skær den færdige flammkuchen ud i små, delikate firkanter og brug den til snack eller appetizer, som gæsterne kan nippe af, imens de drikker en velkomstdrink. Den kan også bruges som frokost eller forret, hvis man serverer lidt salatblade “on the side” med en god olie-eddike dressing til. Og endelig kan man spise den som hovedmåltid, igen suppleret med lidt blandet salat og en god dressing.

Bliver der rester, kan den sagtens nydes kold dagen efter – Morten har i hvert fald haft et stykke med på madpakke i dag og jeg har ikke hørt klager endnu.

Flammkuchen med løg og skinke.

2-6 pers. afhængigt af om det er hovedret, snacks eller frokost

1 dl vand, lillefingervarmt

25 gr gær

1 tsk salt

1 tsk sukker

1 spsk olie

ca. 200 gr hvedemel (evt pizzamel eller Tipo 00 hvedemel)

Fyld.

1 dl creme fraiche (fedtprocenten er ikke så vigtig, man bruger det man har)

1 løg, skåret i meget tynde skiver

5-6 skv. lufttørret skinke, plukket i mindre stykker

tørret eller frisk rosmarin

Rør vand og gær sammen i en skål og tilsæt salt, sukker og olie. Tilsæt melet og ælt dejen blank og smidig. Lad den hæve i ca. 1 time. Rul dejen tyndt ud på et stykke bagepapir.
Imens varmes ovnen op til 225 grader. Sæt en bageplade eller en pizzasten ind i ovnen og lad den varme op sammen med ovnen.
Fordel creme fraiche i et tyndt lag på den udrullede bund. Herefter fordeles løg i tynde skiver og skinke i mindre stykker. Til sidst drysses med rosmarin. Tag den varme bageplade eller pizzasten ud af ovnen, træk den rå flammkuchen herover på vha. bagepapiret og bag i 10-12 minutter ved 225 grader til creme fraichen er souffleret, skinken er gylden og dejkanterne er lysebrune og gennembagte. Server varm eller lun.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)