Sandkage er en af de gode, gamle klassiske skærekager. Den har endnu aldrig været på bloggen, i hvert fald ikke på min, men det er godt nok heller ikke en af de kager, jeg oftest bager. Jeg tror, at sandkage er noget, der typisk forbindes med og bages af mormødre eller farmødre – jeg har i hvert fald minder om min mormor, der bagte sandkage. Men efterhånden som den næste generation har taget fat på madlavningen, er det ligesom at sandkagen, er gået lidt i glemmebogen og det er på en måde synd, for det er jo en fantastisk kage, som smager skønt, er nem at tilberede og som kan holde sig frisk og lækker i flere dage.

For at den ikke skal gå helt i glemmebogen, besluttede jeg mig i går for at bage en, og sørme om den ikke var populær til aftenskaffen hos hele familien. Nu har jeg lagt opskriften og ideen på bloggen, og så kan det jo være, at der er andre der også får lyst til at genopfriske en rigtig klassiker.

En sandkage er en typisk “pund til pund” kage. Dvs 1 pund smør til 1 pund mel og 1 pund sukker. Nu har jeg så tilladt mig at skære lidt i opskriften, for jeg syntes at ca 1 kg. sandkage var lige på grænsen, hvor godt det end smager. Desuden har jeg yderligere nappet 25 gr af smørret og sukkeret, simpelthen fordi jeg ikke synes, det er nødvendigt med så meget smør og sukker i kagen, men det kan man jo gøre som man lyster.

 

 

Er man mere til marmorkage, som er endnu en udødelig mormor klassiker, så kan man dele dejen i to portioner, inden den kommes i formen. Til den ene portion dej tilsættes 2-3 spsk god kakaopulver og dejen fordeles herefter i formen. Den lyse dej hældes ovenpå den mørke, hvorefter der køres en lille pind i zigzag mønster gennem kagen, så de to slags dej blandes let og der opstår et fint, marmoragtigt mønster. Det kan umiddelbart være svært, at se mønsteret i den ubagte kage, men når den skæres i skiver, kommer det rigtigt frem.

Gammeldags sandkage.

225 gr blødt smør

225 gr sukker

4 æg

250 gr hvedemel

1 tsk bagepulver

kornene af 1 vanillestang eller 1 tsk vanillepulver

Rør smør og sukker sammen og tilsæt æggene. Sigt mel sammen med bagepulveret og kom det i dejen. Halver vanillestangen og skrab kornene ud. Mas kornene ud i lidt sukker på et skærebræt, så de skilles ad. Tilsæt kornene (eller vanillepulver) til dejen. Smør en franskbrødsform, ca 1,5 L med lidt smør og fordel dejen heri. Sæt kagen i en kold ovn og bag den i 1 time ved 175 grader, til kagen er flot hvælvet, gylden og gennembagt. Stik evt. i kagen med en strikkepind for at teste, om den er helt gennembagt. Vend kagen ud af formen og lad den køle af på ovnens rist.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)