Nogle gange, især på dage med rigtigt sommervejr som høj sol, blå himmel og masser af varme, er det rart med lidt let aftensmad, der ikke ligger så tungt i maven. Og gerne noget uden kød, hvis det skal stå til mig. Det skal det jo som regel her i huset, når det kommer til madlavningen og derfor havde jeg i går besluttet, at der skulle en tærte på menuen. En let og lækker grønsagstærte uden kød.

Grønsagstærter byder jo på et hav af muligheder, for hvad kan man ikke komme i sådan en? Alle former for grønsager kan stort set bruges, hvilket er grunden til, at tærte også er oplagt reste eller “tøm køleskabet” mad. I går kom der groftrevne gulerødder og hakkede løg i tærten, hvilket vel i og for sig ikke kan kaldes decideret sommerfyld, men det var altså lige, hvad der lå i grønsagsskuffen. Desuden var gulerødderne nye og havde en fin, grøn top på, så lidt sommer var der nu alligevel over dem.

Selve fyldet blev, udover gulerødder og løg, lavet af æg, creme fraiche, sennep og havregryn og så blev der smagt til med timian, salt og peber. Det med havregrynene er noget, som jeg lærte for et par år siden. Det giver godt med fylde og mæthed i tærten og efter bagningen er ethvert spor af grynene forsvundet igen. De er kort sagt blevet “skjult” i fyldet, og så er de jo med til at gøre tærten lidt sundere, for meget kan man sige om en smørbagt og lækker tærtebund, men ligefrem sund er den vist ikke 🙂

Gulerods og løgtærte.

2-3 pers.

100 gr smør

225 gr hvedemel – erstat evt. lidt af hvedemelet med groft mel

1/2 dl vand – måske lidt mere

1 tsk salt

Fyld.

250 gr gulerødder, revne

2 løg, finthakkede

4 store æg

2 dl creme fraiche

3 spsk sennep

50 gr havregryn

1 tsk tørret eller frisk timian

salt og peber

Smuldr smørret i melet, tilsæt saltet og saml hurtigt dejen med vandet. Hvis dejen virker for tør, så tilsæt lidt mere vand. Rul dejen ud på et meldrysset bord og beklæd en tærteform, ca 25 cm i diamter, med dejen. Prik dejen let med en gaffel og forbag den i 10 minutter ved 190 grader.

Imens røres fyldet sammen. Når tærten er forbagt fordeles fyldet i tærtebunden og bages i 30 minutter ved 180 gr. til tærten er gylden og æggemassen stivnet. Server evt. tærten med en blandet salat.

Note. Hvis man gerne vil have lidt kød i tærten, smager det rigtig godt at tilsætte stegt bacon i mindre bider eller god skinke i tern til fyldet.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)