Nogle gange, især på dage med rigtigt sommervejr og høj sol, blå himmel og masser af varme, er det rart med lidt let aftensmad, der ikke ligger så tungt i maven. Og gerne noget uden kød, hvis det skal stå til mig. Det skal det jo som regel her i huset, når det kommer til madlavningen og derfor havde jeg i går besluttet, at der skulle en tærte på menuen. En let og lækker grønsagstærte uden kød i form af en gulerodstærte med løg.

Grønsagstærter byder jo på et hav af muligheder, for hvad kan man ikke komme i sådan en? Alle former for grønsager kan jo stort set bruges, hvilket er grunden til, at tærte også er oplagt reste eller “tøm køleskabet” mad. I går kom der groftrevne gulerødder og hakkede løg i tærten, hvilket vel i og for sig ikke kan kaldes decideret sommerfyld, men det var altså lige, hvad der lå i grønsagsskuffen. Desuden var gulerødderne nye og havde en fin, grøn top på, så lidt sommer var der nu alligevel over dem.

Selve fyldet blev, udover gulerødder og løg, lavet af æg, creme fraiche, sennep og havregryn og så blev der smagt til med timian, salt og peber. Det med havregrynene er noget, som jeg lærte for et par år siden. Det giver godt med fylde og mæthed i tærten og efter bagningen er ethvert spor af grynene forsvundet igen. De er kort sagt blevet “skjult” i fyldet, og så er de jo med til at gøre tærten lidt sundere, for meget kan man sige om sådan en smørbagt og lækker tærtebund, men heeelt sund er den jo ikke.

Som sagt er gulerodstærten lavet uden kød, men det bestemmer man jo helt selv. Fx kan man tilsætte en rest skinke eller hamburgerryg skåret i tern til fyldet. Stegt bacon eller røget filetbacon er også en mulighed og endelig kan man servere tærten som tilbehør til kødretter, hvis man gerne vil holde den kødfri, men stadig vil have en eller anden form for kød eller fisk at spise til.

Print opskrift Pin opskrift
No ratings yet

Gulerodstærte

Bagetid30 min
Samlet tid45 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 100 gr koldt smør
 • 225 gr hvedemel (erstat evt. lidt af melet med en grovere meltype)
 • 1 tsk groft salt
 • ½ dl vand

Tærtefyld

 • 250 gr gulerødder (revne)
 • 2 løg (hakkede)
 • 4 æg
 • 2 dl creme fraiche 9-18 %
 • 3 spsk sennep
 • 50 gr havregryn
 • 1 tsk tørret timian
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Smuldr smørret i melet, tilsæt salt og saml hurtigt dejen med vandet. Hvis dejen virker for tør, så tilsæt lidt mere vand.
 • Rul dejen ud på et meldrysset bord og beklæd en tærteform (ca 22-24 cm) med dejen. Prik dejen let med en gaffel og forbag den i 10 minutter ved 190 °C (alm. ovnfunktion).
 • Rør gulerødder, løg, æg, creme fraiche, sennep, havregryn, salt og peber sammen og fordel fyldet i den forbagte tærtebund.
 • Bag tærten ved 190 °C (alm. ovnfunktion) i 30-40 min, indtil tærten er gylden og æggemassen stivnet. 
 • Server tærten varm eller lun, evt med en blandet salat ved siden af. 

Noter

Hvis man gerne vil have lidt kød i tærten, smager det rigtig godt at tilsætte stegt bacon i mindre bider eller god skinke i tern til fyldet.
Tærten er fryseegnet, så den kan sagtens bages i god tid, hvis den eksempelvis skal serveres som natmad eller som en del af en buffet. 

 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)