I dag skal det handle om honningristede peanuts. For den opmærksomme læser vil måske have opdaget, at jeg har en mere end almindelig svaghed for ristede og saltede eller krydrede mandler og nødder. Eller måske bare snacks og appetizers generelt. Der er da ikke noget hyggeligere, end at have lidt let og lækkert at nippe til – enten imens man venter på at aftensmaden skal blive færdig eller efter spisetid.

I fleste af mine opskrifter på krydrede nødder og mandler leger jeg med kombinationen imellem det søde og det salte, som jeg synes er ret formidabel. Således også i disse honningristede peanuts, som består af saltede peanuts vendt i sukker og honning og drysset med lidt salt til sidst. Og resultatet blev altså ud over al forventning godt. Så godt, at jeg lige måtte lægge en dæmper på sig selv, for ikke at tømme skålen i store, grådige mundfulde.

Jeg startede med at smelte lidt smør og honning sammen i en gryde, tilsatte så sukker og peanuts og rørte godt rundt, inden hele herligheden blev væltet ud på en bageplade og kom i ovnen. Herefter startede så arbejdet med at skille de små, lækre og klistrede bidder fra hinanden igen. En disciplin som jeg kender til hudløshed, idet den til forveksling ligner den teknik, der bruges, når man adskiller brændte mandler fra hinanden i december måned.

Det skal gå hurtigt og det er bedst at bruge en gaffel i starten, men alligevel ender man med at bruge fingrene til sidst. Og hvis man ikke er forsigtig, så brænder man sig måske også en lille smule, men jeg er som regel ligeglad, da anstrengelserne rigeligt er det færdige resultat værd. Dog skal man være opmærksom på, at brændende varm sukker/karamel måske ikke lige er det oplagte sted for børn at være med.

De honningristede peanuts er ikke krydret med andet end salt, men ønsker man mere smag, kan man sagtens drysse lidt paprika, chilipulver eller chipotle chilipulver over nødderne sammen med saltet og vende det hele rundt, inden de kommes i en skål og serveres.

Print opskrift Pin opskrift
No ratings yet

Peanuts (honningristede)

Bagetid15 min
Samlet tid25 min
Antal: 4 personer
Forfatter: Anne-Kathrine Schelde

Ingredienser

 • 1 spsk smør
 • 1 spsk honning
 • 200 gr saltede peanuts
 • 50 gr sukker
 • salt

Fremgangsmåde

 • Smelt smør og honning i en gryde.
 • Tilsæt sukker og peanuts til gryden og rør det hele sammen til en klistret masse.
 • Fordel peanutsene på en bageplade beklædt med bagepapir og bag dem i ovnen ved 190 °C (varmluft) i 10-15 minutter, indtil peanutsene er gyldne og karamelliserede. Rør rundt et par gange undervejs.
 • Tag peanutsene ud af ovnen, skrab dem over på et nyt stykke bagepapir og adskil hurtigt de varme, karamelliserede peanuts med en gaffel. Brug evt fingrene når peanutsene er lidt afkølede. Det er nemmere.
 • Drys lidt salt hen over de adskilte peanuts og rod rundt i dem, så saltet fordeles.
 • Opbevar de honningristede peanuts i en lufttæt beholder.

Noter

Man kan selvfølgelig bruge mange andre former for nødder end peanuts, fx mandler, hasselnødder, pecannødder, valnødder mm. Og man kan også bruge en blanding. 

 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)