Sammen med jordbær med fløde må koldskål simpelthen ligge allerøverst på hitlisten, når det gælder danskernes favorit sommer dessert. Der skal ikke være sommertemperaturer, blå himmel og strandvejr i mere end et par dage, før det ikke er til at støve så meget som 1/2 L kærnemælk op i nogle af landets supermarkeder.

Koldskål findes efterhånden i et hav af varianter. Den findes blandt andet med hyldeblomst, rabarber, lakrids, jordbær og hindbær og så den gode, gamle klassiker med æg. Den med æggene gik dog lidt af mode, da den store salmonellaforskrækkelse indtraf for efterhånden mange år siden, men takket være de past. æg, har man alligevel kunnet spise koldskål med æg. Rygterne vil dog vide, at salmonella nu stort set er udryddet i Danmark og at det igen er “lovligt” at spise de rå æg direkte fra hønen.

Det bliver dog ikke noget problem i forhold til denne her koldskål, for den har aldrig set skyggen af et æg og selvom jeg godt ved, at der findes folk, der hårdnakket påstår, at koldskål ikke er koldskål, hvis ikke det er lavet på æggesnaps, deriblandt min egen far, så synes jeg altså, at denne her koldskål er den bedste der findes. Jeg har efterhånden lavet den i mange år og den smager lige præcis, som jeg godt kan lide den. Den er tyk og cremet, sortprikket af vanillekorn og med en frisk citronsmag. Den er 100 gange bedre, end den koldskål man kan købe færdig i supermarkedets køledisk og så er den nem at lave. Faktisk er det så nemt, at det går hurtigere, end at stå i kø og vente på at betale for en liter færdigkøbt koldskål, for denne her kan røres sammen på et par minutter.

Spis den lækre koldskål med friske jordbær skåret i grove stykker og kammerjunkere – hjemmelavede kammerjunkere er selvfølgelig suverænt de bedste, men færdigkøbte behøver nu ikke være så ringe endda.

Koldskål med citron og vanilje
Print opskrift Pin opskrift
5 fra 3 stemmer

Koldskål med vanilje (uden æg)

Samlet tid10 min
Antal: 4 personer
Forfatter: Anne-Kathrine Schelde

Ingredienser

  • ½ liter tykmælk, ymer eller lignende (fx yoghurt naturel)
  • 3-4 spsk sukker (eller efter smag)
  • 2-3 tsk vaniljesukker (eller 1 tsk vaniljepulver)
  • saft af ½ citron
  • ½ liter kærnemælk

Fremgangsmåde

  • Hæld tykmælken i en stor skål.
  • Tilsæt sukker, vaniljesukker og citronsaft og rør godt rundt, indtil sukkeret er opløst.
  • Tilsæt kærnemælk og pisk sammen til en lækker og cremet koldskål. Smag til med sukker og citron.
  • Opbevar koldskålen til køl indtil servering. Server med kammerjunkere og evt. friske jordbær.

Noter

Man kan lave en nem og lækker jordbærkoldskål ved at udskifte tykmælk med jordbæryoghurt. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)