De fleste elsker pandekager. Der er noget hyggeligt og måske lidt eventyragtigt over gode, gammeldags pandekager. Tænk bare på Rasmus Klumps mor, der bager pandekager i stakkevis, og på pandekagehuset i eventyret om Hans og Grethe. De her nemme pandekager kan fremtrylles i løbet af relativt kort tid, når pandekagetrangen melder sig. Og så smager pandekager jo bare helt fantastisk og vækker glæde hos både store og små.

Se også – Amerikanske pancakes I Sprøde flødevafler I Æbleskiver med kardemomme

Pandekager
Print opskrift Pin opskrift
4.56 fra 9 stemmer

Pandekager 🥞

Hviletid30 min
Samlet tid1 t
Antal: 8 stk

Ingredienser

 • 125 gr hvedemel
 • 3 spsk sukker
 • 1 nip salt
 • 2 tsk vaniljesukker
 • 3 dl mælk (eller 2 dl mælk + 1 dl øl)
 • 3 æg
 • 25 gr smør (smeltet og let afkølet)
 • evt. smør til stegning

Fremgangsmåde

 • Kom hvedemel, sukker, salt og vanilje i en skål. Tilsæt mælk og pisk til en klumpfri dej.
 • Tilsæt herefter æg og smeltet smør og pisk dejen godt igennem.
 • Lad dejen hvile 15-30 minutter, så den kan samle sig.
 • Varm en stegepande op ved middel varme. Jeg bruger en mellemstor pande med en diameter på ca 18 cm. Det er vigtigt at panden er varm nok, inden man bager den første pandekage, ellers vil den mislykkes. 
 • Kom lidt smør på panden. Bruger man en slip-let pande med teflonbelægning behøver man muligvis ikke komme smør på panden efter den første pandekage er bagt, da der også er smør i dejen.
 • Hæld dej på panden og drej den rundt, så dejen fordeles i et helt tyndt lag på hele panden.
 • Bag pandekagen i 1-2 minutter, indtil overfladen er stivnet og har dannet små bobler. Vend så pandekagen om vha en palet og bag den på den anden side.
 • Forsæt til al dejen er brugt og placer pandekagerne i en stabel på en tallerken. Skal man lave en stor portion, kan man også holde pandekagerne varme i ovnen på ca 100 °C.
 • Server pandekagerne med syltetøj og sukker eller is.
 • Pandekagerne kan holde sig et par dage på køl og evt. lunes let inden servering. De kan også fryses.

Gammeldags pandekager – opskrift. 

Pandekager er supernemme at lave, og så har de faktisk været tilberedt i de danske køkkener i hundredevis af år, hvilket pandekagedagen er et fint eksempel på. Pandekagedagen (også kaldet Hvide tirsdag) falder altid den første tirsdag efter fastelavn.

Dagen blev “opfundet” fordi man på denne dag skulle have spist alle de let fordærvelige (og hvide) madvarer som mælk, æg, smør og hvidt mel inden fasten. Og hvad var vel så mere oplagt end at bage pandekager? Som bekendt faster vi ikke i Danmark længere, men derfor kan man jo sagtens holde fast i den fine tradition på den første tirsdag efter fastelavn. 

Med eller uden øl.

Pandekager hører til en af de mest søgte opskrifter i Danmark. Derfor findes der i sagens natur også tusindvis af opskrifter og hundredevis af variationer. Men en af de mere hyppige diskussioner går på, hvorvidt der skal tilsættes øl til pandekagedejen eller ej.

Pandekager med øl skulle eftersigende blive en smule sprødere. Og nej, pandekagerne kommer ikke til at smage af øl, ligesom alkoholen fordamper under bagningen Jeg må indrømme, at jeg sjældent bruger øl. Forskellen er ganske enkelt for lille til, at jeg for alvor kan smage den.

Vil man alligevel gerne have øl i sin pandekagedej, så kan man selvfølgelig sagtens det. Man skal blot erstatte ca 1 dl mælk i ovenstående opskrift med øl, og så anbefaler jeg, at man bruger en lys pilsner eller hvidtøl. Hvidtøl, også kaldet nisseøl, er især et hit op til jul.

Lav en pandekage-fest.

De fleste af os spiser nok pandekagerne med syltetøj og/eller sukker. Og måske en klat is, hvis det skal være ekstra festligt. Men efterhånden dukker der flere og flere pandekageboder op rundt omkring, ikke mindst på markeder, hvor man kan få pandekagerne fyldt med alt muligt lækkert. Lige fra is og frisk frugt, til forskellige former for saucer, krymmel og toppings.

Og ideen er jo lige til at snuppe, så man skal bare lade sig inspirere og så kan man lave en pandekagebod derhjemme til den næste fest. Ikke mindst til børnefødselsdagen tænker jeg, at det vil være et kæmpe hit. Pandekagerne kan man jo lave en forvejen og lune, så de blot skal fyldes i “boden”. Og man behøver jo ikke et lige så stort “menukort” som pandekageboderne. Man kan sagtens “nøjes” med 2-3 af fødselarens favoritter.

En af vores favoritter herhjemme er eksempelvis “gammeldags æblekage”, hvor pandekagen fyldes med vaniljeis, æblekompot og kanelsukker. Og så er der jo klassikeren med nutella, bananer i skiver og et drys kokosmel.

Søde og salte pandekager.

Selvom pandekager ubestridt er en vaskeægte dessert-klassiker, så kan vi ikke komme udenom, at de i tidens løb også har gjort deres indtog ved andre at vores måltider. Især indenfor de sidste 50 år er den salte version, nemlig madpandekagen, blevet populær. Gerne med forskellige former for lækkert krydret fyld med oksekød eller kylling og grøntsager. Og populariteten er bestemt ikke blevet mindre, efter at vi stiftede bekendtskab med pandekagens mexicanske fætter, nemlig tortillaen.

På morgenbordet har pandekagen også gjort sig populær. Hvem har ikke fået pandekager til morgenmad? Evt. smurt med koldt smør og drysset med sukker, inden de blev rullet sammen, fordi man var så heldig, at der var et par stykker til overs fra aftenen før.

Men festen slutter ikke der, for efter at brunch for alvor blev populært, har vi også taget de små, buttede, amerikanske pandekager til os. Også selvom vi stadig foretrækker, at spise de tykke, amerikanske basser med frugt, sirup og syltetøj. Og lader amerikanerne om at spise dem med bacon og scrambled eggs.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)