Sandkage er en af de gode, gamle klassiske skærekager. Den har endnu aldrig været på bloggen, i hvert fald ikke på min, men det er godt nok heller ikke en af de kager, jeg oftest bager. Jeg tror, at sandkage er noget, der typisk forbindes med og bages af mormødre eller farmødre – jeg har i hvert fald minder om min mormor, der bagte sandkage. Men efterhånden som den næste generation har taget fat på madlavningen, er det ligesom at sandkagen, er gået lidt i glemmebogen og det er på en måde synd, for det er jo en fantastisk kage, som smager skønt, er nem at tilberede og som kan holde sig frisk og lækker i flere dage.

For at den ikke skal gå helt i glemmebogen, besluttede jeg mig i går for at bage en, og sørme om den ikke var populær til aftenskaffen hos hele familien. Nu har jeg lagt opskriften og ideen på bloggen, og så kan det jo være, at der er andre der også får lyst til at genopfriske en rigtig klassiker.

En sandkage er en typisk “pund til pund” kage. Dvs 1 pund smør til 1 pund mel og 1 pund sukker. Nu har jeg så tilladt mig at skære lidt i opskriften, for jeg syntes at ca 1 kg. sandkage var lige på grænsen, hvor godt det end smager. Desuden har jeg yderligere nappet 25 gr af smørret og sukkeret, simpelthen fordi jeg ikke synes, det er nødvendigt med så meget smør og sukker i kagen, men det kan man jo gøre som man lyster.

Er man mere til marmorkage, som er endnu en udødelig mormor klassiker, så kan man dele dejen i to portioner, inden den kommes i formen. Til den ene portion dej tilsættes 2-3 spsk god kakaopulver og dejen fordeles herefter i formen. Den lyse dej hældes ovenpå den mørke, hvorefter der køres en lille pind i zigzag mønster gennem kagen, så de to slags dej blandes let og der opstår et fint, marmoragtigt mønster. Det kan umiddelbart være svært, at se mønsteret i den ubagte kage, men når den skæres i skiver, kommer det rigtigt frem.

Print opskrift Pin opskrift
5 fra 1 stemme

Sandkage

Bagetid1 t
Samlet tid1 t 15 min
Antal: 10 skiver
Forfatter: Anne-Kathrine Schelde

Ingredienser

 • 225 gr blødt smør
 • 225 gr sukker
 • 4 æg
 • 250 gr hvedemel
 • 1 tsk bagepulver
 • 2 tsk vaniljesukker
 • 1 nip salt

Fremgangsmåde

 • Rør smør og sukker lyst og luftigt og tilsæt æggene et af gangen under omrøring.
 • Sigt mel sammen med bagepulver, vanilje og salt og kom det i dejen.
 • Fordel dejen i en smurt franskbrødsform ( ca 1,5 liter).
 • Sæt kagen i en kold ovn og bag den i 1 time ved 175 grader (alm. ovnfunktion - ikke varmluft), indtil kagen er flot hvælvet, gylden og gennembagt. Kontroler evt. at kagen er helt gennembagt ved at stikke et lille træspyd eller lignende i midten.
 • Vend kagen ud af formen og lad den køle af på ovnens rist.

Noter

En sandkage kan holde sig frisk og lækker i flere dage, hvis den pakkes i en lufttæt frysepose eller lignende. Den kan også fryses. 

 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)