De fleste af dem, der er hoppet på LCHF livstilen, kender vist til brændende kærlighed serveret på fnuglet og smørduftende blomkålsmos. Og nu også mig, for det var lige præcis, hvad menuen stod på forleden aften. Brændende kærlighed har altid været en af mine livretter – en af de retter jeg kan huske, fra jeg var helt lille og som er en af min fars hofretter. Men nu kan jeg så sidde her bagefter og undre mig over, at jeg ikke tidligere har fundet på at erstatte kartoffelmosen med blomkålsmos? Eller hvorfor jeg i det hele taget aldrig har kastet mig ud i at lave blomkålsmos, på trods af at det jo har floreret rundt omkring i blogland i en del år efterhånden. Det smager jo simpelthen fantastisk.

En af grundende til den fantastiske smag er formentlig, at blomkålen lige nu er i højsæson. Den er lækker, hvid, velsmagende og billig. Præcis ligesom med squashene i det forrige indlæg, gælder det om at spise blomkål, når den er i sæson. Jeg har tidligere fået serveret blomkål om vinteren og jeg er faktisk ikke helt klar over, hvad det er der sker, men den får en underlig, bitter smag, synes jeg, når vi kommer lidt for langt væk fra sæsonen. At selve blomkålshovedet så desuden er lille bitte og koster en mindre formue, gør det jo ikke mere tiltalende, at servere blomkål i februar. Der er kartoflerne til gengæld som skabte til at lave fnuglet, melet kartoffelmos, så måske skal man bare beslutte sig for, at lave brændende kærlighed på blomkål om sommeren og på kartofler om vinteren. Jeg er i hvert fald helt sikker på, at det ikke bliver sidste gang, vi nyder en omgang blomkålsmos her i huset.

 

 

Brændende kærlighed med blomkålsmos.

1 blomkålshoved, delt i mindre buketter

1 pk bacon i tern, køb en god kvalitet, ellers er der nærmest kun spæk i pakken

3 løg, skrællede og skåret i tynde skiver

1 spsk smør

1/2 dl fløde

salt og peber

Kom blomkålsbuketterne i en gryde med vand og kog dem møre. Imens laves løg og baconfyldet. Baconternene kommes på en varm pande og steges brune og sprøde. Herefter lægges de på fedtsugende papir og løgringene kommes på den samme pande og steges til de er gyldne og bløde. Baconternene kommes tilbage på panden og det hele blandes sammen og holdes varmt imens blomkålsmosen tilberedes.

Hæld vandet fra blomkålen og lad den stå lidt uden låg, så evt. overskydende væde fordampes. Kom smørret ned til den varme blomkål og lad det smelte. Hæld fløden ved og giv det hele en tur med en stavblender. Når det er blendet til en fin pure, smages der til med salt og peber og så er mosen klar til at blive serveret med topping af løg og baconblandingen. Lidt finthakket persille eller forårsløg på toppen ser fint ud og smager rigtig godt.

LCHF projektet kører stadig på skinner. Foreløbigt hverken hovedpine, svimmelhed eller lign. symptomer her på 5. dagen, så jeg tror måske, jeg er heldig og slipper helt. Sukkertrang har der heller ikke været spor af med undtagelse af en sjælden gang, hvor jeg lige har lyst til en gajol eller lign, fordi jeg trænger til lidt salmiak eller saltlakridssmag i munden, men absolut ikke noget der har kunnet få mig til så meget som at overveje, at gå ombord i den kæmpe bøtte Piratos, jeg har stående i skabet. Overvejer dog, om ikke jeg skal have købt en pakke gajoler, næste gang vi er ude og handle – de er altså meget rare at have i tasken og normalt har jeg sådan en æske i en måneds tid, så jeg tror ikke det er noget, jeg kan blive afhængig af i stedet for slik 🙂

I går aftes var jeg med min mor til premieren på Vejle Kabaret 2013 – en slags Vejles svar på Cirkusrevyen, med spisning inden selve showet. Det var egentlig mine forældre, som skulle have været af sted, men min far blev syg og det ville jo være dumt at spilde billetten. Spisningen bestod af en buffet og da min mor og jeg jo er på LCHF sammen, kunne vi hjælpe hinanden med at finde passende retter. Der var faktisk rimelig mange muligheder for os på buffet’en, uden at det på noget tidspunkt blev et decideret slaraffenland. Det er åbenbart primært den ældre generation, der går ind og ser Vejle Kabaret og man kunne godt fornemme, at buffet’en var lagt an på det. Først var der tarteletter med høns i asparges og noget kold fiskeanretning med rejer og torsk til forret. Udover torsken var der blandede salatblade og en skål med majs og ærter og masser af tilbehør i form af flutes og hjemmebagte møllehjul, sukkerristede solsikkekerner, ristede majskerner, mini grissini og croutoner. Men heldigvis var der også oliven en masse, marinerede artiskokker og peberfrugter, soltørrede tomater, samt et par blandede salater og dressinger. Desuden aioli til brødet. Så vi spiste masser af lækker fisk og rejer og fik salater og tilbehør samt dressing og aioli.

Til hovedret var der en slags steg, skåret i skiver og anrettet og serveret med brun sovs, nye kogte kartofler med persilledrys samt asier og tyttebær. Hmmmm…. Men heldigvis og jeg aner ikke hvorfor, for det passede ikke umiddelbart med resten af menuen, var der også en slags kyllingebryster, skåret i tykke skiver og anrettet i et fad sammen med grønsager, cherrytomater og hvidløg og gratineret med cheddarost. Det fik vi en god portion af og så gik vi tilbage til forretsbuffet’en og hentede mere salat med oliven og aioli og så skal jeg da ellers love for, at vi blev mætte. Ingen af os havde lyst til den æblekage med flødeskum, der blev serveret til dessert og til pausen bestilte vi bare kaffe og te, selvom der var mulighed for kransekage mm. Alt i alt var det lækker mad og vi havde en rigtig hyggelig og sjov aften.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)