I min familie spiser vi ikke kirsebærsauce til ris a la manden juleaften. Hverken varm eller kold. I stedet får vi iskold hindbærpuré. Okay, hvis ret skal være ret, så spiser vi heller ikke ris a la mande juleaften, da vi for flere år siden har indset, at kombinationen af andesteg, svinekam, julemedister, brun sauce, rødkål, brune og hvide kartofler OG efterfølgende ris a la mande er noget af en dræber, når man derefter forventes at løbe rundt om et juletræ, pakke gaver ud samt spise al den konfekt og hjemmebag, som er blevet fremstilet netop med denne aften for øje.

Vi kan rigtig godt lide ris a la mande, men vi opdagede at vi år efter år sad og nærmere frygtede end glædede os til desserten, fordi man i virkeligheden trænger til noget let og friskt efter al den fede mad og derfor besluttede vi enstemmigt for nogle år siden for, at desserten juleaften fremover består af citronfromage – med en mandel i selvfølgelig 🙂

Det giver selvfølgelig plads til ris a la mande på andre tidspunkter af året, fx på Mortens aften eller andre aftener hvor lidt dessert er godt, så vi nyder sandelig stadig vores ris a la mande alle andre dage end juleaften. Men dette er nok alligevel første gang, jeg har lavet ris a la mande midt om sommeren. Men kæresten er vild med ris desserter i alle afskygninger og da denne jo ikke er helt magen til originalen, men derimod laves i en LCHF version, syntes jeg, vi havde fortjent lidt godt. Ideen til opskriften fandt jeg inde hos Xenia, som har mange lækre forslag til LCHF retter.

Vi er nu lidt over 1 uge inde i LCHF forløbet og jeg må indrømme, at jeg stadig er forbløffet over, hvor let det går. Indrømmet, der skal stadig planlægges en del i hverdagen og rester i køleskabet er meget velkomne på de travle dage, hvor LCHF retterne ikke ligefrem er ved at spænde ben for hinanden hos byens take away restauranter, men jeg følges jo med min mor og vi har hjulpet hinanden med nemme løsninger og rester et par gange. Dejligt, at være flere om projektet.

Nå, men tilbage til ris a la manden som selvfølgelig ikke smager 100 % som den sædvanlige i og med, at den er lavet på hytteost og flødeskum i stedet for ris. Dog er der tilsyneladende ikke den store forskel, hvis man saucer det hele godt ind i vanillekorn, grofthakkede mandler og hjemmelavet vanillepuré. I hvert fald så kæresten, kendt som ostehaderen over dem alle, noget underlig ud i hovedet, da jeg fortalte ham, hvad det var han lige havde sat til livs – og det endda med stort velbehag. Nogle gange er mænd altså for nemme ! 😉 Nå, men i det mindste har han ikke spor imod, at jeg laver en portion mere på et tidspunkt, så helt skræmt væk er han da ikke blevet.

 

 

Jeg brugte en hel vanillestang i min portion, men den kan sagtens erstattes af vanillepulver – ikke at forveksle med vanillesukker!. Desuden kom jeg godt med smuttede, grofthakkede mandler i, men det er nok mest fordi, jeg er vokset op med, at der skal så mange mandler i ris a la manden, at de nærmest smutter ud mellem mundvigene, imens man spiser. Anyway, jeg elsker mandler, men det står jo enhver frit, hvor man mandler man ønsker i sin ris a la mande. Dog skal man lige huske på, at knaset fra mandlerne, kan være med til at kamuflere konsistensen af hytteosten lidt, hvis man laver denne her dessert til en ostehader.

LCHF Ris a la mande.

2-3 portioner.

200 gr hytteost

2 dl piskefløde

kornene af 1 vanillestang

2-3 spsk sødemiddel, jeg brugte sukrin

2 håndfulde mandler, smuttede og grofthakkede

Pisk fløden til skum. Skrab kornene ud af vanillestangen og mas dem ud i lidt af sødmidlet, så kornene skilles ad. Vend vanillekorn og sødemiddel i flødeskummet og vend den herefter sammen med hytteosten og mandlerne. Smag til og sæt det hele på køl til servering.

Hindbærpuré.

1 ps. frosne hindbær, 250-300 gr

lidt sødemiddel

Kom hindbærrene i en gryde og giv dem et opkog til de brister og koger ud. Mas bærrene let med bagsiden af en grydeske og rør puréen godt igennem, hvis der er hele bær tilbage og rør herefter sødemiddel i, til smagen er tilpas sød/syrlig. Hæld puréen i en skål og stil den på køl til den er iskold.

Puréen smager også godt til morgenmad ovenpå græsk yoghurt eller skyr sammen med grofthakkede mandler/nødder eller en hjemmelavet müsli.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)