Her kommer en rigtig efterårs og vinterklassiker og samtidig en af mine livretter på frokostbordet, nemlig æbleflæsk. Den er også ret ofte gæst på julefrokostbordet og at det så samtidig er en både nem og billig ret trækker bestemt ikke ned.

Når først vi når oktober måned, har de fleste danskere vist mulighed for at komme i nærheden af et træ fyldt med modne æbler. Har man ikke selv en have og dermed et æbletræ, kender de fleste nogen som kender nogen eller lign. Der ligger tonsvis af nedfaldsfrugt rundt omkring i haverne og de fleste er faktisk kun glade for at komme af med lidt af frugten, der ellers bare går til spilde, så skriv evt. på facebook og spørg venner og bekendte, om der er nogen, der kan undvære et æble eller tre. Jeg kan næsten garantere, at der nok skal være nogen, der melder sig. Alternativt kan man jo også være den der tilbyder sin frugt via facebook, sådan noget går jo begge veje og så slipper man for selv at samle alle æblerne og pærerne op og køre dem væk.

 

 

Nå, men når man så har fået fingre i æblerne – alternativt kan de jo også købes, så er det bare om at skaffe en pakke flæsk eller bacon i lidt tykke skiver og et par stilke timian og så er man klar til at lave æbleflæsk. Nogle kommer også løg i tynde skiver på panden sammen med æblestykkerne, men det bruger jeg ikke, så her kommer opskriften altså uden.

Æbleflæsk med timian.

6-8 skv. flæsk eller bacon

4 store eller 6 mindre æbler, skrællet og skåret i mindre stykker

3-4 stilke timian

evt. 1 nip sukker

salt og peber

Steg flæsk/bacon på panden og lad det trække på fedtsugende papir. Hæld lidt af fedtet fra panden, hvis der er løbet meget fra kødet under stegningen og steg herefter æblestykkerne og timiankvistene i fedtet. Man kan selvfølgelig kassere alt fedtet og i stedet stege æblestykkerne på en slip-let pande, men bare en smule af fedtet er altså med til at give æbleflæsket den karakteristiske smag. Når æblerne er stegt godt møre, masses de let med bagsiden af en palet, så konsistensen minder om mos, men stadig med grove æblestykker i. Smag til med salt og peber, samt et nip sukker hvis æblerne er meget syrlige. Hæld mosen i et fad, fjern evt. timiankvistene eller lad dem blive, og afkøl det. Pynt med flæske/baconskiverne og server på rugbrød, gerne med et grønt drys purløg, forårsløg eller friske timiankviste.

Note. Æbleflæsk kan også serveres varmt som hovedret med rugbrød ved siden af.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)