Her kommer en rigtig efterårs og vinterklassiker og samtidig en af mine livretter på frokostbordet, nemlig æbleflæsk. Den er også ret ofte gæst på julefrokostbordet og at det så samtidig er en både nem og billig ret, trækker bestemt ikke ned.

Når først vi når oktober måned, har de fleste danskere vist mulighed for at komme i nærheden af et træ fyldt med modne æbler. Har man ikke selv en have og dermed et æbletræ, kender de fleste nogen som kender nogen eller lign. Der ligger tonsvis af nedfaldsfrugt rundt omkring i haverne og de fleste er faktisk kun glade for at komme af med lidt af frugten, der ellers bare går til spilde, så skriv evt. på facebook og spørg venner og bekendte, om der er nogen, der kan undvære et æble eller tre. Jeg kan næsten garantere, at der nok skal være nogen, der melder sig.

Alternativt kan man jo også være den der tilbyder sin frugt via facebook, sådan noget går jo begge veje og så slipper man for selv at samle alle æblerne og pærerne op og køre dem væk.

Nå, men når man så har fået fingre i æblerne – alternativt kan de jo også købes, så er det bare om at skaffe en pakke flæsk eller bacon i lidt tykke skiver og et par stilke timian og så er man klar til at lave æbleflæsk. Nogle kommer også løg i tynde skiver på panden sammen med æblestykkerne, men det bruger jeg ikke, så her kommer opskriften altså uden.

Æbleflæsk med timian

Samlet tid30 min
Antal: 4 portioner

Ingredienser

 • 8 skv flæsk eller bacon
 • 6 æbler
 • 2 kviste frisk timian (eller 2 stk tørret timian)
 • 1 nip sukker
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Steg flæsk/bacon på panden og lad det herefter trække på fedtsugende papir.  
  Æbleflæsk kan også serveres varmt som hovedret med rugbrød ved siden af.
 • Skræl æblerne og skær dem i tynde både. Kom æblestykker og timiankviste på panden og steg dem i baconfedtet, til de er møre og konsistensen minder om grov mos, men stadig med æblestykker i.
 • Smag til med salt og peber, samt et nip sukker hvis æblerne er meget syrlige. 
 • Hæld æblemosen i et fad, fjern timiankvistene og læg flæsk/bacon på toppen, så det masses let ned i æblerne.
 • Afkøl æbleflæsket og server på rugbrød, gerne med et grønt drys purløg, forårsløg eller friske timian.

Noter

Æbleflæsk kan også serveres varmt som hovedret med rugbrød ved siden af.
Bliver der rester, så kan æbleflæsk holde sig ca 3-5 dage på køl. Det kan desuden fryses. også serveres varmt som hovedret med rugbrød ved siden af.

 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)