Den 4. torsdag i november fejres Thanksgiving i USA og for mange amerikanere er Thanksgiving faktisk en tradition, som er vigtigere end selveste julen.

Thanksgiving blev første gang fejret i efteråret 1621, hvor de engelske indvandrere, et år efter ankomsten til Amerika, fejrede høsten med en tredages taksigelsesfest. Med til festen var også de indianere, som havde hjulpet dem med at skaffe mad og i det hele taget med at overleve, da de lige var kommet til Amerika året forinden.

Thanksgiving var altså en form for høstfest, men i 1863 blev dagen udnævnt til national helligdag af Præsident Abraham Lincoln. I dag er Thanksgiving primært en fridag, hvor man samles med familie og venner uden at skele til forskellige religioner – lidt på samme måde som vi holder jul med familie og venner uden at gå op i religion, men i mange amerikanske familier er der stadig tradition for, at man beder bordbøn og takker Gud for årets velsignelser, inden man spiser middagen.

Og hvad spiser man så? Tjaaa, de fleste af os har vist enten set en amerikansk Thanksgiving middag i et afsnit af Friends eller i amerikanske film og traditionelt serveres der en stor, stegt kalkun med masser af stuffing, sauce, kartoffelmos, søde kartofler og tranebær. Til dessert er der græskarpie eller banana cream pie.

 

 

Udover den traditionsrige middag er der også andre traditioner der holdes i hævd – blandt andet er der Thankgiving parader. For New Yorks vedkommende har de landets næstældste parade, som varehuset Macy´s har afholdt siden 1924 og som har været transmitteret direkte på tv siden 1952. Paraden varer i 3 timer og starter kl. 9.00. Den ældste Thanksgiving parade er “Dunkin’ Donuts Thankgiving Day Parade” der afholdes i Philadelphia.

Udover parader er der også tradition for, at de amerikanske familier får, om ikke overstået, så i hvert fald taget hul på julegaveindkøbene i Thanksgiving dagene og så er der jo også traditionen med amerikansk fodbold – NFL. Der sendes altid nogle store kampe, som familiens herrer kan samles om, imens damerne sørger for maden 🙂

Vi fejrer som sådan ikke Thanksgiving herhjemme hos os, selvom der er flere og flere danskere, der tager det til sig og jeg synes da også, det er en vældig fin ting at stoppe op og tænke over, hvad man er taknemmelig for, men omvendt kan vi jo ikke kopiere alle de helligdage, som vi synes er gode. Desuden har der jo tidligere været traditioner for høstfester herhjemme, når høsten var i hus og man ville vise glæde og taknemlighed, men i takt med at flere og flere bor i byerne, så dør den slags jo ud.

Vi spiste altså ikke kalkun i går aftes, men dermed ikke sagt, at jeg ikke kunne finde på at kaste mig over en rigtig amerikansk Thanksgiving middag på et tidspunkt. Jeg synes, det kunne være så sjovt at prøve at lave det hele, men det kræver jo også, at der er nogen, som kan spise det, for kæresten og jeg ville nok få vores sag for, hvis vi skulle sidde der med en kalkun til deling og kartoffelmos on the side. Faktisk var der i slutningen af oktober snak om, at hele familien skulle komme til Thanksgiving kalkun, men eftersom de alle sammen kommer til 1. søndag i advent med gløgg, æbleskiver, klejner, småkager osv. nu på søndag, blev vi enige om, at det nok ville blive lige lovlig meget med 2 arrangementer på 3 dage. Men hvem ved – det kan jo være, vi finder på noget efter jul. Jeg kan jo bare købe en kalkun og komme den i fryseren.

I går nøjedes vi dog med at købe et par gåsebryster hos bageren – gås er jo næsten kalkun, ik? Og så hyggede vi os sammen i går aftes, imens vi spiste dem – jeg læste en Audrey Hepburn biografi og Morten fik set en masse amerikansk fodbold. Han er mega fan, så det var en rigtig god dag for ham med alle de kampe.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)