En af de juletraditioner vi har arvet fra svenskerne er at drikke gløgg. Gløgg er en oversættelse af glödgat vin, som igen er en oversættelse af det tyske glühwein og ordet stammer fra begyndelsen af 1800 tallet.

Selve ideen med at drikke varm vin tilsat forskellige krydderier når det er koldt, kan spores langt tilbage, både gastronomisk og medicinsk. Vin med blandt andet honning og kanel var en normal måde at indtage medicin på, for at skjule den grimme smag.

 

 

I lange perioder var det en fast, svensk tradition, at det første man indtog 2. juledag om morgenen var et stort glas gløgg. Gløggen var som regel brygget på øl og spiritus som fx vodka og madeira, samt diverse krydderier og denne kombination gjorde, at man fik en flyvende og “sund” start på dagen. Først omkring 1900 tallet, begyndte rødvin at optræde som en fast bestanddel af gløgg og dermed blev gløggen knap så fyldt med procenter og mere som den gløgg vi kender og drikker i dag.

De senere par år er det desuden blevet populært at lave hvid gløgg. Den indeholder som regel hvidvin og æble eller hyldeblomstsaft, citron eller appelsin samt diverse krydderier.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)