Julen er hjerternes fest, så selvfølgelig hører der hjerter til på et rigtigt juletræ. Sammen med kugler, trommer, kræmmerhuse, kurve, glimmer, flag, stjerner og lys. Det sjove er bare, at det flettede julehjerte i juletræssammenhæng er en dansk tradition og de kom endda ret sent til at hænge på vores træer.

Billederne i den første udgave af Peters Jul viser et træ behængt med nisser, frugter, dyr, kræmmerhuse og lys, men der er ikke nogen hjerter og det er først i udgaven fra 1914, at de er er blevet tilføjet.

 

 

Men engang i slutningen af 1860’erne sad ingen ringere end H.C. Andersen og fiflede lidt med sin saks og lidt glaspapir og resultatet blev et flettet hjerte i grønt og gult, som han forærede til H.C. Ørsteds datter Mathilde. Hjertet var ikke forsynet med hank, så det har formentlig aldrig været meningen, at hjertet skulle hænge på noget juletræ, men alt peger på, at de flettede hjerter bredte sig omkring århundredeskiftet og i løbet af de kommende år blev hjerterne accepteret i det øvrige Skandinavien og også i flere andre Europæiske lande. Tidligere havde mange haft hjemmelavede papirkurve hængende på træerne, hvori man fyldte pebernødder og nødder samt diverse andre godter, men nu kunne hjerterne jo passende overtage den tjans og den har de haft lige siden, sammen med kræmmerhusene, selvfølgelig.

Det originale, flettede hjerte befinder sig i dag i Museet i H.C. Andersens hus i Odense, hvis nogen skulle have lyst til at se det.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)