Den 24. december om aftenen hænger mange, især engelske og amerikanske børn, deres strømper op for enden af sengen eller foran kaminen. Strømpen har dog også fundet sin plads blandt de danske juletraditioner, men her bruges den mere som en advents eller julekalender rekvisit, der tømmes hver morgen fra d. 1. december til d. 24. december.

Oprindeligt blev strømpen hængt op d. 24. december om aftenen i håbet om, at julemanden ville komme et par småting i den, imens børnene sov. Var der bid, gik ventetiden fra man vågnede, til gaverne skulle fordeles julemorgen nemmere. Fyldet bestod primært af slik, frugt, nødder, små kager eller små stykker legetøj og strømpen var en ganske almindelige hverdagsstrømpe, til forskel fra de specialsyede kæmpestrømper med pelsværk, glimmer og glitter, som man bruger i dag.

 

 

Traditionen med at hænge en strømpe op ved kaminen eller sengen stammer helt tilbage til de mange Skt. Nikolaus myter – i dette tilfælde beretningen om en far der var så fattig, at han måtte sælge sine tre døtre. I sidste øjeblik blev de frelste, fordi Skt. Nikolaus sneg  sig op på taget og dumpede tre pengeposer med guldmønter ned gennem skorstenen. Ved et tilfælde havnede noget af guldet i en strømpe, som en af pigerne havde hængt til tørre ved kaminen og dermed var den tradition skabt.

I Danmark kunne vi for første gang læse om skikken med strømperne i 1648, da den københavnske boghandler Jens Lauridsen Wolf i et skrift beskrev, hvordan forældre rundt omkring køber små ting til deres børn, når julen nærmer sig og forærer dem til børnene, ved at gemme dem i deres strømper, når de sover.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)