Hverken i USA eller i England er det jul, hvis ikke der står en stegt kalkun på bordet. Kalkunen stammer fra Amerika, især i Mexico, hvor aztekerne opdrættede den, men den kom til Europa i kølvandet på Columbus sammen med andre ting som fx kartofler, tobak, kakao og krydderier.
Allerede i 1516 kunne en spansk munk sende paven en kalkunhane som gave og snart bredte kalkunfarmene sig i Europa. Også i Norden bredte kalkunen sig i løbet af 1600 tallet, uden at det dog på nogen måde var noget, man forbandt med jul eller julemad.
Da englænderne senere drog mod USA, slæbte de den oprindelige, mexicanske kalkun med sig og den stod på menuen, da skibet “Mayflower” satte de første englændere i land på Amerikas kyst i november 1621. Siden har kalkun været fast ingrediens på Thanksgiving Day den sidste torsdag i november og på julebordet. Lidt på samme måde som vi spiser and eller gås til Mortens Aften og igen juleaften.
I de senere år har ideen om at spise stegt kalkun bredt sig rundt omkring herhjemme, men det går meget langsomt. Ændringer i de danske julevaner sker ikke fra den ene dag eller generation til den anden.
Uhhmnn….julekalkun;-) Vi har altid fået farseret kalkun til juleaften, og det stikker altså sådan en lille juleand med flere længder. Mums….
Glædelig jul
mvh Matilde
Matilde – Vi har vist fået kalkun 2-3 gange, men ellers har vi fået and eller gås, så der er vist ikke noget, der sådan ligger decideret fast hos os. Til gengæld ligger det helt fast, at vi desuden skal have flæskesteg og julemedister – det piller vi ikke ved 🙂
Og rigtig glædelig jul til dig 🙂
Mange hilsner fra
Anne.