Hverken i USA eller i England er det jul, hvis ikke der står en stegt kalkun på bordet. Kalkunen stammer fra Amerika, især i Mexico, hvor aztekerne opdrættede den, men den kom til Europa i kølvandet på Columbus sammen med andre ting som fx kartofler, tobak, kakao og krydderier.

Allerede i 1516 kunne en spansk munk sende paven en kalkunhane som gave og snart bredte kalkunfarmene sig i Europa. Også i Norden bredte kalkunen sig i løbet af 1600 tallet, uden at det dog på nogen måde var noget, man forbandt med jul eller julemad.

 

 

Da englænderne senere drog mod USA, slæbte de den oprindelige, mexicanske kalkun med sig og den stod på menuen, da skibet “Mayflower” satte de første englændere i land på Amerikas kyst  i november 1621. Siden har kalkun været fast ingrediens på Thanksgiving Day den sidste torsdag i november og på julebordet. Lidt på samme måde som vi spiser and eller gås til Mortens Aften og igen juleaften.

I de senere år har ideen om at spise stegt kalkun bredt sig rundt omkring herhjemme, men det går meget langsomt. Ændringer i de danske julevaner sker ikke fra den ene dag eller generation til den anden.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)