Selvom ideen med orgiet af pakker under juletræet er af nyere dato, så har lysten til at forære gaver væk i forbindelse med julen og nytåret eksisteret igennem det meste af vores historie. I begyndelsen var det især til nytår, man gav gaver – de gamle romerne gav hinanden gaver ved årsskiftet og Kejser Caligula gik så langt, at han udstedte et dekret på, at man skulle give kejseren gaver i forbindelse med det nye år.

Herhjemme støder man på begrebet julegaver allerede i den sene middelalder, men på det tidspunkt var der snarere tale om en del af den aftalte løn til tjenestefolkene på gårdene, der blev udbetalt i naturalier ved juletid, fx øl, brød eller lys. Dette gik samlet under navnet “julerente”. Det var ikke alene tjenestefolkene, der blev betænkt ved den årlige uddeling af “gaver” – også præsten, degnen, lægen og jordmoderen fik en del af deres løn udbetalt i naturalier.

 

 

I byerne var det skik, at herskabet samlede tjenestefolkene til en lille højtidelighed enten 3. juledag eller nytårsdag. Her blev der budt på et lille glas, der blev takket for året, der var gået og til sidst uddelt en lille gave med kontanter til hver enkelt. Desuden blev der uddelt små gaver til de handlende og husets servicefolk, det kunne fx være vaskekonen, syersken, eller lign. I dag genfinder vi traditionen i de flasker og gavekurve, som mange firmaer hvert år udsender til medarbejdere og faste kunder.

I begyndelsen drejede familiernes julegaver til hinanden sig om småting, slik eller lækkerier, som man ikke fik hver dag. I løbet af 1700 tallet fik folk flere penge mellem hænderne og gradvist skiftede børnenes gaver fra slik til ting, der til sidst blev så store, at de ikke længere kunne hænge på træet, men måtte flyttes nedenunder. De blev desuden pakket ind og forsynet med kort og bånd. Antallet af gaver varierede dog stærkt efter, hvor på den sociale rangstige man befandt sig.

Langt op imod vores tid, var de store julegaver oftest praktiske, “bløde” pakker, som familien alligevel skulle investere i. Det gjorde dog hverken glæden eller spændingen mindre, for man fik jo noget, som man havde brug for. Først senere i 1800 tallet, begyndte de hemmelige og overraskende pakker at dukke op, fx i Peter Fabers “Højt fra træets grønne top”, hvor Peter fik en tromme og Henrik en fane.

Det nyeste indenfor julegaver er, at der i dag også er gaver fra børnene til deres forældre eller søskende under træet – denne skik er først dukket op indenfor de seneste knap 100 år.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)