Det første juletræ i Danmark stod på Holsteinborg Gods i Sydsjælland, hvor grevinde Wilhelmine Holstein tændte lysene på træet i 1808. Træet var dog noget af en enlig svale og der skulle gå flere år, før skikken for alvor gjorde sit indtog i Danmark.

I 1811 var der hektisk aktivitet hos Dr. phil Martin Lehmann i Frederiksholms Kanal nummer 20. Ikke bare indenfor, hvor der givet har hersket en vis premierespænding, men udenfor var kvarterets beboere stimlet sammen. Det var nemlig rygtedes, at familien havde slæbt et grantræ ind i stuen, men ikke nok med det – de planlagde også at sætte ild til det! På et tidspunkt omkring k. 17.30 var spændingen og trængslen udenfor vinduerne blevet så stor, at nogen hentede en stige, for på den måde at få et bedre udsyn.

Alt forløb dog i god ro og orden. Lysene på træet blev tændt ét efter ét, uden at træet af den grund gik op i flammer og i familien Lehmanns lune stue kunne den senere liberale politikker, halvandet år gamle Orla Lehmann, glæde sig over det strålende og smukt pyntede juletræ. Martin Lehmann var i øvrigt præstesøn fra Holsten og omkring århundredeskiftet, hvor han drog til København, var juletræet allerede udbredt i Holsten, men for københavneren var det noget ganske nyt.

Efter premieren hos familien Lehmann bredte juletræstraditionen sig i hovedstaden, men det gik kun langsomt og først 10 år senere, var skikken så rodfæstet, at man begyndte at skrive om den i aviser og blade. Det var dog ikke alle i de kristne kredse, som var lige begejstrede for juletræet og først da gode, kristne symboler som fx engle, ledestjernen i toppen og de tændte lys begyndte at smykke træet, blev den nye juleskik accepteret.

 

 

Selv Grundtvig var i begyndelsen skeptisk overfor det pyntede træ, men lod sig senere formilde. Det hang muligvis sammen med at flere af hans venner, ikke mindst Ingemann, var faldet for skikken og henført var begyndt at digte om det smukke træ. Adam Oehlenschläger var en af dem, der hurtigt tog juletræsskikken til sig og H. C. Andersen kunne slet ikke holde sin begejstring tilbage, når han så et juletræ. Han var solgt på stedet, hvilket han blandt andet beskrev i eventyret “Grantræet”.

Juletræets vej frem mod det danske folk blev hovedsaligt banet af adelsfamilier og af romantikkens kunstnere og i starten var det ikke alle steder, hvor man bare kunne gå ned på gaden og købe sig et juletræ. Derfor måtte man være kreativ og en grankvist i en potte med et par lys på eller en stor, frisk grønkålsplante kunne sagtens fungere som juletræ og pynte og live op i stuen.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)