I dag skal det handle lidt om konfekt. Julekonfekt altså, som har en helt særlig plads i danskernes hjerter. Vi gør hvert år meget ud af at trille havregrynskugler og forme kunstfærdige marcipanstykker, som derefter overtrækkes med smeltet chokolade, hvis vi da ikke ligefrem laver vores egne fyldte varianter. Og køber vi os til det, ligger det helt klart, hvilken slags slik der hører sig julen til. Det er fx frugtflæsk, marcipansnitter, lakridskonfekt, rom og likørtoppe, åkander, mimoser, orangegrene, kattetunger, snebolde, cognacbønner og meget mere.

Men allerede i 1400 tallet, kunne den bedrestillede del af befolkningen købe konfekt til jul. Der var primært tale om marcipan og kandiserede frugter og konfekten blev i første omgang solgt på apoteket, hvor den også blev fremstillet, men i 1500 tallet fik apotekerne konkurrence, fra diverse sukkerbagere og marcipanmagere der dukkede op, som forløbere for den senere tids konditorer og omkring 1800 tallet kom der ny inspiration til konfektskålen, da chokoladen for alvor kom ind i billedet

 

 

Samtidig begyndte folk også selv at lave konfekt og marcipan af kværnede, smuttede mandler og man begyndte at masseproducere marcipan på Odense marcipanfabrik. Under 2. verdenskrig var der som bekendt stor mangel på mange fødevarer, blandt andet mandler, og derfor blev der opfundet en mandelfri marcipan, lavet på moste kartofler og mandelessens. Jeg har aldrig selv smagt den form for “marcipan”, så jeg skal ikke kunne udtale mig om, hvordan den smager, men jeg må sige, at jeg er glad, at jeg ikke behøver undvære rigtig marcipan til jul.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)