Ingen jul uden vanillekranse – eller brunkager for den sags skyld, men de kommer på bloggen en anden dag. I dag drejer det sig nemlig om de små vanilleprikkede og smørduftende kranse. Og hvad kan vel være hyggeligere, på sådan en regnfuld og ruskende 2. søndag i advent, end at sidde lunt og godt inden døre med et glas varm gløgg og et par vanillekranse og beundre lysene i adventskransen?

Jeg har sikkert nævnt det før, jeg har jo efterhånden blogget om vanillekranse et par gange, men i min verden findes der ikke bedre vanillekranse end de her. De smager fantastisk og så flyder de ikke alt for meget ud i ovnen, hvilket betyder at de fine riller i dejen ikke forsvinder under bagningen.

 

 

Der er ikke mandler i denne her version, hvilket for nogle vil være noget nær en dødssynd, men hvis man mener, der skal være mandler i vanillekranse, så kan man jo bare tilsætte dem. Selv voksede jeg op med mandler i vanillekransene og sådan skulle der bare være, indtil min mor afprøvede denne her mandelfrie opskrift for 7-8 år siden. Det var, og er stadigvæk, de bedste vanillekranse vi nogensinde har smagt og dermed forsvandt mandlerne altså ud af vores vanillekranse. Uanset om man nu vælger at komme mandler i kagerne eller ej, så synes jeg i hvert fald, man skal unde sig selv at bage en portion hjemmelavede vanillekranse – det er uden sammenligning en af de aller lækreste julesmåkager der findes.

Vanillekranse.

Ca. 100 stk.

500 gr hvedemel

1/2 tsk hjortetakssalt

200 gr sukker

1 vanillestang

375 gr smør

1 æg

Mel og hjortetakssalt sigtes sammen i en skål og sukkeret, på nær omkring 1 tsk, tilsættes. Vanillestangen halveres, kornene skrabes ud og mases ned den sidste tsk sukker på et skærebræt, så kornene skilles ad. Skrab vanillesukkeret ned i skålen og smuldr til sidst det kolde smør i melblandingen. Saml dejen med ægget og stil den koldt – gerne til næste dag, men dejen kan sagtens holde sig længere. Laves dejen på en køkkenmaskine, kommes alle ingredienserne i skålen og køres til dejen er samlet, hvorefter den hviler i køleskabet. Kør dejen gennem kødhakkerens stjerneplade og skær de lange stænger i passende stykker. Form stykkerne til kranse og bag dem 6-8 minutter ved 180 grader. Afkøl på rist og opbevar i kagedåse.

Sikke et vejr vi har haft i denne her weekend. Først en helt masse blæsevejr torsdag og fredag. Torsdag blev jeg hjemme fra skole, for jeg havde ikke lige mod på at køre fra Vejle til Haderslev, hvis det blev alvor med blæsevejret og det skal jeg da lige love for, at jeg var glad for, da vinden først tog fat. Fredag var al undervisning aflyst pga. vejret, så der blev jeg også hjemme. I går, lørdag, tog vi på julemarked på Tirsbæk slot her ved Vejle og der skinnede solen, men det var også koldt at opholde sig udendørs i længere tid af gangen, så det var godt, at der var tændt bål på slotspladsen og at der var varmt i staldende, hvor udstillerne stod. Og endelig vågnede vi i morges til et tyndt lag sne, som dog er forsvundet i løbet af dagen, fordi regnen bare har stået ned uden pause. Blæst, sol, regn, frost og sne…..om ikke andet så må det da siges, at vi holder os noget alsidigt december vejr.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)