Hjemmebagte brunkager hører så absolut til blandt mine yndlings-julesmåkager og sådan har det været, siden jeg var helt lille. Dengang bagte vi primært brunkager og vanillekranse til jul og da jeg af en eller anden mærkelig årsag ikke brød mig om vanillekranse – jeg tror måske, at jeg syntes, at de var lidt kedelige – fik jeg spist rigtig mange brunkager hvert år i december.

Det med vanillekransene kom jeg efter sidenhen, men brunkager vil altid have en særlig plads i mit hjerte og jeg kan simpelthen ikke forestille mig, hvordan det nogensinde skulle blive jul, hvis ikke der ligger hjemmebagte brunkager i skålen.

Når vi så har fået slået fast, at det ganske enkelt ikke kan blive jul uden hjemmebagte brunkager, så skal man jo også lige have in mente, at det ikke er en hvilken som helst opskrift på brunkager, der kan bruges. De skal nemlig være lige præcis så brune, krydrede, appelsinduftende, sprøde og perfekte som min mor bager dem efter Mette Blomsterbergs efterhånden berømte opskrift.

Jeg plejer at få lov til at lægge de udskårne kager på plader og passe ovnen, men selve dejen samt udskæringen står min mor selv for. Vi kan nemlig ikke blive helt enige om, hvor tykt eller tyndt dejpølserne skal skæres i skiver. Jeg vil gerne have lidt tykke brunkager og min mor vil gerne have supertynde og ultrasprøde brunkager. Heldigvis er det jo svært at skære alle kagerne helt ens, så der plejer at blive lidt for enhver smag, men vi har nu meget sjov ud af at diskutere kagernes tykkelse, imens vi laver dem.

Hjemmebagte brunkager

Samlet tid1 t
Antal: 130 stk

Ingredienser

  • 250 gr smør
  • 125 gr mørk sirup
  • 250 gr brun farin
  • 3 tsk stødt kanel
  • 1 tsk stødt nellike
  • 2 tsk stødt ingefær
  • 1 tsk stødt allehånde
  • 500 gr hvedemel
  • 60 gr syltet appelsinskal i små tern (fx fra Dr. Oetker)
  • 175 gr smuttede mandler (grofthakkede)
  • 2 tsk potaske
  • 1 spsk koldt vand

Fremgangsmåde

  • Smør, sirup og farin smeltes ved middel varme og gryden tages af varmen. Pas på det ikke kommer i kog, så karamelliserer sukkeret og dejen er ødelagt. 
  • Kanel, nelliker, ingefær, allehånde og hvedemel blandes og kommes i smørret sammen med syltet appelsinskal og mandler. 
  • Potaske og vand røres sammen i en kop eller lille skål og tilsættes, inden dejen røres eller æltes sammen til den er ensartet.
  • Kom dejen i en firkantet beholder, ca 20 X 20 cm. foret med bagepapir på bund og sider. Pres dejen sammen, så den fylder hele beholderen ud. Læg et stykke bagepapir øverst og lad dejen køle af til næste dag, men gerne længere. 
  • Del den afkølede dej i 3-4 lange stykker og skær herefter hvert stykke i tynde skiver. 
  • Bag kagerne ved 180 °C (alm. ovn - ikke varmluft) i 9-12 minutter til de er sprøde. Lad kagerne afkøle på ovnristen og opbevar dem i en lufttæt dåse.

Noter

Ønsker man ikke at bage alle brunkager på en gang, så kan man sagtens nøjes med at bage halvdelen og efterfølgende indpakke de resterede dejstykker i film og fryse dem ned. Så er det nemt lige at tø et stykke dej op, når trangen til brunkager melder sig. 
Et stykke fintindpakket brunkagedej er også en oplagt værtindegave i december. 

 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)