Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Vaniljekranse – lækker opskrift på vaniljekranse.

4 kommentarer
Julemad og juleopskrifter, Julesmåkager, Småkager og Cookies
Gå direkte til opskriften

Ingen jul uden hjemmebagte vaniljekranse – eller brunkager for den sags skyld. Men i dag drejer det sig om de skønne, vaniljeprikkede og smørduftende vaniljekranse. Og hvad kan vel være hyggeligere, på sådan en regnfuld og ruskende 2. søndag i advent, end at sidde lunt og godt inden døre med et glas varm gløgg og et par vaniljekranse og beundre lysene i adventskransen?

Jeg har sikkert nævnt det før. Jeg har jo efterhånden blogget om vaniljekranse et par gange. Men i min verden findes der ikke bedre opskrift på vaniljekranse end den her. Kagerne smager fantastisk og så flyder de ikke alt for meget ud i ovnen, hvilket betyder at de fine riller i dejen ikke forsvinder under bagningen.

Der er ikke mandler i denne her version, hvilket for nogle vil være noget nær en dødssynd. Men hvis man mener, der skal være mandler i vaniljekranse, så kan man sagtens selv tilsætte 50-75 gr finthakkede mandler til dejen. Selv voksede jeg op med mandler i vaniljekransene og sådan fortsatte det i mange år, indtil min mor afprøvede denne her mandelfrie opskrift for 7-8 år siden. Det var, og er stadigvæk, de bedste vaniljekranse, som vi nogensinde har smagt og dermed forsvandt mandlerne altså ud af vores vaniljekranse.

Uanset om man nu vælger at komme mandler i kagerne eller ej, så synes jeg i hvert fald, man skal unde sig selv at bage en portion hjemmelavede vaniljekranse. Det er uden sammenligning en af de lækreste julesmåkager. der findes og har man ikke en kødhakker med stjerneplade, så man kan lave riller i vaniljekransene, så kan man sagtens trille dejen til lange, tynde pølser i stedet for. Pølserne skæres ud i mindre stykker, som formes til vaniljekranse og bages efter nedenstående opskrift. Rillerne i vaniljekransene ser ganske vist fine ud, men det vigtigste er jo først og fremmest smagen.

4,75 fra 8 stemmer

Vaniljekranse

Samlet tid1 time
Antal: 100 stk

Ingredienser

  • 500 gr hvedemel
  • ½ tsk hjortetaksalt
  • 200 gr sukker (+ 1 tsk sukker)
  • 1 vaniljestang
  • 375 gr smør
  • 1 æg

Fremgangsmåde

  • Mel og hjortetaksalt og sukker kommes i en skål.
  • Vaniljestangen halveres og kornene skrabes ud med en lille kniv. Mas vaniljekornene ud i 1 tsk sukker, så de adskilles og kom vaniljesukkeret i skålen.
  • Smuldr smørret i melblandingen og saml til sidst dejen med ægget. 
  • Hvis dejen samles på en køkkenmaskine, kommer man bare alle ingredienserne i røreskålen og samler dejen med K-spaden. 
  • Lad dejen hvile på køl i minimum 1 time men gerne længere. Dejen kan sagtens holde sig i køleskabet i flere dage. 
  • Kør dejen igennem kødhakkerens stjerneplade. Skær den herefter i stykker á 7-8 cm, som formes til kranse. Bag vaniljekransene i ca10 minutter ved 200 °C (alm. ovn - ikke varmluft) til de er let gyldne. Afkøl kagerne på bageristen og opbevar i kagedåse.
Hvis ikke man har en kødhakker med stjerneplade, så kan man sagtes trille dejen til tynde pølser og forme dem til vaniljekranse i stedet for.
Dejen kan også udrulles på et meldrysset bord og udstikkes og endelig kan man sprøjte vaniljekransene ud med en sprøjtepose og stjernetyl, men så må dejen ikke være kold, for så er det for hårdt. 
Subscribe
Notify of
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Pernille Holm
2 år siden

4 stars
Jeg syntes at de smager fantastisk! Men de flyder ud for mig – hvad kan jeg gøre forkert?

Jeanette
2 år siden

Fantastiske vanillekranse, efter og have lavet 1 portion, så jeg nogen i tv lave vanillekranse, hvor de rørte smør og sukker blødt, prøvede det med din opskrift kan varmt anbefales, har aldrig fået bedre vanillekranse, de bliver sprøde og luftige, og alle er vilde med dem, og har aldrig fået bedre vanillekranse