Jeg er desværre ikke så vild med risengrød, på trods af at det er en rigtig hyggelig julespise. Resterne vil jeg til gengæld rigtig gerne have mine fingre i, for de kan jo bruges til enten ris a la mande eller risengrødsklatter –  to desserter som jeg mærkeligt nok er helt vild med, på trods af mine aversioner imod risengrød.

Selvom jeg ikke selv spiser risengrøden, kan jeg jo godt koge den til min risengrødsspisende kæreste og så sørger jeg altid, for at lave en kæmpe portion så der er til risengrødsklatter. De her er smagt til med kardemomme, vanillepulver og skallen af en økologisk appelsin. Det giver en lidt anderledes, lækker og let julet smag til klatterne, som jeg synes er skøn, men er man ikke til det julede, eller er man bare ved at have fået nok her d.18. december, så kan man jo udelade kardemomme og måske erstatte appelsinen med lidt citronskal.

Hvor stor er portion risengrødsklatter man kan lave, afhænger jo helt af den rest grød man har til overs. Jeg kogte risengrød af 1,5 dl vand, 1/2 L mælk, ca. 100 gr grødris og 1 nip salt. Morten fik sin portion og så brugte jeg de resterende ca 450 gr. grød til klatterne dagen efter.

 

 

Jeg holder på, at der skal lidt syrligt modspild til risengrødsklatter, fx jordbærsyltetøj eller en syrlig æblemos med vanille, men man kan også gå all in og spise flormelis, sirup eller kanelsukker på sine klatter. Det med kanelsukkeret har jeg en smule svært ved, for så minder det lidt for meget om risengrød, men både flormelis og sirup er afprøvet med succes. Serveret med sirup minder klatterne faktisk ret meget om noget, der kunne være servere til en amerikansk morgenmad med bacon til – så måske skulle man prøve at servere klatterne til en julebrunch.

Julekrydrede risengrødsklatter med appelsin og vanille.

8 stk.

450 gr kold risengrød

2 æg

50 gr hvedemel

2 spsk sukker

1/2 tsk vanillepulver

1/4 tsk kardemomme

fintrevet skal af en økologisk appelsin

lidt smør til stegning

Rør alle ingredienserne sammen i en skål. Er risengrød kold og meget stiv, kan det være nemmest at stikke klør fem i massen og ælte det hele sammen – evt. iført en latexhandske, hvis man ikke er så meget for snask på fingrene. På den måde undgår man klumper af kold risengrød i klatterne. Det samme trick kan faktisk bruges, når man rører ris a la mande sammen.

Opvarm lidt smør på en pande og steg klatterne gyldne på begge sider. Hold klatterne varme og server dem med syltetøj, æblemos, flormelis eller kanelsukker. Drik evt. en juleøl til, hvis der skal julehygges i højeste gear.

Så er der ikke mange dage tilbage til jul. Vi er stort set klar her i huset, men mangler lige at få købt de sidste par gaver. Heldigvis ved vi præcis, hvad der skal købes, så det er ikke en stor truende indkøbstur, der venter forude, men derimod en hyggelig jule-indkøbstur med frokost og måske lidt varm gløgg. Vi skal begge to være hos vores respektive familier juleaften, så der er faktisk ikke noget, der skal forberedes herhjemme. Til gengæld kommer min lillebror og hans kæreste hjem fra København, for at fejre hans fødselsdag hos vores forældre d. 22. december, så der skal jeg nok lige have bagt en kage eller to. Det plejer at være en hyggelig dag, hvor hele familien med moster, onkler, fætre og kusiner samles og ønsker hinanden god jul. Der går jo flere dage, før vi alle mødes igen, til julefrokost 2. juledag 😉

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)