Klejner.

11 kommentarer
Julemad og juleopskrifter, Julesmåkager, Kager, Opskrifter, Småkager og Cookies
Gå direkte til opskriften

Klejner hører julen til. Og faktisk hører de også til blandt de allerførste kager, som blev fremstillet hjemme i køkkenerne, før folk selv fik ovn. Klejnerne skulle jo blot koges i en gryde med varmt fedt. Men så måtte man i stedet en tur til bageren for at få stegt sin and, gås og flæskesteg op til jul.

Se også – Norske klejner I Churros (spanskrør) I Brunkager 

Min bedste opskrift på klejner.

Der findes et væld af forskellige opskrifter på klejner. Men jeg synes, at de skal smage af kardemomme og citron, så det gør mine selvfølgelig. Derudover foretrækker jeg også, at de er store og en ganske lille smule bløde. Præcis ligesom dem vi kan købe hos bageren i løbet af december.

Andre foretrækker helt tynde og småkagesprøde klejner. Den tynde variant har den store fordel, at de lidt bedre kan gemmes. Vil man bage klejner som en del af julens småkagesortiment, så kan det derfor være en idé at gå efter den sprøde version. Og det er såmænd ikke fordi, at det er mere vanskeligt.

Man kan sagtens bruge nedenstående opskrift til sprøde klejner. Dejen skal så blot rulles en smule tyndere ud. Desuden foreslår jeg, at man laver dem lidt mindre (ca halv størrelse), hvis de skal indgå i julens småkageskål. Men ellers er der ingen forskel. Og jeg vil skyde på, at nedenstående opskrift rækker til 70-80 tynde og sprøde klejner.

Tip! Se mine bedste tips til opbevaring og frysning af rå og tilberedte klejner under opskriften. 

4.67 fra 3 stemmer

Klejner med kardemomme

Hævetid1 t
Samlet tid1 t 45 min
Antal: 40 stk

Ingredienser

 • 500 gr hvedemel
 • ½ tsk hjortetaksalt
 • 1 tsk kardemomme (eller efter smag)
 • 1 nip salt
 • 125 gr smør
 • 4 spsk piskefløde
 • 3 æg
 • 175 gr sukker
 • revet skal af 1 usprøjtet citron
 • palmin eller smagsneutral olie til kogning

Fremgangsmåde

 • Hvedemel, hjortetaksalt, kardemomme og salt kommes i en skål og smørret smuldres heri.
 • Tilsæt fløde, æg, sukker og citronskal og ælt sammen til en glat dej.
 • Man kan også samle dejen i en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med K-spaden.
 • Lad dejen hvile koldt i ca 1 time.
 • Udrul dejen til et rektangel på ca ½ cm tykkelse på et meldrysset bord.
 • Skær først dejen i strimler á ca 3 cm på langs med en klejnespore – et pizzahjul eller en kniv kan også bruges. Skær herefter strimlerne i stykker á ca 8 cm (evt. let på skrå).
 • Skær en lille ridse i midten af hver dejstykke og træk den ene ende af firkanten igennem revnen og ud på den anden side, så klejnen vrides.
 • Opvarm palmin eller olie i en gryde til ca 180 °C. Brug evt. et sukker- eller stegetermometer. Har man ikke et termometer, så er olien klar, når det syder og bobler omkring en tændstik. Det er vigtigt, at olien er varm nok, når klejnerne kommes i gryden, da de ellers vil suge mere fedt end nødvendigt. 
 • Kog 3-4 klejner ad gangen (ikke flere - så falder oliens temperatur) i 3-4 minutter, indtil de er gyldne. Vend dem et par gange undervejs.
 • Lad klejnerne afdryppe på fedtsugende papir. 
 • Klejner er bedst, når er er relativt nykogte. Lun dem evt. let på brødristeren eller i ovnen, når de ikke længere er helt friske. De kogte klejner kan desuden fryses og lunes let inden servering.

Opbevaring og genopvarmning.

Der er ingen tvivl om, at friskkogte klejner smager allerbedst. Efter et par dage kan man med fordel lune dem, enten på brødristeren eller i ovnen, og så smager de næsten som nybagte igen. Man kan også fryse de kogte klejner ned i passende portioner. Så er det nemt lige at tage et par stykker op, lade dem tø på køkkenbordet, og så lune dem ganske let.

Jeg har desuden fået et rigtig husmoderråd til genopvarmning af kagerne. Nemlig at lægge dem på et stykke køkkenrulle eller bagepapir på en varm radiator og så lade dem ligge, til de er lune. Jeg har ikke selv prøvet tippet med en radiator, men har til gengæld lunet dem på vores brændeovn, og det fungerer perfekt.

Frysning af rå dej.

Vil man gerne have helt friskkogte klejner, så kan man også fryse den rå dej. Jeg laver gerne en stor portion, som jeg vrider og lægger på et skærebræt beklædt med bagepapir. Skærebrættet sætter jeg i fryseren. Når kagerne er stivfrosne og ikke længere klistrer sammen, kan de lægges lagvist i en bøtte med bagepapir imellem.

Når lysten til klejner så melder sig, tager jeg en passende portion ud af fryseren. Jeg lader dem optø på et stykke bagepapir på køkkenbordet i ca 30 minutter, og imens varmer jeg olien op. Og så er det ellers bare at koge kagerne på helt traditionel vis. Nemmere bliver det vidst ikke, at servere nykogte, hjemmelavede klejner.

11 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Bianca
9 år siden

Elsker bare klejner, men ja det er lidt omstændigt hvis man kun skal lave et par stykker hver gang.

Conni Jensen
2 år siden

min svigermor havde dem altid i fryseren. sår der blev inviteret gæster tog hun et lille antal op lagde dem på en viskestykke til optøning, de smagte himmelsk og nybagt hver gang

Conni Jensen
2 år siden

der skulde stå til optøning på et viskestykke på radiatoren, den smagte bare helt lun og nybagt

Leo Jørgensen
2 år siden

Hej, kan man lave en større portion dej, og fryse ned i mindre portioner, så man kan lave dem af flere omgange.

Leo Jørgensen
2 år siden

Lavede klejner igår. Har lavet dem de sidste 2-3 år efter din opskrift, og de er altid blevet super gode, men igår var en stor skuffelse. Fik vredet 50 klejner, og kogte et par stykker for at prøvesmage. Der manglede noget ?, så gik din opskrift igennem. For he….. sukker. Reddede den dog ved, at komme alle klejnerne i røremaskinen sammen med sukker, og startede så forfra med udskæring og vridning, og denne gang super. Perfekt opskrift.
Næste projekt, din risalamande lagkage, som vi skal have til en julefrokost. God jul, og tak for mange gode opskrifter.

Lene Kirk Jørgensen
1 år siden

Hej. Er en pakke palmin nok?. På forhånd tak😊. Venlig hilsen Lene

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)