Årets kransekage blev i 8 etager – eller ringe om man vil. Sidste år blev det til 9 ringe og forrige år blev det til 7 ringe. Denne forskel skyldes nok primært, at jeg formede ringene med kun 2 cm’s forskel sidste år – altså 8 cm, 10 cm, 12 cm osv osv. mod forrige års 4 cm – 8 cm, 12 cm, 14 cm osv. I år er ringene blevet formet med en forskel på 3 cm og den tror jeg vi holder fast i. Forrige års kransekage lignede lidt for meget en bikube til min smag og sidste års blev lige lidt for høj og slank, men i år holder den – 3 cm it is!

Årets kransekage blev også bagt af to omgang – ligesom sidste års. Og også denne gang endte 1. portion i skraldespanden. Ja, her kører vi “same procedure as every year James”, men det er jo også nytår. Af en eller anden årsag, så kan Mette Blomsterbergs opskrift på kransekagemasse og jeg bare ikke sammen. Sidste år fulgte jeg hendes opskrift på en kransekagetop fra Dr’s hjemmeside og det gik også rigtig fint, indtil herligheden skulle i ovnen. Så soufflerede det hele op – hævede og krakelerede, indtil det ligesom bare punkterede og kom ud af ovnen i en noget fladere tilstand, end da jeg satte det ind. Da jeg nærstuderede opskriften, kunne jeg da godt se, at der skulle en hel del mere æggehvide i “Blomstens” opskrift, end i den jeg normalt bruger. I år havde jeg så fundet en anden opskrift i min fine julegave “Blomsterbergs Klassikere” og da der ikke skulle helt så meget æggehvide i, som i fiaskoen fra sidste år, troede jeg at den ville være sikker. Men nej………..same procedure as……….

Så fra nu af bruger jeg udelukkende min egen sædvanlige opskrift på kransekage, for så sjovt er det altså ikke, at stå der og ælte, rulle, måle, skære, samle, glatte og bage. Den bliver for øvrigt bagt med sukker, hvilket jeg har hørt skulle være farligt, for hvis sukkeret ikke “smelter”, kan det knase i tænderne. Det har jeg nu ALDRIG været udsat for, men er man nervøs, kan man jo bruge flormelis i stedet. Er der forresten andre end mig, der har oplevet problemer med Blomsterbergs kransekage? Det kunne da være helt sjovt at høre, om jeg er den eneste?

De senere år er jeg for øvrigt begyndt at bage kransekagen i lidt længere tid ved lidt svagere varme. Traditionelt bages kransekage ved ca 225 grader i omkring 10 minutter plus/minus, men jeg oplever altså at min kransekage bliver mørk udenpå og “rå” indvendig. Det gør at kransekagen bliver nærmest umulig at lægge sammen, fordi den ikke får en sej skorpe og en saftig midte, men derimod bliver alt for blød, så de nederste ringe slet ikke kan holde til vægten af de øverste. Nu bager jeg i stedet ved 200 grader i lidt længere tid og siden har mine kransekager haft en perfekt konsistens.

Nå, men kransekagen samles, altså når den er formet og bagt og det hele er lykkedes, ved at dyppe ringene i smeltet, mørk chokolade, hvorefter de sættes sammen og pyntes med glasur. Jeg ved, at nogle nøjes med at klistre ringene sammen med lidt våd glasur, men jeg synes simpelthen den mørke chokolade klæder kransekagen helt eminent, så den vil jeg ikke undvære.

Skulle der sidde en enkelt eller to derude, der ikke har nået at bage kransekage endnu, så kan det sagtens nås. Kransekage tager godt nok ikke skade af at blive frosset et døgns tid, men kan man ikke nå det, så går det nok. Jeg fryser fx sjældent mine kransekagetoppe, fordi erfaringen siger mig, at de har tendens til at blive en anelse smattede og “våde” i det, når de er tøet op.

 

 

Og skulle man ikke lige have mod på at bage en kransekagetop, så kan man jo nøjes med at forme et par ringe til ure eller man kan bage små kransekagestykker, kransekagekonfekt eller stænger. Selv den grimmeste hjemmebagte kransekage smager fantastisk og jeg ved altså, hvad jeg taler om, for det var jo ikke hele Blomsterbergs mareridt, der røg i skraldespanden på én gang – til at starte med forsøgte jeg jo at holde på min status som familiens mesterbager og æde bevismaterialet.

Kransekagetop med 8 ringe.

500 gr ren, rå marcipan

3 spsk past æggehvide

50 gr sukker

lidt flormelis til udrulning

Glasur.

2 spsk past. æggehvide

50-75 gr flormelis

desuden smeltet mørk chokolade til at dyppe ringene i

Pluk marcipanen i mindre stykker og ælt den sammen med æggehvide og sukker. Drys flormelis ud på et bord og ælt massen sammen til den føles som modellervoks. Rul dejen til pølser på tykkelse med en gulerod og bank den side af pølsen, der vender ind mod dig selv let med håndroden, så pølserne bliver lidt trekantede og bunden presses ned mod bordpladen. Skær nu pølserne ud i 7 stykker med 3 cm’s forskel – 8 cm, 11 cm, 14 cm, 17 cm, 20 cm, 23 cm og 26 cm. Form desuden en lille kugle til toppen af kransekagen. Form kransene ved at tage dem op fra bordet og lukke enderne sammen. Den glatte side, der har vendt ned mod bordpladen er pænest, så det skal være ydersiden. Det kan være svært at forme de helt små ringe pænt, men det bliver nemmere, når ringene bliver større. Glat ringene lidt omkring lukningen og læg dem på en bageplade. Når alle ringene er formet, lægges et stykke bagepapir henover dem og derefter en bageplade. Giv pladen et enkelt, let pres med håndfladen og fjern den og bagepapiret igen – på den måde presses alle ringene, så de har nogenlunde samme højde og kransekagen bliver lige, når den bygges op.

Bag ringene ved ca. 200 grader i 15-20 minutter til de er gyldne. Har man ikke en ovn, hvor man kan slukke for undervarmen, er det en god idé at sætte 2 bageplader ovenpå hinanden, så kransekagen ikke får for meget varme fra neden og bliver brændt i bunden.

Rør æggehvide og flormelis sammen til glasur. Måske skal der bruges lidt ekstra æg eller flormelis, men glasuren skal helst være lidt fast i det, så den ikke løber ned af kransekagen, når den sprøjtes på. Kom glasuren i en sprøjtepose eller en lille frysepose og klip et lille hul – hellere for lille end for stort, for man kan altid klippe hullet større. Læg den største kransekagering på et fad og sprøjt glasuren ud i et fint zigzag mønster. Dyp den næststørste ring i chokoladen, lad den dryppe af og placer den så ovenpå den glasurpyntede, nederste ring. Pynt så den nye ring med glasur og fortsæt indtil der ikke er flere og kransekagen er færdig. Lad kransekagen blive helt tør, inden den pyntes med konfetti, knallerter, flag, parasoller og serpentiner.

Note. Kransekagen kan pakkes ind i en stor bærepose eller frysepose – hvis den lukkes godt, kan den sagtens stå i flere dage ved stuetemperatur.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)